Saltar el menú de navegación e ir al contenido

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canales de EROSKI CONSUMER


Estás en la siguiente localización: Portada > Edición impresa >

: Ho posa en l'envas, però...

ECOLÒGIC, 100% NATURAL, RECEPTA CASOLANA, LIGHT, BAIX EN SAL, ORGÀNIC... ELS PRODUCTES S’HAN OMPLERT DE RECLAMS QUE ENALTEIXEN LES SUPOSADES BONDATS QUE TENEN. PERÒ, QUÈ AMAGUEN AL DARRERE? ÉS INFORMACIÓ VERAÇ I ÚTIL PER AL CONSUMIDOR O UN SIMPLE ESLÒGAN PUBLICITARI?

La confusió està servida: el 60% dels consumidors no llegeix bé les etiquetes dels productes on es detallen les seves característiques, segons un estudi de Consumolab. En els envasos trobem nombrosos missatges i termes, i alguns d’aquests, com les certificacions “ecològic”, “orgànic”, “bio” o “peix sostenible” (sota el segell Marine Stewardhip Council), estan regulats per llei o altres estàndards: “Permeten una informació veraç del que es consumeix”, explica Manuel Moñino, dietista-nutricionista de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. Però d’altres –com ara “tradicional”, “natural” o “casolà”– no ho estan: “Aquests missatges busquen diferenciar el producte d’altres de semblants i ens indueixen a pensar que són més sans o que aporten algun benefici”, afegeix.

Darrere dels missatges

Per a moltes empreses, l’envàs és un espai de publicitat i màrqueting, no d’informació veraç. “Sovint, la indústria alimentària aprofita la manca de legislació que delimiti l’ús d’aquests termes”, comenta Aurora Moreno, investigadora i divulgadora especialitzada en informació sobre consum. “Passa en els ultraprocessats, als quals s’afegeix l’etiqueta d’ “artesanal o “recepta de l’àvia”, quan la seva elaboració és completament industrial. O en productes d’origen animal que s’anuncien amb vaques pasturant en extenses praderies, quan, en realitat, en la seva cria no es respecten les normes de benestar animal”, posa com a exemple.

Per això és important que el consumidor sàpiga diferenciar els missatges que figuren en els envasos: quins aporten beneficis reals i quins són, simplement, reclams publicitaris. Repassem les afirmacions més recurrents en l’embalatge.

Paginación dentro de este contenido

Te puede interesar:

Infografías | Fotografías | Investigaciones