Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Triar matalàs: Més comoditat, major descans, millor salut

Els materials, la mida i el preu determinen una decisió molt personal en la qual han de prevaler els criteris que garanteixin un bon repòs

/imgs/20100501/salud2.jpg
L’adquisició d’un matalàs equival a la compra de descans, comoditat i, en definitiva, salut. Aquests són els criteris que han de prevaler quan, cada 12 anys aproximadament, substituïm la vella superfície que, farta de suportar el nostre pes, en molts casos multiplicat per dos, set dies a la setmana durant 7 o 8 hores de mitjana (els metges recomanen dormir un mínim de 52 hores setmanals) s’acull ara al dret del descans indefinit. Les conseqüències de dormir en un matalàs deformat, poc ferm o que cruixi afecten de manera directa la salut: falta de concentració, ansietat, fatiga, dèficit en la memòria i dolor muscular. No ens referim ara a la quantitat d’hores que passem dormint -un terç de la nostra vida- sinó a la qualitat del son, més enllà que el llit individual, infantil o conjugal, aparenci mantenir-se en bones condicions. Si cada matí es té la sensació d’incomoditat i que amb prou feines s’ha descansat, ha arribat l’hora de substituir el vell matalàs.

De mitjana, el cicle de vida d’un matalàs arriba a la fi passats els 12 anys, 15 si el matalàs s’utilitza per a habitacions de convidats o segones residències. El canvi s’avançarà si apareix una deformació que fa que l’usuari es desplaci lentament i involuntària cap al centre del matalàs al llarg de la nit; si es desperta amb mal d’esquena o de coll; o si qualsevol moviment suau de la parella arriba a interrompre el son del company. Moltes vegades, l’aparença exterior adverteix que el recanvi per un altre de nou s’apropa: so de molles, trencament de costures i farciment desigual són símptomes clars que el seu cicle de vida ha arribat ja a la fi.

Una elecció personal

A més del preu, les preferències personals determinen la compra d’un matalàs. No hi ha un matalàs que es pugui qualificar com l’adequat per a tothom, cadascú ha de buscar aquell que millor s’adapti a les seves necessitats i gustos particulars. Deixant de banda les preferències, la veritat és que tal com es recull en l’Escola de Mal d’Esquena, elaborada per EROSKI CONSUMER, hi ha alguns criteris universals que el consumidor ha de tenir en compte. La llargària ha de ser entre 10 i 20 centímetres més que la de la persona que l’hagi d’utilitzar, amb un gruix de 15 centímetres com a mínim i una amplària de 90 centímetres per a llits individuals i de 150 centímetres per als de parella. Quant a la superfície, un matalàs massa dur és tan perjudicial com un de tou i inconsistent. Ha de ser ferm i donar suport a tota la columna quan s’està dins del llit de cap per amunt, de manera que es distribueixi de la forma adequada la pressió del cos, cosa que afavoreix la circulació en les hores de son.

Molles

Les dues grans famílies que classifiquen els matalassos són la de molles i la d’escuma. La primera era, fins fa ben poc, l’opció de descans triada per la gran majoria: els matalassos de molles permeten una bona transpiració durant les hores de son, una característica fonamental per a garantir un bon descans i mantenir la temperatura ideal del cos. El problema és que les molles cedeixen amb el temps i tendeixen a enfonsar-se al centre, fet que genera una postura incorrecta del cos. A més, si bé amb aquestes la ventilació està assegurada, poden arribar a ser freds perquè conserven molt poc la calor.

Depenent de com estiguin alineades les molles en l’interior, els matalassos d’aquesta categoria es classifiquen en tres tipus:

  • Molles independents. Constituïts per un nucli de molles metàl·liques independents la fermesa de les quals augmenta quan es pressionen.
  • Molles contínues. Formades per una xarxa de fil metàl·lic que ofereix una millor estabilitat.
  • Molles embossades. El nucli està compost per molles independents de forma cilíndrica que es mostren en l’interior d’una bosses de material tèxtil.

Consells per allargar-ne l'ús

  • És aconsellable girar el matalàs cada tres mesos i d’amunt cap avall i del cap als peus. Igual d’important és protegir-lo amb una funda composta per materials naturals, ja que contribuirà a mantenir la bona transpiració del model triat. Com a norma diària per a seguir, caldrà ventilar tant l’estança com el llit en si: un ambient humit i condensat pot afavorir l’aparició de fongs al matalàs.
  • Si es desitja fer una neteja en profunditat per a eliminar la pols i els àcars, s’ha d’utilitzar un raspall de pues semidures i evitar l’aspiradora (el seu ús perjudica la qualitat del matalàs).
  • La millor arma contra les males olors és l’ús del bicarbonat, infal·lible desodorant natural. N’hi haurà prou d’humitejar lleument la peça i empolsar-la amb aquest compost. Una vegada sec, se’n retiren les restes amb un raspall.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions