Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Triar i reciclar les làmpades de baix consum : Llums i ombres sobre les làmpades de baix consum

A mesura que se'n multipliquen els models, creixen els dubtes dels consumidors sobre quin model és més convenient o quins passos cal seguir quan es fon una làmpada de baix consum

/imgs/20100501/eco-domestica1.jpg
Ningú no dubta de les seves bondats: les làmpades de baix consum són bones per al medi ambient i per a les butxaques. I els seus avantatges respecte de les tradicionals són tan rellevants que els propers anys substituiran per llei les que més energia consumeixen, raó per la qual se’n comercialitza un nombre més gran de models. No obstant això, la multiplicació de l’oferta pot generar confusió en el consumidor, que moltes vegades no entén la diferència entre una làmpada compacta fluorescent o una de cremador halogen, o entre una làmpada CFL d’ampolla o una de reflectora. La determinació dels watts és un altre dels inconvenients amb què es topen els ciutadans, que no saben quants watts han de triar per a aconseguir la mateixa lluminositat que amb les bombetes d’incandescència de tota la vida. Solucionar aquestes qüestions, juntament amb altres de relacionades amb la major durada possible i el tractament que hem de proporcionar a aquests objectes quan s’hagin fos, contribuirà a una adequada selecció de les bombetes.

Alerta! No totes són iguals

L’ús de làmpades de baix consum serà creixent els propers anys per dos motius bàsics: aquests models necessiten menys energia i la seva durada és més alta respecte de les convencionals, de manera que el medi ambient i l’economia dels ciutadans ho agraeixen. Guiades per aquests beneficis, les institucions han marcat un calendari progressiu d’eliminació dels principals models de major consum, que es va iniciar al setembre de 2009 i que culminarà al setembre de 2016.

D’acord amb aquest marc, en el mercat es poden trobar dos tipus de làmpades estalviadores: les làmpades compactes fluorescents (CFL) i les de cremador halogen. Les CFL es coneixen de forma més genèrica com de baix consum. A Espanya, s’utilitzen uns 45 milions d’unitats CFL, segons dades de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Il·luminació (Anfalum). Fins a l’abril de 2010 es podia aconseguir una d’aquestes làmpades de forma gratuïta, gràcies a una campanya del Ministeri d’Indústria (MICYT) i de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE).

Les CFL tenen el mateix principi de funcionament que els tubs fluorescents, encara que es fabriquen amb l’equip d’encesa instal·lat. Gràcies a això, poden substituir les làmpades d’incandescència sense necessitat de canviar la instal·lació i proporcionen un millor rendiment: per a una mateixa potència consumida, aporten de cinc a deu vegades més flux lluminós. Ara bé, tot i que les seves prestacions han millorat els últims anys, encara no han aconseguit la lluminositat de les convencionals i la seva rapidesa d’encesa és un mica més baixa.

/imgs/20100501/eco-domestica2.jpg
Les làmpades de cremador halogen estalvien menys que les CFL, però amb un mateix requeriment de potència que les d’incandescència (es basen en el seu sistema) aporten un 30% més de flux lluminós. Comparades amb les CFL, fan una llum més brillant i l’encesa és immediata.

Si la prioritat és l’eficiència energètica, convé triar una làmpada CFL de classe A amb una vida en hores de funcionament al més llarga possible per a rendibilitzar-la. Si la làmpada s’ha de col·locar en llocs que necessitin rapidesa de resposta, un millor to i color de llum, i un ressaltat excel·lent dels colors, cal decantar-se per les halògenes estalviadores. L’estètica és un altre element que es valora: alguns tipus de làmpada poden no encaixar bé en el seu lloc d’ubicació o desentonar amb la llum i l’entorn.

Com es recicla les làmpades de baix consum

Les CFL, igual que els tubs fluorescents, tenen una mínima quantitat de mercuri, un material tòxic amb un alt poder contaminant. Per això, aquestes làmpada no s’han de dipositar en els contenidors normals, sinó que es recullen i es reciclen a part.

Els consumidors poden lliurar les unitats foses als llocs de comercialització d’aquestes làmpada. Els fabricants compten a Espanya des de 1995 amb sistemes integrats de gestió (SIG), com Ambilamp o Ecolum, que s’encarreguen de recollir en contenidors les làmpades fora d’ús i traslladar-les a les plantes de tractament, que s’encarreguen de desballestar-les i de recuperar-ne alguns dels components. Una altra possibilitat consisteix a portar les unitats espatllades als punts nets.

Aquest tractament especial influeix en el preu, més alt que el dels seus equivalents tradicionals. La toxicitat de les làmpades de baix consum s’ha tractat, de vegades, de forma alarmista: els termòmetres antics tenen 600 vegades més mercuri que una CFL. A més, la indústria redueix de manera progressiva la quantitat de metalls pesants inclosos en aquestes làmpades.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions