Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Eroski Consumer analitza els menús del dia de 160 restaurants de 18 ciutats espanyoles : La qualitat dietètica d'un de cada tres menús del dia és deficient

L'oferta no ha millorat en els últims cinc anys: les deficiències es mantenen en proporcions similars i el percentatge de bones qualificacions ha disminuït

/imgs/20100501/tema1.jpg
Menú saludable és igual a menú poc (o gens) saborós i a menú poc (o gens) atractiu. Aquesta associació d’idees, tan estesa com errònia, es manté en la consciència dels consumidors (un 37% dels espanyols majors de 18 anys té sobrepès, segons l’última Enquesta Europea de Salut de 2009) i, per defecte, a la feina diària d’un nombre gens menyspreable de restaurants. Així ho ha constatat EROSKI CONSUMER després d’analitzar el menú del dia a 160 establiments de 18 capitals i comprovar que una de cada tres ofertes gastronòmiques suspenia en qualitat dietètica. Si es compara aquest resultat amb un estudi similar elaborat per aquesta revista l’any 2006, es comprova que no s’han registrat millores en cinc anys (els suspensos eren, llavors, del 30%). Pitjor encara, el percentatge de bones qualificacions s’ha reduït (del 41% al 15%). El que sí que ha canviat ha estat el preu mitjà: dels 8,9 euros s’ha passat als 10,8 euros actuals, diferència que representa un augment del 21%, més del doble de l’IPC acumulat en aquest període (un 8,5%). Però no totes les valoracions són negatives. La qualitat del servei hostaler i l’atenció al client van ser qualificades de molt satisfactòries, encara que el 5% dels establiments no comptaven amb les fulles de reclamacions obligatòries i el 10% no tenien els preus exposats a l’entrada.

EROSKI CONSUMER va enviar els seus tècnics a 160 restaurants situats en zones cèntriques de la Corunya, Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Còrdova, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Sevilla, València, Valladolid, Vitòria i Saragossa. Els tècnics d’aquesta revista van demanar taula en cada establiment, van apuntar les opcions del menú i van consumir els plats seleccionats. Finalment, van demanar els fulls de reclamacions per comprovar si els tenien a la disposició del públic. Amb la informació obtinguda, l’equip de dietistes-nutricionistes d’EROSKI CONSUMER va avaluar la composició de cada menú del dia (entrants, quan n’hi havia; primers i segons plats, guarnicions i postres) i en va valorar la diversitat i el mèrit dietètic. També es va estudiar la qualitat del servei de cada restaurant: presentació de la taula, rapidesa a l’hora de servir el menjar, ambient i servei del menjador, i estat i accessibilitat dels banys.

Com ha puntuat EROSKI CONSUMER els menús del dia?

Tots els plats comparteixen elements dietètics. Els experts d’EROSKI CONSUMER els han utilitzat per desenvolupar un sistema de puntuació i valorar la qualitat dietètica dels 160 menús seleccionats en aquest estudi. Cada menú s’ha distribuït en cinc parts (primers i segons plats, guarnicions, postres i pa) i la qualificació màxima s’ha fixat en 10 punts. Tots els menús estudiats incloïen, almenys, dues possibilitats en cadascun dels plats.

  • Primers plats (màxim tres punts): s’ha penalitzat l’absència de verdures, amanides i de farinacis variats (arròs, pasta o patata) i la presència en la meitat o més de la meitat de les opcions d’aliments d’origen animal.
  • Segons plats (màxim tres punts): l’ús de peix i l’absència d’aliments precuinats han pujat la puntuació del menú.
  • Guarnicions (màxim un punt): S’ha valorat la varietat, més enllà de les patates fregides o l’enciam.
  • Postres (màxim dos punts): S’ha sancionat l’absència de fruita fresca o de lactis senzills (iogurt, quallada, formatge).
  • Pa (màxim un punt): S’ha premiat la possibilitat de menjar amb pa integral.

Si el menú aconsegueix 9 o 10 punts, es cataloga com de “molt bo”. Si la qualificació és de 7 a 8 punts, és “bo”. Entre 5 i 6 punts, “acceptable”; 4 punts,·regular”; 3 punts, “malament”; i de 0 a 2 “molt malament”

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions