Prova pràctica: tres aplicacions de missatgeria multimèdia per a telèfons mòbils

WhatsApp és l'aplicació més completa i disponible per a un major nombre de dispositius, però també la més intrusiva

1 Setembre de 2011
Img internet listado 655

WhatsApp és l'aplicació més completa i disponible per a un major nombre de dispositius, però també la més intrusiva

/imgs/20110901/internet1.jpg
Les tarifes planes d’accés a Internet des del mòbil han obert la porta a noves possibilitats d’ús. Algunes de les més populars són les aplicacions que, ja sigui mitjançant xarxes 3G o amb connexions a xarxes Wi-Fi, ens permeten mantenir-nos en contacte amb els nostres amics i familiars sense necessitat d’enviar missatges curts SMS ni fer trucades de telèfon. És una forma de no incrementar les despeses en la factura del telèfon, ja que utilitzem el pla de dades contractat per estar en contacte amb ells. És molt útil també per a usuaris que vulguin mantenir el contacte a través del mòbil amb amics i familiars de països estrangers sense els costos associats de la itinerància.

El 2010, els ingressos de les operadores de telecomunicacions per SMS han representat tan sols un 8% del total, davant del 12% que van significar el 2008 i lluny de les xifres de fa set anys, quan gairebé van arribar a ser el 30% dels ingressos. Aquest descens és motivat per l’auge d’aquestes aplicacions, però també per l’accés des dels mòbils a xarxes socials com Twitter i Facebook, les noves formes de comunicació entre les persones. Per competir amb els programes de xat entre telèfons, Facebook ha llançat el seu propi servei, que ja està disponible per als mòbils del nostre país.

EROSKI CONSUMER ha realitzat una prova d’ús de les tres aplicacions mòbils de missatgeria instantània multiplataforma -que poden utilitzar-se amb diferents sistemes de mòbils- més populars per conèixer quins són els seus avantatges i inconvenients.

Les aplicacions seleccionades són:

Per dur a terme aquesta prova d’ús hem instal.lat les versions dels tres programes creades per al sistema operatiu Android 2.2.1. A causa de la diferència entre sistemes operatius mòbils, les aplicacions poden tenir canvis menors entre les diferents versions existents. No obstant això, les seves característiques i funcionalitats principals són les mateixes.

Característiques comunes

Aquestes aplicacions permeten enviar missatges instantanis sense les limitacions d’espai dels missatges curts SMS i sense els seus costos. No obstant això, per fer possible aquesta comunicació és necessari que els usuaris tinguin instal.lat el mateix programa, ja que solament són compatibles entre elles. A diferència d’altres serveis de missatgeria instantània, funcionen amb independència de si l’usuari està connectat a l’aplicació o no. És a dir, una vegada instal.lat el programa, els nostres contactes poden enviar-nos missatges en qualsevol moment sense necessitat que estiguem connectats. Aquests serveis disposen d’avisos mitjançant icones de l’estat del missatge per informar els usuaris.

Diferències

/imgs/20110901/internet3.jpg
WhatsApp utilitza l’agenda de contactes del mòbil per buscar entre els números de telèfons quins estan registrats en el servei i mostra així tots els contactes disponibles. Kik Messenger necessita que creem una identitat (ID) per poder funcionar, encara que busca en l’agenda de contactes els missatges de correu dels usuaris que ja estiguin donats d’alta en la plataforma per mostrar-los com a suggeriment de contacte. PingChat!, en canvi, permet que ens donem d’alta mitjançant el número de telèfon i amb una identitat. D’altra banda, WhatsApp i PingChat! permeten enviar no tan sols missatges de text, sinó també fotografies, vídeos i àudio.

El millor per a:

 • Enviar imatges, textos i àudio: WhatsApp
 • Un major nombre d’usuaris: WhatsApp
 • Disponible per a més sistemes operatius: WhatsApp
 • Utilitzar en qualsevol terminal amb Android: PingChat!
 • L’entorn gràfic: PingChat!
 • Múltiples destinataris: Kik Messenger

WhatsApp Messenger

 • El millor: una gran quantitat d’usuaris l’utilitzen.
 • El pitjor: intrusiu a l’hora de seleccionar contactes per defecte.

/imgs/20110901/internet5.jpg
Per poder utilitzar WhatsApp cal que confirmem el nostre número de telèfon durant el procés de registre. Aquest pas és necessari, ja que el nostre identificador en l’aplicació serà el número de telèfon propi. A més, WhatsApp busca en la nostra agenda de contactes tots els que estiguin registrats en l’aplicació per afegir-los automàticament a la llista de contactes del programa.

Aquesta acció, molt útil per localitzar de forma senzilla aquells amics amb els quals podem utilitzar WhatsApp, també té alguns inconvenients: cal bloquejar a mà els qui, malgrat estar inclosos en l’agenda, no desitgem tenir a WhatsApp. D’altra banda, si algun usuari de WhatsApp té el número de telèfon d’un contacte en la seva agenda, però el contacte no el té a ell, podrà comunicar-se sense que l’altre usuari sàpiga qui és. Una altra característica destacada és la possibilitat de poder xatejar amb diverses persones alhora mitjançant l’opció “Group Chat”, accessible des del menú principal.

El cost de WhatsApp depèn del sistema operatiu mòbil en què s’instal.li. Mentre que en iPhone té un preu únic de 0,99 dòlars, en terminals amb Android, Blackberry i Nokia el primer any és gratuït i els següents es tarifiquen a 1,99 dòlars per any.

PingChat!

 • El millor: facilitat d’ús.
 • El pitjor: no permet tenir la mateixa ID en diferents dispositius.

/imgs/20110901/internet4.jpg
PingChat! és una aplicació de missatgeria multimèdia gratuïta disponible per als telèfons mòbils iPhone, Blackberry i Android, però no en Nokia, a diferència de WhatsApp. Ens permet enviar missatges de text, emoticones, fotografies, vídeos i àudios, a més de fixar la localització dels usuaris que estiguin en l’agenda de contactes.

Per a enviar un missatge multimèdia amb vídeo, imatges o àudio, es poden seleccionar els arxius existents en la memòria del terminal o bé gravar-los directament amb el mòbil per incorporar-los després al missatge que s’enviï. La mida màxima dels arxius adjunts que podem enviar és de dos megaoctets. També és possible fer xats en grup.

Kik Messenger

 • El millor: les dades estan sincronitzades en els servidors del servei.
 • El pitjor: no permet enviar vídeos ni àudios.

/imgs/20110901/internet6.jpg
Kik Messenger és una de les aplicacions gratuïtes de missatgeria instantània que més ha crescut els últims mesos. En l’actualitat està disponible per als telèfons mòbils iPhone i Android a partir de la versió 1.5. Al començament també disposava d’una versió per a Blackberry, però ara es troba suspesa de moment per un litigi de patents amb RIM, el fabricant d’aquest telèfon.

El tipus de contingut que es pot enviar és més limitat que la resta d’aplicacions utilitzades en aquesta prova d’ús. Kik Messenger tan sols permet enviar text, emoticones i fotografies fetes directament des de l’aplicació per ser adjuntades com a missatge. No deixa adjuntar imatges guardades en la memòria del telèfon ni tampoc vídeos o àudios. En canvi, sí que deixa crear xats en grup.

Una vegada instal.lada l’aplicació en el mòbil de l’usuari, Kik Messenger disposa d’una pantalla per a crear un compte nou o bé accedir-hi amb un de ja existent. Això permet poder utilitzar Kik Messenger en diferents dispositius de forma simultània. L’aplicació no afegeix automàticament els contactes que localitza, sinó que cal confirmar-los de manera expressa.