Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Implants, noves arrels per a recuperar el somriure

No hi existeix el rebuig, però l'èxit de l'operació depèn de la bona salut de la nostra boca

/imgs/20110901/salud2-1.jpg
No és un problema relacionat ni amb l’avançada edat ni tampoc amb el sexe de la persona -home o dona-. Qualsevol persona al llarg de la seva vida pot perdre una dent o més. En l’actualitat, la col.locació d’implants permet recuperar les peces i tornar a somriure sense complexos, encara que l’èxit d’aquest tractament depèn que es faci sobre una bona base, és a dir, una boca saludable, lliure d’inflamacions, infeccions o malalties de les genives.

Una dent per una altra

Els implants dentals són la base sobre la qual es poden fixar les corones o pròtesis per substituir les dents que s’han perdut. Cadascun dels implants, que s’ancoren a l’os dels maxil.lars i estan envoltats per les genives com si fossin dents, actua com un substitut de l’arrel dental. En l’actualitat, s’han convertit en un dels tractaments més resolutius per a reemplaçar les dents perdudes.

Quan una persona ha perdut totes les peces dentals, pot tenir problemes per retenir la pròtesi convencional (o dentadura postissa) i experimentar pèrdues funcionals. El tractament amb implants pot ajudar-lo a recuperar-les, amb un resultat natural.

Tot i això, el seu preu varia moltíssim, ja que hi ha un ampli ventall d’opcions terapèutiques i depèn del nombre i el tipus d’implants que es col.loquin, del tractament restaurador que s’apliqui i de la pròtesi que s’hi utilitzi, tal com assegura la Societat Espanyola de Periodoncia (SEPA). Com passa amb la majoria de tractaments odontològics, a Espanya els implants dentals no estan coberts per la Seguretat Social, encara que en altres països, com Suècia, l’Estat cobreix el pacient en una part de les despeses generades pel tractament.

Pel que fa a la tipologia d’implants, convé advertir que és àmplia; hi ha moltes classes d’implants, encara que la majoria s’elaboren de titani químicament pur. I el més important: no tots els implants tenen el mateix percentatge d’èxit, ja que les empreses fabricadores segueixen estàndards diferents de qualitat i investigació. Per això, quan es comparen pressupostos, no solament cal fixar-se en el preu sinó també en les característiques pròpies del tipus d’implant proposat.

El preu que es paga també depèn del tipus de pròtesi que es col.loca. No és comparable el preu d’una pròtesi completa amovible del maxil.lar inferior subjecta per dos implants que una pròtesi de porcellana sobre vuit implants. En tots dos casos, el nombre de dents que cal reposar és el mateix, però la solució de tractament és diferent. Per això, és important parlar amb el professional que realitzi el tractament i conèixer les diferents alternatives per a cada cas concret.

Per què són necessaris?

/imgs/20110901/salud2-2.jpg
El principal motiu pel qual es requereixen implants és la pèrdua total o parcial de les dents. Les més freqüents són les ocasionades per la periodontitis (abans denominada piorrea), la càries dental i els traumatismes.

Un terç de les persones entre 35 i 45 anys sofreixen periodontitis i prop de la meitat de la població la pateix a partir dels 65 anys, segons dades de la SEPA. Aquesta malaltia està produïda per bacteris que actuen en persones amb una predisposició genètica a patir la malaltia, i el desenllaç final, si no es tracta de manera adequada, és la pèrdua de les dents. Unes altres tenen més tendència a patir càries a causa de mals hàbits higiènics i una dieta inadequada.

Per totes dues raons, hi ha persones amb més risc de perdre les dents i, per tant, de necessitar implants. No obstant això, de moment, no hi ha cap estudi epidemiològic a Espanya que permeti saber, de forma precisa, quin percentatge de persones porta implants i quines característiques tenen. Se sap, però, que les persones de més edat i les que sofreixen periodontitis tenen una major probabilitat de perdre les dents i de ser candidates a reposar-les mitjançant implants. Una altra evidència és que els avanços en les tècniques quirúrgiques dels implants i de les pròtesis fan que la seva utilització augmenti dia rere dia.

La salut prèvia, un requisit indispensable

Qualsevol persona pot necessitar substituir una dent o un queixal al llarg de la seva vida i sempre que se’n planteja la reposició mitjançant un tractament amb implants, l’odontòleg fa una avaluació de la seva salut general i bucal. Convé saber que en casos de malalties generals mal controlades, com la diabetis, malalties infeccioses i inflamatòries a la boca, com ara gingivitis o periodontitis, no és possible col.locar implants. Aquests processos, igual que la càries, s’han de tractar de forma prèvia i, una vegada col.locats els implants, cal seguir un tractament de manteniment. En cas contrari, es posaria en risc l’èxit, immediat o a llarg termini, dels implants.

A més, abans d’un tractament amb implants, és necessari examinar l’oclusió o manera de mossegar de les dents romanents i, sobretot, realitzar un estudi radiogràfic per determinar la quantitat i la posició de l’os que queda per a ancorar els implants, ja que aquest tractament tampoc no es pot fer en pacients que no tenen os a la boca. En aquest últim supòsit, s’apliquen les tècniques pertinents per a reconstruir-lo.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
  • Ves a la pàgina següent Tractaments d'èxit »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions