Les noves tauletes gràfiques, més enllà de l'iPad

Entre els principals avantatges que tenen destaquen els sol.licitats ports USB i HDMI i una potència superior dels processadors, per bé que hi ha models encara massa grans i pesants
1 Novembre de 2010
Img internet listado 618

Les noves tauletes gràfiques, més enllà de l'iPad

/imgs/20101101/internet1.jpg
El mercat popular de les tauletes gràfiques, un híbrid entre el telèfon i l’ordinador portàtil, conviu entre nosaltres des del mes d’abril passat, quan va aterrar oficialment l’iPad d’Apple. La principal novetat és que encara que Microsoft ja comptava amb diversos models en funcionament des de feia més de cinc anys, aquests pertanyien a un rang professional minoritari. En aquests moments, vista la gran expectació generada per aquest nou aparell, es prepara una ona de llançaments de tauletes gràfiques destinades al consum per a un usuari mitjà. Però, valen la pena?

Els propers mesos i durant el primer quadrimestre de l’any vinent aquestes tauletes gràfiques se’ns presentaran amb noms tan exòtics com són Folio 100, Galaxy Tab, PlayBook o Steak (bistec). Es tracta de les apostes respectives, en el format de tauleta gràfica, de Toshiba – especialista en els portàtils de baix pes i preu elevat-, Samsung, RIM i Dell. Cadascuna aporta els seus avantatges respecte del que proposa l’iPad, aparell de referència en el sector, encara que també alguns desavantatges.

Les millores més destacades

Incorporen, en general, els ports USB i HDMI que es trobaven tant a faltar en la tauleta gràfica d’Apple -intencionadament “castrada” perquè només es puguin descarregar continguts controlats-. Els seus processadors són més potents i les pantalles, també tàctils, mostren una definició elevada. A més són multitasca i es poden utilitzar, gràcies a la seva sortida HDMI de senyal multimèdia, com a discs durs per reproduir pel.lícules o música.

Per si no fos poc, els nous models redueixen la mida respecte de l’iPad, una característica reclamada per nombrosos usuaris que després de fer-lo servir l’han considerat massa gran. De fet, corre el rumor que Apple pensa reduir lleugerament les dimensions de la nova versió de la tauleta gràfica per fer-la més manejable i ergonòmica.

Ara bé, no totes tenen la mateixa mida. Hi ha diferències notables: des de les 5 polzades del Dell Mini “Steak” fins a les 10 del model Folio 100. Per això, cadascuna és convenient per a diferents usos. Mentre que el dispositiu de Dell és l’apropiat per a portar-lo a sobre, pel pes i les dimensions reduïts, l’inconvenient és que la seva pantalla es mostra massa petita per a un ús continuat.

Precisament, ocorre el contrari amb la proposta de Toshiba. Incorpora un potent processador i una targeta gràfica Nvidia que el converteix en el més idoni per a veure pel.lícules o per a jugar. En canvi, és massa gran i pesant per a ser transportat durant molt de temps. Aquests exemples demostren com les noves tauletes gràfiques es debaten entre dos extrems: la funció de telèfon intel.ligent i la funció d’ordinador.

Manques i incerteses

L’iPad és l’híbrid més ben ponderat, ja que fuig de tots dos estàndards i n’inventa un de nou. Això sí, amb limitacions com el control que exerceix Apple sobre els continguts que es descarreguen, la manca d’USB i la incompatibilitat amb el format de vídeo Flash. Tot i això, té avantatges com l’enorme botiga iTunes d’aplicacions, vídeos i música en descàrrega, de la qual l’usuari es pot descarregar centenars de milers de nous programes i serveis que enriqueixen la seva experiència.

No és clar, en aquest sentit, com evolucionaran els nous models i si desenvoluparan o no una botiga pròpia d’aplicacions a Internet per descarregar-ne programes i serveis. En principi, els aparells que funcionen amb Android -Steak, Folio 100 i Galaxy Tab- aprofitaran l’Android Market que Google, creador d’aquest sistema operatiu, posa a la seva disposició. És, a més, una plataforma menys restrictiva que la d’Apple, per la qual cosa l’usuari tindrà més llibertat en el moment de descarregar-se’n arxius. Ara bé, la botiga del cercador no es pot equiparar en cap cas en oferta d’aplicacions a l’iTunes App Store, la botiga de l’iPad.

D’altra banda, la proposta de RIM, PlayBook, està destinada a l’usuari tipus del telèfon Blackberry, que fabrica aquesta marca. D’aquesta manera, es crearia un sistema sincronitzat entre telèfon i tauleta gràfica amb la seva pròpia i particular botiga d’aplicacions i els servidors privats tan característics de RIM. En aquest sentit, s’assemblarà bastant al binomi que formen iPad i iPhone, tots dos d’Apple, que poden compartir els continguts i aplicacions entre si. Una dada significativa és que de moment PlayBook no presenta connectivitat 3G, reservada de moment tan sols al telèfon.

Pel que fa al preu, les noves tauletes gràfiques són més barates que l’iPad. Se situen totes en un ventall que va dels 400 euros als 800, en funció de la capacitat d’emmagatzematge de la versió que es vulgui adquirir, i de si tenen connectivitat 3G o no. A més, els analistes esperen que els preus de totes aquestes s’abaixin.

Davant d’aquesta situació, la decisió de l’usuari es limita a un àmbit gairebé filosòfic: si vol gaudir de la llibertat que li atorga descarregar-se qualsevol contingut sense restriccions i sense la necessitat de pagar per tot pot optar per alguna de les noves propostes. I si vol, per contra, un servei acabat que li proporcioni una experiència d’usuari molt superior, sense que li importi pagar per aquesta, l’iPad és la millor opció.

Els models un per un
  • Folio 100 de Toshiba: Conté una pantalla multitàctil de 10.1 polzades amb una resolució de 1024×600 píxels. El processador és un Tegra 2 de Nvidia, amb gran capacitat gràfica i es comercialitza amb 3G i Wi-Fi com a elements de connectivitat a la Xarxa. Es basa en el sistema operatiu Android, i té ports USB i sortida multimèdia HDMI. A més, suporta vídeos Flash -l’iPad no- amb un preu de 400 euros en la versió sense 3G. La 3G s’oferirà subvencionada per les operadores. Inclou càmera web per a efectuar videoconferències.
  • Dell Mini “Steak”: Destaca per la mida reduïda, amb 5 polzades de pantalla tàctil, i el pes, que no supera els 120 grams. És, tot i això, un aparell amb bona capacitat de processament i dues càmeres: una per a fotos i una altra per a videoconferències. Es pot utilitzar com un telèfon -l’iPad no- i té connectivitat sense fil 3G, Bluetooth i Wi-Fi, a més d’un port USB. La seva capacitat d’emmagatzematge depèn de targetes externes, ja que té un disc Flash d’1,63 gigaoctets i una ranura per a introduir-hi targetes SD. S’espera que es comercialitzi subvencionada o bé per uns 500 euros en la versió Wi-Fi.
  • Galaxy Tab: És un dispositiu amb 7 polzades de pantalla i una resolució 1024×600, proporcions que el situen més prop dels telèfons mòbils que dels ordinadors. Conté prestacions molt similars a Folio 100, però amb els avantatges de tenir una mida menor. Permet l’accés a la botiga Android Market.
  • PlayBack: Apropiat per als qui utilitzen de forma habitual el telèfon Blackberry. Es pot sincronitzar amb aquest i funciona amb el seu propi sistema operatiu, BlackBerry Tablet US. Es caracteritza per la connectivitat Wi-Fi i per tenir una pantalla multitàctil LCD de 7 polzades amb una resolució de 1024 x 600. No té ni versió 3G ni port USB, encara que sí que disposa d’un processador amb una memòria RAM d’1 gigaoctet, quatre vegades superior a la de l’iPad.