Prova pràctica: les noves versions dels navegadors més utilitzats

Chrome és el navegador més ràpid i Firefox destaca perquè té una quantitat més gran d'opcions de privadesa

1 Gener de 2012
Img internet listado 681

Chrome és el navegador més ràpid i Firefox destaca perquè té una quantitat més gran d'opcions de privadesa

/imgs/20120101/internet1.jpg
El navegador en aquests moments no s’entén solament com la forma d’accedir a les pàgines de la Xarxa, sinó que ha convertit en una plataforma per a executar aplicacions web, reproduir continguts multimèdia i manejar gràfics en 3D al mateix temps. EROSKI CONSUMER ha efectuat una prova d’ús dels tres navegadors web més utilitzats pels usuaris a fi de conèixer els avantatges i els inconvenients que tenen en un ús habitual: Google Chrome 9, Firefox 3.6 i Internet Explorer 8.

Per conèixer la velocitat que tenen aquests navegadors quan mostren les pàgines s’ha executat diverses vegades el test de rendiment SunSpider Javascript Benchamarck 0.9.1 amb cadascun. Després s’ha obtingut la mitjana, s’ha fet una prova pràctica de càrrega de la pàgina web d’EROSKI CONSUMER (www.consumer.es), i s’ha comptabilitzat el temps en segons.

Característiques comunes

Els últims anys, el desenvolupament dels tres navegadors web s’ha centrat en diversos aspectes comuns i importants per als usuaris: la velocitat de càrrega de les pàgines web, la seva renderització o el consum de recursos del processador a l’hora de mostrar imatges, la seguretat i la gestió de les diferents opcions relacionades amb la privadesa. A més de la visualització d’elements multimèdia mitjançant l’ús de les diverses tecnologies web i l’ús de complements, afegiments i extensions que permeten incorporar característiques addicionals al navegador i personalitzar-ne l’entorn gràfic.

Diferències

Mentre que Firefox 3.6 i Chrome 9 estan disponibles per als sistemes operatius Windows, Linux i Mac Os X, Internet Explorer 8 només ho està per al sistema operatiu Windows en les seves últimes versions. D’altra banda, Chrome 9 ha resultat el navegador més veloç en l’execució de Javascript i en la càrrega de pàgines web, mentre que Firefox 3.6, malgrat registrar una millora notable en aquests aspectes, no és capaç de superar-lo. De la seva banda, Internet Explorer 8 és el mes lent, ja que disposa del mateix motor de navegació des del seu llançament el 2009.

El millor per a:

  • Navegar de forma ràpida: Chrome
  • Accessibilitat de les pàgines web: Chrome
  • Extensions i personalització: Firefox
  • Opcions de seguretat i privadesa: Firefox
  • Mode parental: Internet Explorer 8 i Firefox

Els navegadors un per un

Google Chrome 9

/imgs/20120101/internet4.jpg
Chrome va néixer amb molt poques funcionalitats, però ha resultat ser el navegador més ràpid gràcies a l’ús d’un nou motor per a l’execució de les funcions i per la renderització de les pàgines web. A més, és el navegador que s’actualitza amb més freqüència.

La nova versió operativa comporta alguns afegits importants, com un lector de documents PDF, la possibilitat de sincronitzar els llocs favorits entre els navegadors de l’usuari instal.lats en diferents dispositius, l’administració de marcadors i un gestor de miniaplicacions. Chrome inclou, a més, una tecnologia d’acceleració per maquinari de les imatges, que aprofita la capacitat de l’ordinador per a mostrar-les més de pressa. I és l’únic navegador que ve amb Adobe Flash integrat, per la qual cosa no necessita la instal.lació d’un connector i s’actualitza de manera automàtica. Un altre dels avantatges són les actualitzacions automàtiques i d’alta freqüència del navegador, sense intervenció de l’usuari i sense que aquest sigui conscient que el navegador s’ha actualitzat, gràcies a les quals es corregeixen totes les vulnerabilitats susceptibles de ser explotades per pàgines web amb programari maliciós.

Renderització i velocitat de pàgines web. Amb la versió 9, Google Chrome es manté com el navegador més veloç gràcies a l’ús del motor Javascript V8. D’altra banda, la càrrega de la pàgina principal d’EROSKI CONSUMER s’ha fet en només tres segons.

Seguretat i privadesa. Cada pestanya s’executa de forma separada, per això si sorgeix algun problema en l’execució d’una pàgina aquesta s’interromp sense interferir en les altres. Aquest avantatge també és positiu en l’execució d’una pàgina web maliciosa, ja que es pot aïllar de la resta de pestanyes obertes.

Firefox 3.6

/imgs/20120101/internet3.jpg
Firefox s’ha convertit els últims anys en la gran amenaça per a Internet Explorer. No obstant això, el seu desenvolupament i ritme d’actualitzacions ha estat inferior al de Google Chrome, la gran revelació del sector. Respecte de la versió 3, ha millorat molts dels aspectes més deficients, com la gestió de certificats digitals o la incorporació del mode de navegació privat, fins llavors disponible només per a Internet Explorer. Renderització i velocitat de pàgines web. En el test SunSpider 0.9.1 ha quedat per darrere de Google Chrome, amb un resultat mitjà de 875 ms. A més, la prova pràctica de càrrega de la pàgina inicial d’EROSKI CONSUMER l’ha fet en quatre segons, un més que el navegador de Google.

Seguretat i privadesa. Disposa d’actualitzacions automàtiques per a superar problemes de seguretat, igual com de protecció contra programari maliciós i contra els intents de pesca (phishing). En la barra de navegació disposa d’un apartat per a identificar de forma més visual el moment en què s’accedeix a un lloc reconegut de comerç electrònic o banca electrònica amb certificat digital vàlid. Disposa d’un mode de navegació privada que no deixa rastres en l’ordinador de les pàgines per on s’ha navegat, cosa que en fa recomanable l’ús quan s’accedeixi a llocs personals, com ara comptes de correu electrònic, banca en línia o xarxes socials des d’ordinadors aliens al de l’usuari.

Internet Explorer 8

/imgs/20120101/internet2.jpg
Aquest navegador és el més antic de tots, encara que es manté actualitzat en relació amb les vulnerabilitats de seguretat i el rendiment general del sistema.

Renderització i velocitat de pàgines web. En el test SunSpider 0.9.1, aquest navegador ha obtingut la pitjor puntuació mitjana, 4205 ms, mentre que ha trigat 11 segons a carregar la pàgina principal d’EROSKI CONSUMER en la prova pràctica de càrrega.

Seguretat i privadesa. Incorpora diverses característiques que afegeixen protecció davant del programari malintencionat i la suplantació d’identitat mitjançant phishing. Conté un filtre denominat SmartScreen que alerta amb una pantalla d’avís en el cas que la pàgina web que es visiti vulgui instal.lar codi de forma inadvertida en l’ordinador de l’usuari. Si una pàgina web no és considerada segura, el navegador alerta de forma automàtica sempre que l’usuari tingui activat aquest filtre. Pel que fa a la privadesa, disposa d’una opció per al control parental.