Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Veïns, no enemics

L'administrador pot ser de gran utilitat, sobretot en edificis amb nombrosos habitatges o amb molts serveis comuns

/imgs/20100401/eco-domestica1.jpg
Portar-se bé amb els veïns resulta, de vegades, difícil, però sempre compensa. No es tracta només d’estalviar-nos el mal trago que suposa creuar-te amb un veí amb qui no et saludes, ni tan sols d’evitar els disgusts, tràngols i conflictes que fan impossible una mínima convivència o arriben fins i tot a perjudicar la nostra economia. I no hi ha excusa: deixar d’anar a les juntes de propietaris i delegar en altres veïns la presa de decisions que acabaran afectant-nos, a més del reconeixement d’un fracàs, és un cras error. Cal participar-hi, fer-se sentir i defensar els nostres punts vista, encara que som conscients que aconseguir aquest clima d’enteniment i bones relacions amb els veïns és difícil.

Les friccions sorgeixen per motius molt comuns, com és el retard en el pagament d’una derrama, l’impagament d’un rebut, l’ús inadequat d’un espai comú o el comportament inacceptable de gossos i altres mascotes. La crisi econòmica, d’altra banda, en comptes d’ajudar no ha fet més que accentuar els problemes de les comunitats de veïns. Segons un estudi de la consultora Arrenta, a Espanya el 15% dels blocs d’habitatges compten, almenys, amb un veí que no paga les quotes. En només un any, s’ha passat del 10 al 15%. El mateix informe revela que gairebé el 60% dels conflictes econòmics consisteixen en l’impagament de quotes mensuals i derrames. Li segueixen en importància les obres no consentides (15%) i la instal·lació d’ascensors i sistemes d’aire condicionat (7%). Experts en habitatge i juristes d’EROSKI CONSUMER faciliten una sèrie de consells pràctics per a evitar i, si és el cas, donar solució a aquests problemes veïnals i d’altres. Saber què diuen les lleis en aquest sentit, mantenir la temperança i la cortesia en les situacions crítiques i mostrar seny són tres claus útils.

“En aquesta la nostra comunitat”… de morosos

/imgs/20100401/eco-domestica2.jpg
La netedat i l’electricitat de les zones comunes, el manteniment d’ascensors i, si n’hi ha, de jardins o piscines i, també -només en alguns edificis i urbanitzacions-, el salari del porter i l’administrador són les principals despeses generals que afronten les comunitats de veïns, desembossament regular a què se sumen de forma ocasional altres per a pagar obres de reparació o pintura i neteja. Aquestes càrregues han de ser assumides pel conjunt dels propietaris d’habitatges i locals, i el problema més freqüent sorgeix quan un copropietari o diversos deixen de pagar les quotes que tenen assignades. Aquesta situació genera dificultats a la resta de veïns, que poden patir retards en l’execució d’acords, a més del descontentament dels qui compleixen puntualment amb les quotes. I, en casos extrems de comunitats amb molts morosos, la interrupció o cancel·lació de serveis per falta de pagament. A fi de protegir els interessos dels propietaris que paguen les quotes, la llei preveu un procediment ràpid de cobrament als morosos que es pot posar en marxa sense la necessitat de recórrer a un advocat: el procés monitori.

Amb l’acord de la junta de propietaris convocada a l’efecte (els qui deuen quotes hi tenen veu però no vot, en aquesta reunió), l’administrador de la propietat o el seu president poden exigir, davant del jutge, el pagament del deute. A més, pot ser la mateixa comunitat qui tramiti la demanda sense necessitat de fer-ho mitjançant advocat o procurador.

Una vegada admesa la demanda al jutjat, es concedeix al morós un termini inferior a un mes per a liquidar el deute o al·legar davant del tribunal els motius pels quals no estima just pagar la totalitat o una part del deute. Una vegada vençut aquest termini, si el demandat no paga ni al·lega, el jutge dictarà l’execució de la quantitat deguda més els interessos, les despeses i els honoraris de l’advocat, si la comunitat n’hagués contractat. En aquest cas, el jutge pot dictaminar l’embargament del pis o el local del veí morós, que si decideix apel·lar la decisió del jutge, abans haurà de liquidar el deute amb la comunitat.

Virus contra la convivència veïnal

No poder tancar l’ull en plena matinada pel soroll d’una rentadora o pels lladrucs d’un gos, bugades fetes malbé perquè els veïns de dalt estoven les catifes sobre la roba estesa… Qui no s’ha vist mai en una d’aquestes tessitures? La bona notícia és que no hi ha motius per resignar-se. La Llei de Propietat Horitzontal regula aquests problemes de convivència i d’altres que poden sorgir entre els propietaris d’una comunitat. Aquesta norma tendeix a atribuir al titular de la propietat la màxima llibertat possible, però estableix uns límits clars, basats en els drets dels altres propietaris i en l’interès general de la propietat, de la comunitat.

Qualsevol inquilí que entengui que un veí o uns veïns realitzen activitats que puguin resultar molestes, perilloses o insalubres per als altres es pot queixar al president de la comunitat, que haurà d’exigir al veí causant del problema que canviï d’actitud. Una vegada advertit de forma directa i personal, si segueix amb el tretze són tretze, el més adequat és exigir-li, mitjançant burofax certificat amb justificant de recepció, el cessament immediat de les activitats molestes, amb l’advertència d’iniciar accions judicials si continua fent-les. Si el veí problemàtic fa el desentès, es pot convocar una junta per discutir l’assumpte, en la qual, si així es decideix, s’autoritzarà el president a iniciar una acció judicial.

Una vegada presentada la demanda, el jutge pot ordenar la suspensió cautelar de les activitats molestes. I si la sentència és finalment condemnatòria, a més d’ordenar-se el cessament d’aquestes accions inadmissibles, es pot dictar el pagament d’una indemnització per danys i perjudicis i, fins i tot, la privació del dret a l’ús de l’habitatge o local per un temps determinat. Si el causant de les activitats molestes és un inquilí i no un propietari, se li pot anul·lar el contracte de lloguer.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pág. 1 de 2]
  • Ir a la página siguiente I si hi ha obres? »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions