Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Ajuda domiciliària: les millors cures, a casa

L'ajuda domiciliària a les persones grans fa possible que visquin i gaudeixin la vellesa a la pròpia casa, però convé contractar personal titulat i experimentat

/imgs/20100401/salud2-1.jpg
Soledat, tristesa, menys diners que mai, deteriorament físic i malalties… Abunden les pors associades a una fase tan natural com poc acceptada de l’ésser humà: l’envelliment. Gairebé per inèrcia es tendeix a pensar que el malestar, la dependència i l’abandonament vénen en un paquet indivisible una vegada se superen els 70 o 75 anys. Però no sempre és així. Un dels factors que influeixen en la qualitat de vida és un entorn agradable. Som animals de costums: ens agrada despertar cada matí en una habitació que coneixem pam a pam, viure al barri de tota la vida, envoltats de les nostres pertinences i els records més estimats. En les persones grans, l’abandonament de l’entorn habitual pot causar un fort desarrelament emocional, per la qual cosa, en general, convé no només retardar-lo, sinó fins i tot evitar-lo mentre sigui possible.

El problema es manifesta quan els ancians es mantenen ferms en el seu propòsit de no abandonar casa seva. Un context que provoca anades i vingudes precipitades dels familiars i un temor continuat que caiguin o sofreixin un accident domèstic. En vista d’aquesta situació, els serveis d’ajuda domiciliària són una opció eficaç tant per a les persones grans com per als familiars que els atenen. En molts casos, l’ajuda personalitzada d’un professional que assisteix l’ancià en les tasques domèstiques, en la seva higiene personal o, simplement, acompanyant-lo durant unes hores al dia esdevé una necessitat essencial. Segons les projeccions que es realitzin sobre l’augment de població, en només deu anys el nombre de persones majors de 65 anys creixerà més d’un 25%. Les necessitats en aquest sentit, per tant, es presumeixen creixents.

Tot i que aquests serveis els presten des de fa anys tant entitats públiques com empreses privades especialitzades en aquest servei, no són pocs els qui, per estalviar-se uns euros, contracten, per cuidar la seva gent gran, particulars que manquen no tan sols de la titulació adequada, sinó, de vegades, fins i tot dels coneixements mínims per a efectuar la tasca encomanada. Els experts en salut d’EROSKI CONSUMER aconsellen que sempre que es pugui evitar, no es cometi l’error de prioritzar absolutament el criteri econòmic en detriment de la qualitat i la seguretat del servei. Pagar una mica menys pot sortir molt car. Saber on cal anar per a sol·licitar l’ajuda domiciliària pública i, si es dóna el cas, conèixer les pautes que cal seguir per a contractar una assistència privada eficaç i no molt cara, ajuda a aconseguir que les persones grans es trobin en les millors mans. La guia pràctica Com atendre la nostra gent gran (http://mayores.consumer.es/) informa d’una manera molt senzilla i ordenada sobre les causes de l’envelliment, els senyals d’alarma davant dels quals han de reaccionar els familiars, com s’ha de planificar l’atenció de la persona gran i on i com es pot demanar ajuda.

Viure sols i a casa, però amb ajuda

/imgs/20100401/salud2-2.jpg
Els serveis d’ajuda a domicili no només presten assistència en les tasques diàries de la llar, també impedeixen les situacions de soledat extrema i d’aïllament social. Fer la compra diària, anar a una revisió mèdica o a qualsevol altra gestió no és el mateix si es fa sol o acompanyat, sobretot si se superen els 75 anys i no es gaudeix de bona salut. Amb independència que l’ajuda a domicili sigui prestada per organismes públics, empreses privades o particulars, els serveis que s’ofereixen són molt diversos i convé conèixer-los. L’assistència domiciliària pot incloure l’atenció personal de l’ancià (higiene, seguiment en l’alimentació i la medicació, i suport en les hores dels àpats) i també les cures especials (fer el llit amb el malalt enllitat, farmacovigilància, canvi de bolquers…) si l’ancià té alguna discapacitat o malaltia. Tot això, a més del suport en les tasques domèstiques -neteja i ordre a la llar- i de l’acompanyament en passeigs, lectures o berenars.

L’ajuda domiciliària es presta per hores: pot representar des d’un parell d’hores cada dia fins a l’assistència permanent, les 24 hores del dia els set dies de la setmana. Si la persona gran té sort i gaudeix de l’ajuda a domicili oferta per entitats públiques, el mateix Ajuntament o l’organisme responsable de prestar-la s’ocupa d’establir la durada del servei i els seus horaris, després d’avaluar la situació personal del sol·licitant.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions