Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Parcs infantils: estudiats 739 aparells de joc de 132 àrees d'esbarjo d'ús públic situades en 18 ciutats espanyoles : El manteniment d'un de cada tres elements de joc és insuficient

La seguretat de les zones de joc és bona, encara que necessita millores

/imgs/20100401/tema1.jpg
Amunt i avall, amunt i avall… Els parcs infantils han adquirit els últims anys un aspecte futurista, amb intricats aparells de disseny atrevit. Però l’essència del seu estil no ha canviat: amunt i avall, amunt i avall… Nens i nenes que pugen a gronxadors o tobogans, nens i nenes que en baixen. En aquesta demostració constant dels efectes de la llei de la gravetat, és fonamental que aquestes zones es trobin en les millors condicions per a evitar els ensurts i els salts de cor de molts pares quan veuen que els fills baixen massa ràpid o de forma poc ortodoxa. Segons els resultats de la investigació elaborada per EROSKI CONSUMER, el servei que ofereixen les zones infantils del nostre país aprova, però pels pèls. La seva valoració és un pobre “acceptable”, idèntica a l’obtinguda en un estudi semblant elaborat fa cinc anys. Encara que s’hi han observat millores, es troben lluny de ser les desitjables. Entre les raons d’aquesta pobra valoració, el manteniment deficient observat en gairebé un de cada tres elements de joc, fet que pot posar en perill la integritat dels més petits, i que en més de la meitat de les àrees d’esbarjo no hi ha cartells que informin del grup d’edat a què estan destinats els jocs. En matèria de seguretat, la realitat ha evolucionat de forma positiva: en set de cada deu àrees d’esbarjo les superfícies són de cautxú reciclat i el 84% de les zones de joc estaven delimitades.

EROSKI CONSUMER va analitzar, entre el final de gener i el començament de febrer, un total de 739 aparells de joc de 132 zones públiques de joc infantil ubicades en 18 ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, Cadis, Còrdova, la Corunya, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. Es va valorar la seguretat, l’estat de manteniment, la informació i l’accessibilitat d’un total de 40 balancins, 50 tobogans, 129 estructures multijoc, 254 seients de gronxadors i 262 molles. La meitat d’aquestes zones infantils es trobaven al centre de les ciutats i l’altra meitat, a la perifèria o en barris no cèntrics. Així mateix, es va sol

Saber comportar-se

/imgs/20100401/tema2.jpg
Els parcs infantils atreuen nens i nenes per la seva combinació de diversió i risc. No obstant això, els més petits no són realment conscients dels perills a què es poden enfrontar. És per això que, per tal que aquestes zones siguin segures, no només és important el manteniment i el bon estat de cada element de joc, sinó l’educació dels pares i les normes de comportament que han de transmetre als fills:

  • Respecte. Els nens i nenes no s’han empènyer mentre juguen amb els equips de joc. El més convenient és que en gaudeixin sense presses i, en la mesura que es pugui, amb ordre.
  • Quan utilitzin els jocs, han de fer-ho correctament: per exemple, quan es llancin pel tobogan, han de fer-ho asseguts i amb els peus endavant, i es recomana no posar-se dempeus als gronxadors.
  • Cal anar alerta amb la roba: no és convenient portar roba molt ampla, amb cordons o cordes quan es jugui en un parc infantil. Pot esdevenir un perill seriós, ja que es poden quedar enganxats en l’aparell i causar lesions al menor.
  • Es recomanable avisar els nens i nenes que s’han de fixar en les superfícies que trepitgin i agafar-se fort en les estructures d’enfilar-se. S’evitaran així relliscades i ensurts.
  • Els nens menors de tres anys han d’anar acompanyats constantment d’un adult, que no els deixin sols en cap moment.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions