Comprar un navegador GPS

Els punts cardinals per a triar un navegador GPS

Abans que el disseny i el pes del dispositiu, els factors que determinen l'eficàcia d'un navegador GPS són la cobertura, la mida de la pantalla, el tipus d'ancoratges i la connectivitat
1 Juny de 2010
Img economia domestica listado

Els punts cardinals per a triar un navegador GPS

/imgs/20100601/motor6.jpg
Qui se’n recorda de la brúixola? Aquest petit i eficaç dispositiu ha passat a ser història, i el culpable no és cap altre que un nouvingut que respon a les sigles de GPS. La revolució tecnològica viscuda els darrers anys permet que en aquests moments ens puguem beneficiar de la localització de satèl·lits per conèixer la posició exacta en què ens trobem i el recorregut que hem de seguir fins a arribar a la destinació desitjada, ja sigui a peu o des d’un cotxe. La comoditat, l’efectivitat i la popularització que han experimentat els seus preus contribueixen que un nombre creixent de conductors s’animin a instal·lar aquest aparell al seu vehicle.

Ara bé, les prestacions i la utilitat dels GPS no són uniformes. El mercat ofereix una àmplia gamma, inclosa l’específica per a professionals de la carretera, amb preus molt superiors respecte dels que que val la pena pagar per un dispositiu similar per a turismes. En aquest apartat convé especificar que encara que es poden trobar GPS a partir de 100 euros, el preu dels més demandats s’acosta als 200 euros i són els següents: Garmin Nüvi 200, Tomtom One i Navman S50. Cal tenir en compte que adquirir un d’aquests aparells a un preu elevat, que s’apropi als 600-700 euros o més, pot resultar frustrant, ja que la infinitat d’opcions que ofereixen no faran més que dificultar-ne l’ús. Tampoc no convé escatimar en excés: si s’adquireix un model inferior a les necessitats del conductor, és molt possible que el substitueixi per un altre de més modern en pocs mesos o fins i tot setmanes. Per aquestes raons és molt important conèixer els factors que determinen el model concret per a cada usuari. Un objectiu al qual només s’arribarà amb l’elaboració d’un senzill qüestionari que el venedor haurà de contestar amb tot detall.

El funcionament

/imgs/20100601/motor4.jpg
Abans de d’esgranar els paràmetres que defineixen el navegador, és imprescindible conèixer en què consisteixen i com treballen aquests aparells. Encara que es coneixen popularment com a GPS, aquesta és una accepció equivocada, ja que GPS és una tecnologia de posicionament (“Global Positioning System” o ‘Sistema de Posicionament Global’) que defineix a cada moment la posició sobre la Terra d’un dispositiu capaç de captar els senyals de diversos satèl·lits que fan voltes al nostre planeta. I aquests dispositius són els navegadors GPS, la principal funció dels quals és determinar el temps que transcorre a arribar-los els senyals dels satèl·lits, calcular la seva posició i traduir-la als mapes que es mostren a l’usuari. A partir d’aquestes funcions bàsiques, se n’afegeixen altres d’addicionals que ajuden que el seu ús sigui més senzill i ens guiïn cap a la nostra destinació amb una precisió gairebé exacta. Ambdues característiques, la comoditat en l’ús i la precisió, són fonamentals no només perquè suposen un estalvi del nostre temps, sinó perquè contribueixen que el conductor destorbi menys els altres conductors.

Abans de comprar un GPS, informi's sobre...

/imgs/20100601/motor1.jpg
Els aspectes més importants que cal tenir en compte abans de prendre la decisió final sobre un model concret són:

 • El temps de recepció dels satèl·lits: Sempre que s’encén un GPS, aquest tarda un temps, que varia entre el mig minut i els cinc minuts, a localitzar els satèl·lits i computar el senyal. A partir de llavors podrà determinar tant la posició del vehicle com la de la destinació. Amb aquestes dades calcula la ruta i l’aplica sobre els mapes que mostra. Per tant, com menys temps necessiti a rebre el senyal dels satèl·lits, abans es podrà iniciar la marxa. Un altre factor interessant és el nombre de satèl·lits que és capaç de detectar: com més satèl·lits detecti, major precisió oferirà.
 • La cobertura: El senyal dels satèl·lits GPS no traspassa murs. Per tant no es rep bé en carrers estrets o en túnels. Per això, si la cobertura es perd en un túnel, n’hi ha prou de sortir-ne per recuperar-la, però si ho fa en un entramat de carrerons, el navegador pot deixar de guiar-nos amb l’exactitud desitjada. De totes maneres, els navegadors actuals són capaços de calcular la posició del cotxe per la velocitat i resituar-lo sobre el mapa amb rapidesa quan recuperen la cobertura.
 • La mida de pantalla: La pantalla és un element important tant per la comoditat que pot aportar com per la seguretat del conductor, ja que aquest no ha de distreure’s fent esforços per determinar el que observa al navegador. Per tant, cal optar per una pantalla gran a fi d’evitar forçar la vista i no apartar-la en cap moment de la carretera. Aquesta pantalla proporcionarà, a més, una superfície prou gran perquè s’hi inclogui un menú gràfic amb totes les opcions de les quals disposa el navegador. Un altre dels avantatges és que amb la mida de la pantalla augmenta el detall dels mapes, als quals es poden afegir punts d’interès com ara gasolineres, centres comercials o dades sobre les poblacions que travessem. Una pantalla de 4,8 polzades és la més recomanable per a aquest efecte, encara que amb 3,5 polzades es visualitza la posició als mapes amb comoditat.
 • Pantalla tàctil: Una pantalla que disposi d’una bona superfície i sigui tàctil permet que es visualitzin les opcions de menú d’una manera senzilla sense entorpir els mapes. Permet, a més més, que es pugui prémer sobre aquesta superfície amb rapidesa i eficàcia.
 • /imgs/20100601/motor5.jpg
  L’ancoratge: El GPS ha d’ancorar-se amb força al quadre de comandament o al vidre de cotxe, de manera que no es pugui soltar durant la marxa i molestar la conducció. Hi ha ancoratges de fàbrica que no ofereixen la fiabilitat desitjada, per la qual cosa alguns usuaris opten per comprar un ancoratge complementari, amb la consegüent despesa extra. Altres ancoratges són molt sòlids, però resulten molt complicats de muntar i de desmuntar. Per això, convé estudiar a la botiga l’ancoratge i comprovar que és tan sòlid com senzill d’usar.
 • La connectivitat: És fonamental que el navegador disposi d’un port miniUSB per connectar-lo tant al cable que s’uneix al carregador de la bateria del cotxe com a l’ordinador, a casa. Les bateries tenen una autonomia d’entre dues i cinc hores en els models mitjans, de manera que de tant en tant serà necessari endollar el navegador al carregador de l’encenedor. D’altra banda, cal tenir en compte que la connexió a l’ordinador és bàsica per a actualitzar els mapes per Internet o des de discos òptics. Com un element addicional, resulta molt interessant que el navegador permeti una connectivitat sense fil per Bluetooth a fi de configurar-lo, per exemple, perquè funcioni amb el telèfon mòbil com a mans lliures. Un altre port que s’hi pot incloure és el de la connexió amb un dispositiu RDS TMC, que ofereix la informació del trànsit en temps real mitjançant un sistema de ràdio FM.
 • /imgs/20100601/motor3.jpg
  Ranura per a targetes SD: La informació dels mapes, igual com la seva actualització, es pot introduir al navegador mitjançant un cable o bé amb targetes de memòria SD. És recomanable que el dispositiu disposi d’una ranura per a llegir les targetes perquè facilita el procés d’actualització.
 • Mode nocturn: Quan arriba la nit la visibilitat es redueix, per la qual cosa tots els navegadors ofereixen l’opció “mode nocturn”, amb el qual s’il·lumina la pantalla i es contrasten els colors del mapa per fer-se més visibles. És important que el canvi a aquest mode el pugui dur a terme el navegador de manera automàtica.
 • /imgs/20100601/motor2.jpg
  Els mapes i la seva actualització: Els navegadors inclouen de fàbrica una sèrie de mapes bàsics que contenen informació sobre el traçat de les carreteres i dels carrers de les poblacions. Moltes vegades, manquen de detalls sobre punts d’interès per al conductor, com ara les gasolineres. Si no s’actualitzen aquests mapes, no només serà impossible obtenir aquesta informació per mitjà del dispositiu, sinó que el navegador tampoc no indicarà els possibles canvis que s’hagin fet en la ruta, ja siguin noves carreteres, desviaments o carrers. Encara que els fòrums i les comunitats d’Internet que ofereixen les actualitzacions gratuïtes són molt diversos, la manera més comuna d’obtenir-les és a través de la pàgina del fabricador i després de pagar. Per tant, com més precisos i detallats siguin els mapes que acompanyin el navegador de sèrie, millor.
 • Fundes i bosses transportadores: Encara que pot semblar un complement menor, no ho és. Una bona funda o una bossa transportadora còmoda facilitarà el transport del navegador i evitarà que es desgasti amb caigudes o rascades.