Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Digue'm com estudies i et diré si aproves

Dedicar el temps necessari, concentrar-se en la tasca i posar l'esforç a comprendre la matèria, claus per a superar amb èxit els exàmens

/imgs/20100601/salud1-1.jpg
Invisibles durant bona part del curs acadèmic, els exàmens esdevenen una autèntica obsessió per als estudiants durant els mesos que van del febrer al juny. Al nostre país, gairebé dos milions d’alumnes d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), 618.000 estudiants de batxillerat i 1.300.000 universitaris posaran a prova els coneixements que han adquirit al llarg del curs. Nervis, ansietat, fins i tot pànic i estrès són convidats no desitjats aquests dies a les habitacions juvenils de moltes cases. La por de suspendre, de no tenir el temps necessari per a preparar tot el temari o de “quedar-se en blanc” en el moment crucial assalta i preocupa nombrosos estudiants, i també els seus pares. Una angoixa que no és del tot negativa ja que, diuen els psicòlegs, aquest formigueig de nervis que ataca els alumnes quan preparen avaluacions o exàmens potència les facultats intel·lectuals i els ajuda a millorar el rendiment. El problema sorgeix quan aquesta lleu tensió dóna pas a l’ansietat, i aquesta acaba derrotant l’estudiant. Es tracta d’evitar-ho. I es pot evitar seguint els consells dels educadors i psicòlegs d’EROSKI CONSUMER que, a l’escola en línia “Aprendre a Aprendre?” (http://escuelas.consumer.es/web/es/aprender_a_aprender/) recomanen posar en pràctica hàbits que ajuden a millorar l’estudi no solament el dia anterior a l’examen, sinó durant els mesos precedents. Perquè, segons indiquen, «és una qüestió d’actitud». Això sí, actitud però amb mètode i clavant els colzes, perquè encara que les noves tecnologies ajudin i facilitin algunes tasques, com ara l’accés a la informació, no hi ha fórmules que permetin superar els exàmens sense estudiar, ni tan sols estudiant només una mica. Estudiar molt i bé és el millor mètode perquè la falta de confiança es transformi en seguretat, que és l’antídot més eficaç per a enfrontar-se sense por a qualsevol examen.

Aprendre comprenent

/imgs/20100601/salud1-2.jpg
Més enllà de l’edat de l’estudiant o de la magnitud de l’examen, la primera regla d’or que cal interioritzar és comprendre tot el que s’estudia. A més que en general és poc útil, de poc serveix aprendre-s’ho tot de memòria sense entendre pràcticament no res, perquè el pànic es pot apoderar de l’estudiant en el moment que s’oblidi d’una paraula o d’una frase que faci perdre sentit a un contingut après de memòria. La informació es desordenarà i l’alumne es mostrarà incapaç de contestar la pregunta de l’examen o cometrà errors grossos que delataran el seu desconeixement de la matèria.

Per fer-nos una idea general dels continguts, el millor és fer una lectura ràpida i atenta del tema o el text que s’ha d’estudiar.

A continuació, una segona lectura, més analítica i en la qual se subratllaran les idees i les dades fonamentals.

És el moment de fer un esquema que serveixi de base per a fer un resum del tema, i que serà el que s’estudiarà en profunditat i es desenvoluparà de forma oral o per escrit. Així, s’interioritza la informació lògica i visual de la matèria.

L’esquema s’assembla a una fotografia de l’estructura del tema que s’ha d’estudiar amb les seves idees principals i secundàries, mentre que el resum és l’eina que permet relacionar aquestes idees. A més, quan s’elabora i s’estudia el resum, la persona s’acostuma a redactar els continguts sense oblidar cap dada important.

Si aquesta tasca es fa al llarg de l’avaluació o del quadrimestre, resultarà més fàcil i ràpid assimilar i memoritzar els continguts.

Preparar la matèria

Temps i planificació. El primer en què ha de pensar tot estudiant quan comença el curs, o en els mesos previs a la realització de l’examen, és a organitzar la matèria i a fixar terminis viables per a enfrontar-s’hi comptant amb una planificació diària d’estudi. Caure en l’error de deixar tot el temari per a estudiar-lo els dies anteriors o, fins i tot, per a la vespra acaba passant factura. Per això, el temps és el millor company d’estudis, ja que permet posar en pràctica les tècniques d’aprenentatge més adequades. És el que s’anomena aprendre amb mètode.

Paginació dins d’aquest contingut

  •  No hi ha cap pàgina anterior
  • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
  • Ves a la pàgina següent No tot és estudiar »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions