Sota la lupa: Amanida de barretes de cranc Carretilla

Aquest producte ressalta les paraules “cranc amb pinya”; això pot fer pensar que aquests són els ingredients principals i que, com que són aliments saludables, té un bon perfil nutricional. Però no és així, de cranc només en té l’aroma.
1 Març de 2022

Sota la lupa: Amanida de barretes de cranc Carretilla

Poca pinya i gens de cranc

La denominació de venda “amanida de barretes de cranc i pinya” que podem trobar a la part posterior de l’envàs és una denominació descriptiva. Tanmateix, al frontal es destaquen les paraules “Cranc amb pinya” amb una tipografia d’una mida diferent a la d’“amanida de barretes de”. La normativa obliga a indicar la quantitat d’un ingredient si, com és el cas, figura en la denominació de l’aliment o es destaca en l’etiquetatge per mitjà de paraules o imatges.

La pinya representa un 13% del producte. Les barretes de cranc, d’altra banda, en representen el 35%. Aquest últim és un ingredient compost, és a dir, està elaborat per més d’un ingredient; per tant, al seu torn, se n’ha d’especificar la composició. Com que el cranc és un ingredient de les barretes i apareix en el nom de l’aliment, se n’ha d’indicar també la quantitat. Aquest producte no conté cranc, sinó “aroma de cranc” i “substàncies aromatitzants de cranc”, així que, en el cas que aquestes aromes s’hagin obtingut del cranc –cosa que desconeixem, ja que no és obligat declarar la composició de les aromes–, es pot acollir a una exempció legal que permet que no s’indiqui la quantitat d’un ingredient destacat si només es fa servir amb finalitats d’aromatització. En qualsevol cas, fins i tot si el cranc és part de la composició de les aromes, el contingut en el producte és ínfim.

El contingut principal: la salsa fina

L’ingredient principal d’aquesta amanida no és el surimi ni la pinya, sinó la salsa fina, que representa un 52% del producte. Aquesta salsa està composta per aigua, seguida d’oli de gira-sol refinat, que és de valor nutricional inferior a altres olis, com el d’oliva verge. El tercer ingredient és el sucre en forma de sacarosa, encara que té més sucres en forma de midó modificat de blat de moro i xarop de glucosa. Aquesta salsa aporta la majoria dels greixos d’aquest producte (17,6 g) i suposen el 70% de les quilocalories.

Si no contenen cranc, com s’elaboren les barretes?

L’aigua és l’ingredient majoritari de les barretes, seguida del surimi, que és un producte fet a partir de carn de peix rentada i cuita a baixa temperatura, elaborada amb una espècie o més, o amb restes del filetejat i al qual es poden afegir altres ingredients. En aquest cas, les barretes es completen amb altres ingredients de valor nutricional baix com el midó de patata, el midó de blat i el sucre.

“Sense conservants” vol dir sense additius?

No. L’esment “sense conservants” no està regulat i significa l’absència exclusivament d’un tipus d’additius, els que tenen funció conservadora. El producte sí que conté additius amb altres funcions tecnològiques, com ara estabilitzants, potenciadors de sabor i colorants. Tots els additius estan avaluats científicament i autoritzats, per tant la seva presència o absència no suposa una variació en la qualitat del producte.

Conclusió

Producte que destaca la presència de cranc i pinya malgrat que només conté aroma de cranc i poca quantitat d’aquesta fruita. L’ingredient principal no són les barretes de cranc, sinó una salsa fina de valor nutricional baix. Aquesta amanida no és interessant nutricionalment i aporta un percentatge elevat de substàncies el consum de les quals hem de limitar, com ara sucres lliures i sal.

Nutri-Score

La valoració obtinguda és C. El producte està penalitzat fonamentalment pel contingut en sal. Encara que puntua en tots els components considerats negatius pel sistema Nutri-Score (energia, greixos saturats, sucres i sal) i no conté elements que puguin millorar-ne la qualificació de manera significativa.