Sota la lupa

Analitzem l’etiqueta d’un producte que declara que ens ajuda a dormir millor.
1 Gener de 2023

NESQUIK NOCHE

Aquest preparat alimentari insinua, mitjançant imatges i paraules, que és un producte que ens ajudarà a dormir millor. No obstant això, aquest reclam encara no s’ha demostrat (està pendent d’avaluació) i, a més, es basa en uns ingredients gairebé inexistents.

Un producte per a prendre de nit?

Aquest envàs fa moltes insinuacions que es poden interpretar, com ara que consumir-ne té algun benefici sobre el son –fet que implica que fa una declaració de propietats saludables–, començant pel nom “Nesquik Noche”. L’envàs no especifica a quins compostos atribueix aquest efecte, però sí que ho fa el web, que també està sotmès a la normativa, i en què s’atribueix la til·la i la melissa. Per a poder fer una declaració de propietat saludable, ha d’estar avaluada per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), que valora si hi ha alguna evidència científica que ho justifiqui, i autoritzada per la Comissió Europea. Aquest no és el cas de la til·la i de la melissa i del possible efecte beneficiós que tenen sobre el descans o el son, però es tracta d’una excepció que s’aplica a nombrosos compostos botànics que estan pendents d’avaluació, i això permet que aquesta declaració es pugui fer sota la responsabilitat del fabricant. En el cas d’aquestes plantes, s’ha sol·licitat autorització per a poder al·legar que la melissa “ajuda a conciliar un son saludable” i que la til·la “ajuda a agafar un son natural i saludable o que millora la qualitat del son natural”.

Amb til·la, camamilla i melissa…, que suposen l’1% del producte

Al contrari del que passa en les declaracions autoritzades, no s’estableixen condicions d’ús per a les que es troben en estudi, com pot ser exigir quantitats mínimes del compost que s’han d’ingerir per a obtenir un benefici. D’aquesta manera, aquest producte pot fer aquesta declaració malgrat que, en la ració de 13,5 g de Nesquik, estipulada pel fabricant, només hi hagi 0,135 g d’una barreja d’extractes de les tres plantes (melissa, til·la i camamilla), sense especificar les quantitats de cadascuna; és a dir, la suma dels tres ingredients destacats suposa l’1% del total del producte.

El cacau tampoc n’és l’ingredient principal

S’hi destaca la presència de cacau, mitjançant paraules i imatges (el dibuix d’una baia de cacau),  però tampoc n’és l’ingredient principal, ja que suposa el 21% del producte. Llavors, quin és? El sucre, el responsable principal que el 75,7% del producte siguin sucres simples. Una tassa preparada segons les instruccions del fabricant (amb 200 ml de llet semidesnatada i 13,5 g de Nesquik) aporta més de 10 g de sucres lliures, sobre els quals l’OMS estableix una recomanació màxima de consum diari de 25 g.

Conclusió

El principal reclam del producte insinua que consumir-lo té algun benefici sobre el descans o el son, i això és una declaració de propietat saludable, atribuïda a la presència d’extracte de til·la i de melissa, que s’hi troben en quantitats molt petites, ja que no hi ha un requisit legal sobre el contingut mínim que ha d’haver-n’hi per a fer la declaració. El producte és bàsicament sucre amb una petita part de cacau. Segons el sistema de perfils nutricionals de l’OMS, aquest aliment no es podria anunciar per a nens.