Sota la lupa

Investiguem l’etiqueta d’un producte que sembla elaborat només de fruita, però que destaca per la quantitat de sucre.
1 Desembre de 2022

Helios Pura Fruta

Aquesta fruita per a untar destaca que els sucres que conté procedeixen exclusivament de la fruita i que el 100% del producte té com a origen la fruita. No obstant això, encara que es pugui donar a entendre que tot el producte és préssec, no és així. I que els sucres afegits provinguin de la fruita fa que siguin saludables? No.

La quantitat de préssec no és la que sembla

L’envàs destaca el missatge “250 g de préssec de la Vall de l’Ebre”. Tot i contenir 250 g de producte, això no implica que tot sigui préssec, com podria interpretar-se amb aquesta frase. L’explicació la trobem en un altre esment: “Preparat amb 100 g de préssec per cada 100 g de producte”. El préssec pateix minves durant el processament, perquè perd aigua, i aquesta declaració és una manera d’expressar la quantitat d’ingredient utilitzat en 100 g de producte acabat i que la normativa obliga a aplicar quan, a causa de la pèrdua d’humitat durant el processament, la quantitat total de tots els ingredients usats supera el 100%. Aquest és el cas,  i en el producte final el percentatge de préssec és inferior, ja que en l’elaboració també s’utilitzen altres ingredients, com sucres de fruita.

Realment és pura fruita?

El nom comercial d’aquest producte és “Pura fruita”, però això no vol dir que la fruita sigui l’únic ingredient, sinó que tots els ingredients procedeixen de la fruita. Aquests són: préssec, sucres de fruita i gelificant (pectina de la fruita i suc concentrat de llimona). No té importància des del punt de vista nutricional que els sucres afegits procedeixin de la fruita, de la remolatxa, de la canya de sucre o de qualsevol altra font, i el seu impacte negatiu sobre la salut és el mateix.

Per què no és una melmelada?

Malgrat que la presentació i el seu ús gastronòmic pot recordar el d’una melmelada o una confitura, legalment no ho és, ja que no compleix les quantitats mínimes de sucres que s’exigeixen per a aquests productes. La seva denominació de venda és fruita per a untar.

La composició és més important que l’origen

La declaració “Origen 100% fruita” no vol dir que la fruita sigui l’únic ingredient, sinó que els diversos ingredients utilitzats procedeixen de la fruita, com ara el sucre. A més, la declaració “només amb sucres procedents de la fruita” pot induir a pensar que aquests no s’hi han afegit, sinó que són els que porta el préssec. En aquest producte hi ha aproximadament 9 g de sucre procedents del préssec. Els 21 g restants procedeixen en la seva majoria dels sucres de la fruita afegits i, en una proporció mínima, del suc concentrat de llimona. Tots es consideren sucres lliures, però a diferència del que passa amb les fruites senceres, en què els sucres es consideren intrínsecs pel fet d’estar continguts dins de la matriu, en aquest producte els sucres s’alliberen en el procés de triturat i cocció de la fruita. De manera que amb una ració de 20 g s’ingereixen 6 g de sucre lliure.

Conclusió

És un producte amb un alt percentatge de sucres lliures. Encara que el seu origen és la fruita, no estan continguts dins de l’estructura de la fruita i el seu consum ha de limitar-se, ja que té efectes adversos. Això no ocorre amb el sucre present en la fruita sencera. Per l’etiqueta podria entendre’s que tot aquest producte és fruita, però això no és així per les minves que es produeixen en el processament.