Sota la lupa

Flora Omega 3

Aquesta beguda a base de llet destaca la presència d’omega-3 d’origen vegetal com un element diferencial i fa algunes declaracions de salut. No obstant això, costa més del doble que la majoria de les llets desnatades del mercat.
1 Maig de 2022
Envase Flora Omega 3

Flora Omega 3

Per què no es pot dir “llet”?

La denominació de venda d’aquest producte és “beguda UHT a base de llet desnatada amb olis vegetals, omega-3 i vitamines A, D, E, B1, B6, B12 i àcid fòlic”. És una denominació descriptiva que indica el tipus de tractament que s’hi ha aplicat (UHT) i les dades bàsiques sobre la seva composició. Tot i que l’ingredient principal és la llet desnatada (suposa el 98% del producte), legalment no es considera llet, perquè, per tal que un producte es pugui anomenar així, no pot afegir-hi altres ingredients ni fonts de greix com la de blat de moro, gira-sol o algues, cosa que fa aquest producte.

L’origen de l’omega- 3 no determina la seva qualitat

Que s’esmenti “omega-3” és una declaració regulada que es pot fer si per cada 100 ml i per 100 kcal conté almenys 40 mg de la suma dels àcids eicosapentaenoic (EPA) i docosahexaenoic (DHA). Aquesta beguda declara que conté 50 mg per cada 100 ml. Tenint en compte que en aquesta quantitat hi ha 50 kcal per cada 100 kcal, trobarem 100 mg de la suma d’EPA + DHA. Es compleixen, per tant, totes dues condicions i la beguda es pot considerar una font d’omega-3. Pràcticament la totalitat prové de l’oli d’alga afegit com a ingredient (suposa el 0,1% del producte), ja que la llet, que és la matèria primera majoritària, conté aquests àcids en molt poca quantitat. El fet que els omega-3 siguin d’origen vegetal constitueix un reclam que només és útil per als consumidors que tinguin al·lèrgia al peix. No dona cap altre valor afegit al producte, perquè l’origen dels omega-3 –animal o vegetal– no afecta la qualitat dels àcids grassos ni la seva absorció.

La relació entre l’omega- 3 i el cor

A l’envàs es pot llegir: “T’ajuda a cuidar el cor gràcies a la seva aportació d’omega-3 (EPA i DHA)”. Es considera una declaració de propietats saludables, és a dir, un missatge que afirma que hi ha una relació entre un compost i la salut. La poden fer tots els productes que són font d’omega-3, com és el cas. La normativa obliga el fabricant a incloure-hi la quantitat d’aliment que es requereix per a obtenir l’efecte beneficiós. En aquest producte es cobreix amb l’enunciat “equivalent a dos gots de 250 ml de Flora”. Aquesta quantitat d’omega-3 diari (250 mg) es pot aconseguir amb 20 g de sardines en oli, un musclo gros (8 g) o una nou (3 g).

Cuida el colesterol… com qualsevol llet desnatada

Aquesta beguda pot indicar que és baixa en greixos saturats, ja que compleix el requisit que la suma d’àcids grassos saturats i àcids grassos trans no superi els 0,75 g per cada 100 ml i, a més, que aquests greixos no aportin més del 10% del valor energètic. Aquest producte conté 0,3 g per 100 ml, fet que suposa 2,7 kcal, és a dir, el 5,4% del valor energètic. Aquestes xifres permeten incloure-hi el missatge següent: “Un consum inferior de greixos saturats contribueix a mantenir els nivells normals de colesterol en sang”. És una altra declaració regulada de propietats saludables que es pot fer en qualsevol aliment que tingui un contingut baix en greixos saturats, per exemple, en la llet desnatada convencional.

Necessitem reforçar set vitamines?

L’envàs destaca el contingut en àcid fòlic i vitamines A, B1, B6, B12, D i E. El simple fet d’esmentar aquestes vitamines fa obligatori que el producte compleixi els requisits exigits legalment per dir que és una “font de”; és a dir, que cada 100 ml de la beguda han d’aportar, com a mínim, el 7,5% dels valors de referència de nutrients (VRN) diaris de cada vitamina. Aquest producte compleix els requisits, ara bé, amb les matèries primeres principals (llet desnatada i olis de gira-sol i de blat de moro) no s’aconseguiria arribar a la quantitat mínima per fer la declaració. Aquests valors s’aconsegueixen enriquint-la.

De totes les vitamines afegides, l’addició de vitamina D sembla que és la més justificada, ja que la ingesta és deficitària en la població general. El contingut és semblant al de qualsevol llet enriquida amb vitamina D. La vitamina B12 és interessant per a les persones vegetarianes, ja que no es troba en aliments d’origen vegetal, i tant vegetarians estrictes com ovolactovegetarians han de prendre un suplement de manera regular. No obstant això, la quantitat que hi ha en aquesta beguda és una aportació petita que no els eximeix de prendre’n. Per cobrir els requeriments diaris amb aquesta beguda haurien de prendre’n 800 ml cada dia (més de tres gots).

Nutri-Score

Nutri-Score és útil per a comparar productes del mateix tipus o que pertanyin al mateix moment de consum. En aquest cas, la puntuació és B, semblant a les llets desnatades convencionals, la valoració de les quals sol ser entre A i B.

Conclusió

El més interessant d’aquesta beguda és que, simplement pel fet de tenir la llet desnatada com a a ingredient principal, és un aliment amb una bona quantitat de proteïnes d’alta qualitat, calci i vitamines. La capacitat per a mantenir el colesterol en valors normals és una propietat que comparteix amb totes les llets desnatades. L’omega-3, que justifica la seva propietat de “cuidar el cor”, es pot ingerir amb aliments de consum habitual que en contenen de manera natural. No obstant això, el preu és més del doble que la majoria de les llets desnatades del mercat.