Coquetes

Coquetes. Només amb cereals, la millor elecció

Aquests productes solen gaudir de bona fama. Moltes persones els perceben com a aliments saludables, replets de cereals, però no tots tenen tanta proporció d’aquest ingredient com sembla i, a més, poden contenir quantitats de sucre o de sal poc recomanables.
1 Juny de 2022

Coquetes. Només amb cereals, la millor elecció

Les coquetes de cereals són relativament recents en el nostre entorn. Quan van aparèixer, eren bàsicament de blat o d’arròs i es classificaven dins dels productes dietètics. Però amb el pas del temps el seu consum s’ha anat generalitzant, de manera que ara ja no s’associen només amb aquesta finalitat, sinó que també es consumeixen en moltes altres situacions; per exemple, com a snacks, esmorzars, berenars o, simplement, per a picar entre hores. A més, la varietat que tenim avui dia és molt més gran que abans. Ara ja no només hi ha coquetes de blat de moro o d’arròs soles, sinó que algunes incorporen altres ingredients com xocolata, tomàquet, quinoa… Això ens dona més opcions per a triar, però també ens ho posa més complicat a l’hora de comprar-les.

Tres grans grups

A simple vista, el primer que podem apreciar en els productes analitzats és que n’hi ha de tres tipus: unes coquetes que semblen estar formades majoritàriament per cereals, que anomenarem “bàsiques” (Bicentury arròs, Veritas blat de moro i Eroski de blat de moro amb quinoa); unes altres “de sabors”, on es destaca algun ingredient o sabor (Bicentury tomàquet i Bicentury pernil), i altres que contenen xocolata (Bicentury xocolata blanca, Gullón xocolata, Veritas xocolata, Santiveri xocolata i Eroski xocolata).

Això podrem confirmar-ho si llegim la denominació de venda, que es mostra normalment al costat de la llista d’ingredients i que informa sobre les característiques generals del producte. Per exemple, a Bicentury arròs s’indica “Coquetes d’arròs integral”; a Bicentury tomàquet, “Coquetes de blat de moro sabor tomàquet i alfàbrega amb oli d’oliva”, i a Veritas xocolata, “Coquetes de blat de moro amb xocolata negra”.

Els ingredients majoritaris

Però on realment trobarem informació detallada és a la llista d’ingredients. Com que s’han d’enumerar en ordre, segons la proporció que tenen en el producte, podem saber que el primer és el més abundant. En gairebé tots els casos, l’ingredient majoritari és arròs o blat de moro. Les excepcions són les coquetes Veritas amb xocolata negra (on la xocolata es troba en una proporció del 57%) i Bicentury arròs amb xocolata blanca, amb un 50% de xocolata blanca.

A més, si algun dels elements es destaca d’alguna manera en l’envàs –tant si és amb paraules o amb imatges–, se n’ha d’indicar la quantitat concreta. Això ens permet conèixer detalls que són especialment importants a l’hora de triar, com la proporció de cereals o de xocolata.

Quants cereals contenen?

Les coquetes que aporten més quantitat de cereals són les bàsiques: Veritas blat de moro i Eroski de blat de moro amb quinoa, les dues amb un 95,7%. És probable que Bicentury arròs també es trobi en aquesta xifra, encara que no tenim manera de saber-ho amb seguretat, perquè estan compostes per arròs integral i arròs refinat, però només s’indica la proporció del primer (78%), ja que és l’únic que es destaca en l’envàs.

En segon lloc hi ha les coquetes de sabors, Bicentury tomàquet i Bicentury pernil, les dues amb un 78% de cereals. En aquests casos, aquesta proporció més baixa s’explica per la presència d’altres ingredients, principalment oli de gira-sol i d’oliva.

Finalment, les coquetes de xocolata són les que contenen menys proporció de cereals: entre el 42,9% de Veritas xocolata i el 54,6% de Santiveri xocolata. Com podem endevinar, això és precisament pel contingut en xocolata, que en la majoria dels casos es troba en una proporció del 45%. Les excepcions són Bicentury xocolata blanca i Veritas xocolata, que tenen un 50% i un 57% de xocolata, respectivament.

Anàlisi

Per fer aquesta guia de compra es van seleccionar coquetes de cereals elaborades per marques capdavanteres en el mercat, en les quals es va analitzar principalment:

  • Puntuació Nutri-Score. La valoració està determinada per la proporció de greixos, sal i de sucres.
  • La informació comercial. Vam analitzar si aporten informació de valor o si pot resultar confusa o portar a engany al consumidor.
  • Els ingredients. Per saber la qualitat comercial que tenen, especialment pel que fa a la quantitat de cereals.
  • Preu. No va ser un criteri per a avaluar-ne la qualitat, però la relació qualitat-preu s’ha tingut en compte per a les posicions del rànquing.
  • L’etiquetatge. Es va analitzar si compleix la legislació vigent.

Els hidrats de carboni i el sucre

Els nutrients majoritaris són els hidrats de carboni, ja que es tracta de productes que estan compostos principalment per cereals. Les coquetes bàsiques són les que en presenten les xifres més altes, entre el 81% de Bicentury i Eroski i el 86% de Veritas. En les coquetes de sabors i en les de xocolata, la proporció d’hidrats de carboni es troba entre el 64% de Gullón i el 70% de Bicentury xocolata blanca. Això sí, hem de tenir en compte que, en les que tenen xocolata, una bona part d’aquests hidrats de carboni són sucres. Concretament els valors estan entre el 21% de sucres d’Eroski blat de moro xocolata i el 28% de Bicentury amb xocolata blanca, xifres que són bastant considerables. Perquè ens en fem una idea, això vol dir que en 100 grams (unes vuit coquetes de xocolata) hi ha entre cinc i sis culleradetes de sucre.

En aquest sentit, les coquetes Santiveri són una excepció perquè, encara que estan banyades amb xocolata, no contenen sucre, ja que aquest s’ha substituït per edulcorants. En principi els edulcorants poden semblar una bona solució com a substituts del sucre, però hi ha algunes reticències. El seu consum és segur i presenten alguns avantatges –molts no contenen calories i no produeixen càries–, però, d’altra banda, l’intens sabor dolç que tenen pot acostumar el nostre paladar a aquesta mena de sabors i impulsarà els nostres gustos a consumir aliments més ensucrats. A més, hi ha hipòtesis que plantegen uns certs inconvenients, com un possible efecte advers sobre la microbiota intestinal.

Algunes tenen molt de greix

També hi ha diferències importants en la quantitat de greix. En les bàsiques, la proporció és molt escassa, (entre l’1% d’Eroski i el 3,5% de Bicentury), tal com cal esperar d’unes coquetes de cereals. Però en la resta, la quantitat de greixos és considerable: entre el 15% de Bicentury pernil i el 21% de Veritas xocolata. Aquest percentatge no sorprèn en unes coquetes elaborades amb xocolata, ja que un dels ingredients principals és la mantega de cacau, per aquesta raó contenen aproximadament un 18% de greixos.

Però sí que crida l’atenció en les coquetes de sabors, perquè a primera vista podrien semblar similars a les bàsiques. En canvi, contenen aproximadament un 16% de greixos, és a dir, una quantitat semblant a la de les coquetes de xocolata. Ara bé, en aquest cas es tracta d’oli de gira-sol i oli d’oliva, per això el seu contingut en greixos saturats és molt més baix que en les de xocolata, aproximadament un 2% enfront d’un 11%.

El greix és el nutrient que aporta més calories: 9 kcal per cada gram, comparat amb les 4 kcal que aporta cada gram d’hidrats de carboni o de proteïnes. Per això les coquetes amb més greix, és a dir, les de sabors i les de xocolata, són també les que contenen més calories, amb xifres que es troben sobre les 460 kcal per cada 100 grams, comparat amb  les coquetes bàsiques, que aporten unes 380 kcal. Perquè ens en fem una idea, això és equivalent a les calories que hi ha en un plat d’espaguetis a la bolonyesa o en un plat de llenties, respectivament.

La sal que cal vigilar

Un altre aspecte important que hauríem de tenir en compte és la sal, especialment en les coquetes que no són dolces, és a dir, les bàsiques i les de sabors, on en trobem una quantitat que pot ser excessiva. Es considera que un producte té molta sal quan la quantitat supera l’1,25%. En els productes analitzats, els que tenen xifres més altes de sal són Bicentury tomàquet, amb un 1,2% i, sobretot, Bicentury pernil i Bicentury arròs, les dues amb un 2,2%.

¿Adecuadas para niños?

Como estas tortitas están compuestas principalmente por cereales, muchas familias piensan que son saludables y se las ofrecen a sus hijos desde edades tempranas. Sin embargo, muchas de ellas no se pueden considerar saludables, como las de chocolate o las de aromas, por su elevada proporción de azúcares, grasa o sal. En lo que respecta a las tortitas básicas, deberíamos vigilar la sal (más de 1,25% es excesivo). Así pues, la opción que quedaría son las tortitas básicas con poca sal, pero también aquí hay que tener en cuenta algunas consideraciones.

La mayoría de estas tortitas están elaboradas a partir de maíz, arroz o una mezcla de ambos. Desde un punto de vista nutricional, no tiene demasiada importancia si contienen uno u otro, a no ser que se ofrezcan a los niños pequeños. En este caso conviene limitar el consumo de tortitas de arroz, debido a que este cereal acumula arsénico y eso puede suponer un problema en menores si lo consumen habitualmente. Por eso, la Agencia Catalana de Seguridad Alimentaria recomienda que los niños de hasta 36 meses no consuman más de una tortita al día y los niños de 3 a 9 años, no más de tres diarias. 

La segunda cuestión que deberíamos tener en cuenta es que sería deseable que la alimentación de los niños, especialmente la de los más pequeños, fuera variada y se basara en alimentos saludables y preferiblemente frescos. No solo por su aporte nutricional, sino más bien por una cuestión educacional: es importante que aprendan a apreciar y distinguir sabores, aromas o texturas, en lugar de seguir una dieta monótona compuesta por procesados. Es decir, es preferible alternar diferentes alimentos, como fruta o pan integral, y dejar las tortitas para un consumo ocasional.

Nutri-Score: des de la A fins a la E

La puntuació en el sistema Nutri-Score és molt diversa per les diferències que hi ha en la composició. La majoria obtenen una D o E, per l’aportació elevada de calories i per l’alt contingut de greix, sucre o sal. És el que passa amb les coquetes de xocolata i amb Bicentury pernil, en aquesta última per culpa, sobretot, de l’alt contingut en sal. La sal també explica la puntuació C que obtenen les coquetes Bicentury tomàquet i Bicentury arròs. Les que estan més ben valorades són Eroski de blat de moro amb quinoa (A) i Veritas blat de moro (B), pel baix contingut de greixos, sal i sucres.

Com i quan ens les hem de menjar?

Fins ara hem considerat la quantitat de nutrients que aporten 100 grams de coquetes. Això és de gran utilitat per a tenir una referència sobre la proporció en què es troben i també per a poder fer comparacions. Però també és important tenir en compte la quantitat que n’hem de menjar en cada ingesta; és a dir, la mida d’una ració.

En alguns envasos s’indica una mida de ració orientativa d’uns 25 grams, un pes que correspon a tres coquetes bàsiques o a dues coquetes amb xocolata. Si considerem aquestes quantitats i l’energia que consumim, són molt menors que quan parlem de menjar-ne 100 grams. Per exemple, en el pitjor dels casos, parlem de 0,55 grams de sal en les coquetes Bicentury d’arròs i Bicentury pernil; 5,3 grams de greixos en Veritas xocolata i uns 7 grams de sucre en Bicentury amb xocolata blanca  i Veritas amb xocolata. I si parlem de calories, 25 grams d’aquestes dues últimes coquetes aporten 120 kcal, que és aproximadament el mateix que aporten dues pomes petites. Amb la diferència que les pomes atipen molt més; és a dir, ens treuen la gana més fàcilment i, per descomptat, són més saludables.

Ara bé, això no vol dir que hàgim de menysprear aquests valors. I és que, fins i tot en quantitats moderades –el que es considera una ració– algunes d’aquestes coquetes poden suposar una aportació significativa de sal, sucre, greixos o calories en la nostra dieta. Lògicament, aquesta aportació encara serà més important si les consumim de manera habitual (per exemple, diàriament) o si superem aquesta quantitat de 25 grams per ració. Això últim és més fàcil en alguns productes que en d’altres. Per exemple, les coquetes Gullón o Eroski xocolata es comercialitzen en envasos que inclouen quatre paquets individuals de 25 grams cadascun, cosa que ens facilita limitar-ne el consum. Però altres productes es venen en bosses on les racions no estan dosificades, així que pot fer més difícil que ens limitem a menjar-nos-en només 25 grams. L’exemple més clar el trobem en les coquetes Bicentury pernil, comercialitzades en bossa de 70 grams, perquè a més són coquetes petites, i així sol fer-se més difícil controlar-ne el consum.

L’envàs influeix en la conservació

Més enllà de la influència que pugui tenir el format o la forma d’envasament sobre la manera de consumir aquests productes, és important considerar que l’envàs contribueix a conservar-lo i ho farà millor o pitjor, depenent de les seves característiques. Per exemple, envasos opacs o metal·litzats, com els de Bicentury pernil o Gullón, dificulten el pas de la llum, i això impedeix que el producte es faci ranci. Això és especialment important en les coquetes que tenen una proporció de greix alta. D’altra banda, els formats que inclouen envasos en porcions, com Gullón o Eroski, protegeixen millor el producte de la humitat, encara que inclouen més quantitat de plàstic.

Diferències de preu

El preu varia molt d’uns productes a uns altres. Per exemple, les coquetes més barates són les de Veritas de blat de moro, que costen la meitat que les més cares, que són les de Santiveri amb xocolata (0,97 €/100 g comparat amb 1,99 €/100 g). En general, les coquetes més barates són les bàsiques, mentre que les més cares són les que tenen xocolata. Això era d’esperar, pel cost de les respectives matèries primeres.

El que sí que crida l’atenció és que entre les més cares hi hagi les coquetes Bicentury pernil, que estan compostes bàsicament per cereals (78%) i olis de gira-sol i oliva i, presumiblement, aquest últim no es troba en una proporció molt elevada. De fet, la composició d’aquestes coquetes és equiparable a la de Bicentury tomàquet, també amb un 78% de cereals i una proporció similar de greix, però aquestes últimes costen 30 cèntims menys (1,53 €/100 g).

Recomendaciones de compra

Tipo de tortitas. Hay tres grandes grupos: básicas, con aromas y con chocolate. Mejor elegir las primeras.

Proporción de cereales. Cuanto más alta, mejor.

Ingredientes añadidos. Algunas llevan chocolate o aceites, que aportan mucha energía, grasa y azúcar. Podemos saberlo si leemos la lista de ingredientes y la información nutricional.

Cantidad de sal. Más de 1,25% se considera demasiada.

Precio. Puede ser muy diferente según el producto. Las tortitas más baratas son las básicas, que además son las más saludables.

Conclusions

Si considerem en conjunt la proporció de cereals, el preu i la composició nutricional (sobretot l’aportació d’energia i el contingut de greixos, sucre i sal), els productes més recomanables de cada grup són els següents. Entre les coquetes de sabors, Bicentury tomàquet; entre les de xocolata, Gullón i Eroski, i, entre les bàsiques, Veritas i Eroski. Les dues últimes, Eroski de blat de moro amb quinoa i Veritas de blat de moro, són, sens dubte, la millor elecció de totes les analitzades.