En equilibri

Els nutricionistes responen i ens posen al dia
1 Juny de 2022

Els antioxidants de l’alvocat es troben al pinyol?

Sí, però no es pot consumir perquè conté certes substàncies tòxiques.

Com passa amb les llavors d’altres fruites com el mango o el tamarinde, el pinyol d’alvocat conté més del 70% del total de polifenols –la resta els aporten la polpa i la pell–. Aquestes substàncies antioxidants apareixen en tota mena d’aliments d’origen vegetal (fruites, verdures, llavors o fruites seques) i tenen efectes beneficiosos per a la salut.

Per la seva textura i duresa, al pinyol de l’alvocat no li podem donar un ús alimentari, però a més d’això té una certa toxicitat, ja que conté quantitats petites de glucòsids cianogènics, que es transformen en cianur durant la digestió. Per això, els pinyols de l’alvocat, que suposen el 15% del pes de la fruita, són rebutjats tant per la indústria com pels mateixos consumidors. Actualment s’estudia com es poden extreure del pinyol els compostos interessants per a poder utilitzar-los en la indústria farmacèutica, cosmètica i fins i tot alimentària.

Aigua amb gas o sense, són igual de saludables?

Hidraten igual i el seu contingut en minerals no depèn del gas, però tenen algunes diferències.

L’aigua amb gas s’obté generalment injectant a l’aigua diòxid de carboni (CO2), que aporta les bombolles característiques. També podem trobar aigües minerals naturals que contenen gas de manera natural. Els dos tipus d’aigua hidraten igual i el seu contingut en minerals no depèn del gas, sinó de la composició de l’aigua que s’utilitza com a base. Encara que algunes investigacions indiquen que les begudes amb gas poden millorar la digestió, bona part d’aquestes són estudis petits finançats per la indústria de les begudes carbonatades. Com a possibles desavantatges, el gas redueix el pH de l’aigua i el fa més àcid, i això pot erosionar l’esmalt dental si es consumeix habitualment i sense acompanyar-la d’aliments. Un altre efecte és la sensació d’inflor que dona el gas. Igual que passa amb altres begudes carbonatades, no es recomana si es pateix acidesa o reflux o en pacients amb síndrome d’intestí irritable, perquè pot empitjorar-ne els símptomes. És una bona opció per a persones a qui costa mantenir-se hidratades, com els ancians, ja que els pot resultar més apetible i és una alternativa saludable als refrescos.

En què es distingeixen l’oli d’oliva i el de pinyolada?

L’oli d’oliva més conegut i valorat és el verge, perquè respecta totes les característiques de l’oliva. El verge “extra” se’n diferencia perquè té una acidesa màxima (0,2° enfront de 0,8°) i l’aroma i el sabor han de ser excel·lents. El d’oliva (sense més qualificatius) s’obté de barrejar oli d’oliva verge i refinat, i pot tenir fins a un 1º d’acidesa. L’oli de pinyolada d’oliva és el més assequible, ja que s’obté mitjançant un tractament amb dissolvents a partir de la pinyolada de l’oli (restes de pinyols, pellofes i aigua que queden després de l’extracció mecànica i on encara hi ha restes d’oli) que es barreja posteriorment amb oli d’oliva verge. Aquest oli és molt adequat per a cuinar a altes temperatures (es degrada menys que el de gira-sol o de llavors). Encara que és ric en àcid oleic, té menys polifenols i àcids triterpènics que la resta d’olis d’oliva, als quals s’atribueixen propietats saludables.

Els millors estris per a la cuina

La fusta és molt apreciada a la cuina, però no és un material adequat per a fer-los servir en el parament (cullerots o fustes de tallar), ja que és difícil de netejar, reté humitat i pot afavorir el creixement de microorganismes. A més, es pot estellar. Altres materials com l’acer inoxidable, el plàstic o la silicona són més segurs perquè es netegen amb més facilitat i no es deterioren tan de pressa. Sempre que en l’etiqueta s’indiqui que són “per a ús alimentari” o incloguin el símbol de la copa i la forquilla, es poden fer servir en contacte amb els aliments amb tota tranquil·litat, perquè no transfereixen substàncies al menjar.

L’all té propietats saludables?

L’all i altres vegetals de la mateixa família –com ara cebes, escalunyes o porros– poden tenir efectes beneficiosos sobre la salut (antiinflamatori, preventiu del risc cardiovascular o antimicrobià) pels seus compostos organosulfurats. L’evidència científica és variable, però el que sí que està demostrat és que són aliments saludables que fem bé d’incorporar a la dieta.

Un cogombre tou es pot menjar?

Fins al 95% d’aquesta hortalissa és aigua, que s’evapora al llarg de l’emmagatzematge. Això provoca l’estovament, sobretot si es conserva a la nevera. Encara que es pot menjar sense problemes, aquest efecte es redueix si l’emboliquem en paper transparent. No hem de confondre aquest fenomen amb una contaminació per fongs, que provoca, a més de l’estovament, canvis de color.

Aliments que contenen glutamat de manera natural

Aquest aminoàcid ressalta el sabor natural dels aliments i és molt utilitzat com a additiu, especialment en ultraprocessats. També es troba de manera natural en aliments que tenen un sabor especialment intens, com ara tomàquet, formatge, bolets, carns curades, peix o algues.