Veritat o mentida

Congelació. Molt segura, però amb truc

Sempre que es faci correctament, la congelació allarga la vida útil dels aliments, inactiva alguns microorganismes que poden causar intoxicacions i no suposa una pèrdua de nutrients. Tanmateix, perquè això sigui així cal prendre una sèrie de precaucions i seguir unes pautes tant a l’hora d’emmagatzemar el menjar com durant la descongelació.
1 Juny de 2022

Congelació. Molt segura, però amb truc

Es perden nutrients | Fals

Si la temperatura es conserva per sota dels -18 °C, la congelació no té pèrdues nutricionals. La fruita i la verdura que es ven congelada pot arribar a ser fins i tot més nutritiva que la fresca. Això és perquè aquests productes comencen a perdre vitamines i minerals gradualment després de la collita; per tant, com més triguin a viatjar del camp al consumidor, menys rics en nutrients seran. La ultracongelació atura aquest procés.

La cremada per congelació indica pèrdua de qualitat | Veritat

La cremada per congelació es presenta com unes taques grises i coriàcies (textura semblant al cuir) que no impliquen un problema de seguretat, però sí que ens diuen que la qualitat de l’aliment, les propietats, el sabor i la textura han canviat. Aquests senyals poden aparèixer quan hi ha aire al recipient o al voltant de l’aliment que es vol congelar. Aquest aire pot arribar a la superfície del producte, i fa que hi hagi canvis de color o problemes de textura, especialment mentre es descongela. De vegades, aquestes taques es poden retirar i aprofitar la resta de l’aliment, però si s’ha cremat molt és millor llençar-lo. Perquè aquests senyals no apareguin és important protegir bé el producte amb un paper transparent o fer servir bosses per a congelar amb segelladors, ja que així mantenim l’aigua de l’aliment fora de l’abast de l’aire sec del congelador. A més, també evitarem que el producte agafi sabors i olors estranys.

Hi ha aliments que canvien de textura | Veritat

Hi ha aliments que, tot i que es poden congelar, no es recomana fer-ho, ja que perden les qualitats. Per exemple, les patates, la verdura i la fruita que es menja crua, la maionesa o els productes fregits i d’alt contingut en greix.

Cal descongelar els aliments a la nevera | Veritat

A partir dels 4 °C s’inicia la franja de temperatura crítica en la qual els bacteris reprenen l’activitat. Si deixem que l’aliment es descongeli a temperatura ambient, en pocs minuts ja haurà superat aquesta franja de seguretat. La descongelació s’ha de fer de la manera més lenta possible. La millor opció és descongelar els aliments a la part del frigorífic on la temperatura sigui més freda (la part inferior) i deixar-los a la nevera sobre una safata que reculli el líquid.

Recongelar té riscos | Veritat

Se sol dir que si un aliment s’ha descongelat, ja no es pot tornar a congelar, però no és exactament així. Sí que es pot tornar a congelar, però hi ha un cert risc. Encara que les intoxicacions per recongelació no són freqüents, tampoc no són impossibles. Congelar no mata bacteris, sinó que n’atura el creixement; per això, si no es descongela correctament podem provocar que aquests bacteris tornin a reproduir-se. Si tornem a congelar aquest aliment, correm el risc de congelar-lo amb més bacteris. Si el descongelem malament per segona vegada, el perill d’intoxicació es multiplica. A més, cal tenir en compte que tornar a congelar un producte provocarà un canvi en la textura, en el color i fins i tot en el sabor de l’aliment. Una altra cosa diferent és descongelar un aliment, cuinar-lo (les altes temperatures destrueixen els patògens) i, després, congelar-lo. D’aquesta manera en canviarem l’estructura molecular i el procés de recongelació ja no els afectarà.

Els embotits no es poden congelar | Fals

Sí que es poden congelar, però alguns aguanten millor que d’altres. Els embotits molt curats es congelen millor que els bullits. No hi ha cap problema a fer-ho, però organolèpticament els resultats seran pitjors, ja que productes com el pernil dolç o el gall dindi solen tenir restes d’aigua i es formen cristalls que poden afectar la qualitat del producte. Sempre és millor congelar la peça sencera i, si és possible, envasada al buit. Si no es pot fer, s’ha d’embolicar bé en paper transparent.

Si el pernil es congela, es pot menjar durant l’embaràs | Fals

El pernil, com altres productes curats i fumats, és un producte animal que no ha estat cuinat, per tant pot tenir paràsits i bacteris, com la listèria o el paràsit que produeix la toxoplasmosi, una malaltia especialment perillosa per a les embarassades. La congelació, com ha assenyalat l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), no n’assegura la destrucció, ja que atura el creixement momentàniament dels bacteris, no els elimina.

Els ous no es poden congelar | Depèn

Els ous crus amb closca no es poden congelar, perquè el líquid s’expandiria i això els faria explotar. Les clares i els rovells solts, sí. Per fer-ho, s’han de col·locar en una bossa de congelació adequada. També es poden congelar els ous batuts prèviament en una bossa de congelació hermètica que elimini l’aire sobrant. No es recomana congelar els ous bullits, perquè perden sabor i adquireixen una consistència dura i gens agradable.

Si volem menjar el peix cru, l’hem de congelar | Veritat

Si l’hem de cuinar fregit (cinc minuts per cada costat a 170 °C), al forn (a 200 °C durant 20 minuts per quilo) o a la planxa o graella (l’espina adquireix un color blanquinós i se separa fàcilment de la carn) no cal fer-ho, ja que amb aquestes tècniques el producte se sotmet almenys un minut a altes temperatures (a partir de 60 °C), per tant s’elimina l’anisakis, un paràsit que es troba en els peixos i que causa intoxicacions.

Però si volem menjar-nos-el cru, l’hem de congelar per a eliminar el paràsit, ja que aquest no resisteix temperatures fredes. Com recomana l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), per poder congelar a casa, el frigorífic ha d’arribar a una temperatura de -20 °C (tres estrelles) o menys i mantenir el peix congelat durant cinc dies perquè el fred arribi a la part central de l’aliment. Si el frigorífic té menys de tres estrelles es recomana comprar el producte congelat.

Quant duren sense perdre la qualitat

Si parlem de seguretat, una congelació adequada manté els aliments segurs gairebé indefinidament, però la qualitat sí que es pot veure afectada. Això passa perquè la congelació atura el creixement bacterià, però no frena l’activitat enzimàtica dels aliments amb baixa acidesa, per tant si aquests es mantenen molt de temps congelats canvien de sabor i textura. En termes de qualitat, el límit per a la vida en un congelador de quatre estrelles és de:

  • Fruita i verdura: de 8 a 12 mesos
  • Carn de boví i xai: de 6 a 12 mesos
  • Carn de porc: de 9 a 12 mesos
  • Carn crua picada: de 3 a 4 mesos
  • Carn cuita: entre 1 i 2 mesos
  • Peix blanc: de 6 a 8 mesos
  • Peix blau: de 2 a 3 mesos
  • Marisc: de 3 a 6 mesos