Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Eroski Consumer analitza els menús del dia de 160 restaurants de 18 ciutats espanyoles : La qualitat dietètica d'un de cada tres menús del dia és deficient

L'oferta no ha millorat en els últims cinc anys: les deficiències es mantenen en proporcions similars i el percentatge de bones qualificacions ha disminuït

La qualitat dietètica dels menús del dia no es cuida prou

/imgs/20100501/tema2.jpg
Qui menja fora de casa no sempre pot escollir un menú equilibrat i saludable. El 28% dels menús del dia estudiats no van aprovar l’examen de qualitat dietètica. A més, el 56% van obtenir un mediocre “acceptable”, amb la qual cosa només un de cada sis va aconseguir una valoració bona o molt bona. Aquesta proporció és significativament inferior a la de l’estudi de 2006, quan el 41% dels menús van aconseguir una bona nota.

Entre les principals deficiències es va constatar que no s’incloïa amanida i/o verdures, s’abusava dels aliments proteics (embotits, botifarra, carn, etc.) en l’elaboració dels primers plats i no s’oferia peix, guarnicions variades ni fruita fresca.

Per ciutats, els pitjors menús del dia es van concentrar als restaurants visitats a Màlaga, on la varietat i la qualitat dietètica de 6 dels 10 menús estudiats van ser deficients. La segueixen Almeria i Sant Sebastià, amb gairebé la meitat suspesos; i Múrcia, València i Bilbao, on quatre de cada deu havien de millorar dietèticament. D’altra banda, a la Corunya, Alacant, Còrdova, Granada i Sevilla un de cada tres menús estudiats no van aconseguir la qualitat dietètica mínima exigida per EROSKI CONSUMER.

Cal destacar que cap dels menús avaluats a Pamplona, Valladolid i Vitòria no va suspendre, i a Oviedo i Saragossa tan sols ho va fer un. A Granada, gairebé la meitat dels menús estudiats van aconseguir entre 7 i 8 punts (la proporció més alta de l’informe).

Manques dietètiques en els menús del dia

/imgs/20100501/tema4.jpg
L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha creat un “Decàleg de menús saludables” per millorar la qualitat nutricional i dietètica dels menús del dia. Segons ha pogut comprovar EROSKI CONSUMER, el seu seguiment en bona part dels restaurants analitzats és, com a mínim, millorable.

  1. “Almenys un de cada tres primers plats seran a base de verdures, hortalisses o llegums”. Un 7% dels menús estudiats no oferien amanida i/o verdura en la seva oferta de primers plats i la meitat dels menús no incloïen llegums.
  2. “Es tindrà la possibilitat de triar mig menú: un plat (que es podrà triar entre els primers o segons plats) i postres, o bé menús complets a base de mitges racions”. Plats com remenats, entremesos, lasanyes, potatges amb carn, embotits o peix, amaniments amb maionesa, etc. fan que el menú en conjunt resulti hiperproteic (amb massa greix, colesterol i calories). En aquesta anàlisi, un de cada quatre menús incloïa plats energètics ihiperproteics. A més, nou de cada deu menús van ser penalitzats en aquest estudi per excés de proteïna animal.
  3. “Hi haurà sempre plats de peix com a opció de segon plat”. Un de cada deu menús analitzats no complia aquest consell.
  4. “S’oferiran hortalisses, verdures o llegums com a alternativa de guarnició en els segons plats”. En vuit de cada deu menús analitzats no hi havia guarnicions variades amb presència d’hortalisses, verdures i llegums. O bé s’oferien patates fregides (o panadera) i/o enciam, o bé no hi havia acompanyament dels segons plats.
  5. “Almenys una de cada tres opcions per a postres seran fruita fresca (sencera o manipulada, com macedònia), sucs naturals o fruita seca”. En un 23% de menús del dia no hi havia fruita fresca en l’oferta de postres. Els lactis senzills també són una opció saludable, però van ser pocs els menús, tan sols el 10%, els que en tenien quan no incloïen fruita fresca.
  6. “S’oferirà pa integral com a alternativa al pa blanc”. Absent en el 95% dels menús estudiats.
  7. “Es disposarà de preparacions culinàries que no requereixin l’addició de gran quantitat de greix (cremes, llard, margarines, mantegues o una gran quantitat d’oli) i s’utilitzaran tècniques com les coccions alimentàries al vapor, al forn, a la graella, saltats, a la planxa, etc.”. En l’estudi es va comprovar que les preparacions eren variades, encara que en la majoria dels casos continuaven recorrent a les fritades de peix (fregits, arrebossats) i de carn (arrebossades).
  8. “S’oferirà oli d’oliva verge per als amaniments”. Gairebé tots els restaurants oferien oli d’oliva com a amaniment de les amanides (en vinagreres).
  9. “Quan els comensals s’asseguin, se’ls oferirà una ampolla d’aigua a la taula. Les begudes alcohòliques (vi, cervesa o cava) es podran sol·licitar per copes o en unitats individuals”. L’aigua es va servir embotellada en tots els establiments visitats.
  10. “No hi haurà salers sobre les taules a l’abast dels clients i hi haurà l’alternativa de menús baixos en sal amb condiments alternatius (pebre, espècies, herbes aromàtiques, etc.)”. El client té el saler al seu abast i pocs establiments van oferir menús alternatius: el 10% disposava d’un menú sense sal; el 4% d’un menú vegetal, el 4% d’un baix en calories i el 0,63% comptava amb un sense gluten.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions