Google: més que un cercador

Google guarda alguns trucs i funcions que es poden activar fent cerques amb les paraules clau adequades
1 Març de 2017
Img internet listado 909

Google: més que un cercador

/imgs/20170301/google.jpg

Des del seu naixement el 1996, Google ha crescut fins a convertir-se en un gegant tecnològic que abraça multitud de camps, des de sistemes operatius mòbils com Android fins a aplicacions en línia com Google Docs o Google Maps. El seu abast ha arribat a estendre’s tant, que preocupa la quantitat de dades que guarda dels seus usuaris.

Encara que el seu producte bàsic és el cercador, Google amaga nombroses funcionalitats que fan d’aquesta aplicació una eina encara més rica de la qual es pot treure més partit. Aquestes en són algunes:

  1. Conversions de mesures o de moneda: una de les funcions més bàsiques de Google, a més de la cerca, són les conversions d’unitats. Això inclou no només unitats de mesura de camps diversos com longitud, velocitat, volum o temperatura, entre moltes altres, sinó també conversions entre monedes de diferents països. Per fer una conversió de mesures en Google, n’hi ha prou d’introduir el valor i les unitats d’origen i destinació, com aquesta estructura: “6 peus en metres”. Amb les divises es fa servir la mateixa estructura: “20 dòlars en euros”.
  2. Operacions matemàtiques: una altra funció molt pràctica de Google és la de les operacions matemàtiques. És possible efectuar-hi operacions molt senzilles, com una simple multiplicació, o càlculs una mica més complexos, com ara arrels quadrades o logaritmes. Per a dur a terme aquests càlculs hi ha dues opcions: una és introduir l’operació en qüestió en el camp de cerca (per exemple, “38 per 6”) i l’altra és escriure “calculadora” perquè Google en mostri una en els seus resultats i efectuar-hi les operacions.
  3. Comprovar la cartellera de cinema: Google pot ajudar a triar títol, cinema i sessió de cartellera. És tan senzill com escriure en el camp de cerca la paraula “cartellera”, seguida del nom de la ciutat on interessi consultar la programació cinematogràfica. D’aquesta manera, Google mostrarà un resum dels films que s’hi projecten. Després, fent clic en algun títol, se’n pot obtenir més informació, com ara saber els cinemes on fan la pel·lícula, els horaris de les sessions, un petit resum del llargmetratge i les seves puntuacions en alguns llocs web especialitzats.
  4. Seguir el futbol: n’hi ha prou d’escriure “resultat” seguit del nom d’un equip al camp de cerca i Google mostrarà el resultat del seu últim partit a la Lliga. A més, un enllaç al calendari a la part inferior desplegarà una taula amb els resultats de tots els partits que aquest equip hagi disputat a la Lliga.
  5. Obtenir la previsió del temps: una altra dada molt útil que aporta Google amb una senzilla cerca és la previsió meteorològica. És tan senzill com buscar la paraula “temps”, seguida del nom de la ciutat de la qual interessi saber quin temps farà els dies següents. Com ocorre amb la resta d’opcions ja comentades, Google mostrarà la seva llista de resultats, però per sobre d’ells col·locarà una caixa de disseny especial amb la informació sol·licitada: temperatura, precipitacions, humitat i previsió a una setmana vista.
  6. Gestionar vols i reserves d’hotel: si es té un compte de Gmail, des del mateix cercador és possible gestionar les compres de bitllets d’avió i reserves d’hotel, sempre que s’hagi fet servir l’adreça de Gmail en aquestes compres i reserves. Aquest truc només funciona en anglès i amb google.com. Per fer-ho, cal escriure “my flights” o “my reservations”. D’aquesta manera es podrà accedir a la llista de bitllets d’avió i reserves hoteleres emmagatzemades a Gmail. Aquestes dades només són visibles per a l’usuari que les cerca.
  7. Comprovar l’adreça IP: una altra funció pràctica de Google és la de comprovar l’adreça IP amb què s’està navegant en aquest moment. Aquesta utilitat només funciona si es té configurat Google en anglès, per la qual cosa cal escriure “my IP” en el camp de cerca i Google la mostrarà en el moment per sobre de la resta de resultats.
  8. Aprendre dades curioses: la versió en anglès de Google inclou altres funcionalitats que no estan disponibles en altres idiomes. Una d’aquestes és la possibilitat d’accedir a una sèrie de dades curioses sobre els temes més diversos, que es mostren en els resultats quan es fa una cerca amb les paraules “fun Facuss”. D’aquesta manera és possible saber si la xocolata té cafeïna, quants dies dorm una persona de mitjana en tota la seva vida, quan van guanyar The Beatles el seu primer Grammy o si és dolent menjar-se les etiquetes enganxades en peces de fruita.
  9. Veure com era Google el 1998: un últim truc reservat a la versió en anglès de Google és la de veure com era aquesta pàgina fa gairebé 20 anys. Per fer-ho només cal teclejar les paraules “google in 1998” en el cercador i els resultats es mostraran amb el disseny de Google de l’època, incloent-hi el seu logo.
  10. Trobar un mòbil Android perdut: aquesta funció de Google, exclusiva per a terminals Android, no és més que la integració de l’Administrador de dispositius d’Android en el cercador. Escrivint “troba el meu mòbil” en el camp de cerca, és possible localitzar el telèfon extraviat, fer-lo sonar o protegir-lo d’accessos no autoritzats mitjançant el bloqueig remot de la pantalla o l’esborrada de dades.