Economia d'ús de la bateria del mòbil

Els ajustos del telèfon mòbil permeten veure amb facilitat quines aplicacions tenen més impacte en la bateria i és possible estalviar, si es canvien alguns paràmetres
1 Juny de 2016
Img internet listado 895

Economia d'ús de la bateria del mòbil

/imgs/20160601/bateria.jpg

Un dels punts febles dels telèfons intel·ligents és la durada de la bateria. Els telèfons mòbils actuals disposen de tantes funcions i usos, que és habitual que les reserves de bateria s’esgotin i calgui carregar-la cada dia. A més, de vegades, si no es controlen correctament les funcions del mòbil, s’acaba gastant més bateria. Per exemple, per qüestions tan simples com tenir el nivell de brillantor de la pantalla molt alt o tenir massa notificacions activades.

Sovint, determinades aplicacions tenen un consum considerable de bateria. Un periodista de The Guardian va demostrar que desinstal·lant l’aplicació de Facebook del telèfon podia estalviar fins a un 15% de bateria. Convé, per tant, controlar quines són les aplicacions que gasten massa bateria i quins consells s’han de seguir per a arribar al final del dia sense haver de recórrer al carregador.

Petits ajustos

En primer lloc, és important revisar el menú de la bateria, que es trobarà en una ubicació diferent en funció de si es tracta d’un mòbil amb sistema operatiu iPhone o Android.

En el cas de l’iPhone, cal anar a “Ajustos>Bateria”. En aquest apartat es poden veure dues llistes: d’una banda, les aplicacions que han estat utilitzant la bateria durant les últimes 24 hores i, d’altra banda, les que ho han fet els últims set dies. Les dues llistes mostren les aplicacions per ordre d’ús (és a dir, la primera és la que més consumeix) i els valors en percentatges. A més, si es toca una petita icona en forma de rellotge situat a la part superior de la llista, es pot veure el temps exacte en minuts que ha estat cada aplicació en pantalla.

En el cas dels mòbils amb Android, també cal anar a “Ajustos>Bateria”, on apareixerà una pantalla amb informació variada: primer, el temps aproximat de bateria que queda al mòbil; després, una gràfica amb l’ús de la bateria al llarg de les últimes hores, des de l’última càrrega; i, finalment, una llista de les aplicacions i funcions del sistema que han consumit més bateria en tot aquest temps. A més, si toquem cada element de la llista, es pot accedir a diversos consells aplicats a aquesta aplicació o funció en concret per a evitar que tingui tant d’impacte en la durada de la bateria del mòbil.

Consells per a estalviar

Aquestes dues llistes són només informatives i no permeten prendre mesures per a evitar que una aplicació concreta gasti massa bateria. Tot i això, sí que és possible canviar alguns paràmetres en la configuració del telèfon i adoptar alguns bons costums a l’hora de fer-lo servir que permetran estalviar bateria i no dependre tant del carregador.

/imgs/20160601/Cargador.jpg

  • Reduir la brillantor de la pantalla. Tret que estiguem consultant el mòbil a plena llum del sol, no és necessari posar la brillantor al màxim. Si ajustem el nivell de brillantor al mínim possible, sempre que es pugui fer servir amb comoditat, és possible estalviar molta bateria, ja que la pantalla és el que més consumeix.
  • Bloquejar la pantalla. Relacionat amb el punt anterior, un hàbit que també pot contribuir a estalviar bateria és bloquejar (apagar) la pantalla tan aviat com s’acabi de fer servir el terminal. Com menys temps estigui la pantalla encesa, millor.
  • Connexions. En línies generals, la connexió Wi-Fi té menys impacte en la bateria que el 3G o 4G. Així i tot, no té sentit deixar el Wi-Fi encès, si sabem que no tindrem connexió a cap punt Wi-Fi durant un llarg període de temps. En definitiva, si hi ha Wi-Fi, convé fer servir aquesta connexió abans que el 3G; a més, així estalviem en dades. Tot i això, no cal apagar el Wi-Fi constantment, només quan sabem amb certesa que no el farem servir durant diverses hores.
  • Serveis de geolocalització. Hi ha aplicacions com les de GPS o Google Maps que necessiten funcions de localització. És important comprovar que, quan aquestes apps ja no es necessitin, aquest servei de geolocalització també estigui apagat, perquè consumeix molta bateria.
  • Configurar les actualitzacions en segon pla. Hi ha aplicacions que, encara que no estiguin en ús, poden continuar actualitzant els seus continguts en segon pla, com Facebook o el client de correu electrònic. Si aquesta opció es desactiva, també s’estalvia bateria i, en el moment que vulguem actualitzar dades, només caldrà entrar a l’aplicació en qüestió.
  • Limitar les notificacions. El mateix s’aplica per a les notificacions. Algunes són imprescindibles, com les que comuniquen l’arribada d’un missatge de WhatsApp. Però d’altres es poden desactivar sense problema, amb l’estalvi de bateria consegüent.
  • Modes de baix consum. Tant iPhone com Android tenen un mode d’ús especial de baix consum que permet continuar fent servir les funcions bàsiques del telèfon i desactivar-ne altres del sistema operatiu, per a reduir al màxim l’ús de la bateria. Està pensat per a situacions en què quedi molt poca bateria al dispositiu i no hi hagi cap endoll a mà. Es pot activar en qualsevol moment.