Hàbits que contribueixen

Cada espanyol va reciclar el 2015 uns 15 quilos i mig de vidre, en la mitjana dels països europeus
1 Juny de 2016

Hàbits que contribueixen

/imgs/20160601/botella.jpg

El reciclatge de vidre creix cada any al nostre país. El 2015, cada espanyol va dipositar al contenidor verd una mitjana de 59 envasos d’aquest material; és a dir, 15 quilos i mig de vidre. En total, segons Ecovidrio (l’entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d’aquest material al nostre país), es van recollir 724.657 tones de residus d’envasos de vidre per mitjà del contenidor verd (o els famosos “iglús”). Aquesta xifra representa l’increment més gran els últims set anys, un 4,4% respecte de 2014.

Per comunitats autònomes, Balears és la comunitat que més recicla amb 33 quilos per habitant, seguida del País Basc (amb 26,2 quilos), Navarra (24,8 quilos), La Rioja (23,8 quilos) i Catalunya (18,8 quilos). D’altra banda, les regions on menys es fa són Extremadura (7,2 quilos per habitant), Andalusia (11,3 quilos), Madrid (12,1 quilos), Aragó (13,4 quilos) i Galícia (14,6 quilos). Per ciutats, les capitals que més reciclen són Pamplona, amb 27,7 quilos per habitant, Barcelona (amb 20,8 quilos) i Vitòria (amb 20,1 quilos).

Així, si se suma la taxa de reciclatge per mitjà del contenidor (és a dir, la proporció entre la quantitat de residus recollits i la producció total) i els residus reciclats mitjançant altres fonts (per exemple, plantes de residus sòlids urbans i operadors privats auditats), el 2015 s’ha situat per sobre del 70%. Aquesta dada confirma l’evolució positiva que s’està experimentant els darrers anys: el 2013 era del 67,4%, segons dades oficials del Ministeri d’Agricultura Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA). A Ecovidrio recorden que Espanya se situa en la mitjana dels països europeus i per sobre de les exigències de la UE (60%).

Amb actitud

Les actituds dels consumidors envers el reciclatge també han millorat. En un estudi publicat per Ecovidrio, el 71% dels espanyols afirma que recicla vidre sempre i el 78% creu que el reciclatge contribueix al progrés econòmic i social d’Espanya. A més, el sector de l’hostaleria, que genera el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús a Espanya, també ha contribuït de forma considerable a la millora d’aquest hàbit ecològic.

El nostre país disposa de més de 200.000 contenidors, un per cada 230 habitants. Durant el 2015, se’n van instal.lar 7.700 de nous, cosa que ha convertit Espanya en un dels països amb la distribució més gran d’aquests tipus de contenidors d’Europa. El 59% de les llars declara que en té un a menys de 50 metres.

Avantatges de reciclar vidre

L’envàs de vidre és 100% reciclable: per cadascun que es diposita en un contenidor s’obté un altre de característiques idèntiques sense haver hagut d’extreure matèries primeres. Així, es pot reciclar infinites vegades de manera senzilla mantenint el 100% de les seves qualitats i aprofitant-ne integralment la matèria. Per això, quan dipositem els envasos als contenidors, els consumidors assegurem un procés de fabricació de nous envasos que estalvia energia, matèries primeres i contribueix a lluitar contra el canvi climàtic.

Gràcies al reciclatge de vidre, el 2015 es va evitar l’extracció de 870.000 tones de matèria primera, l’equivalent a més de 27.000 tràilers de 32 tones amb els quals es podrien omplir més de dos torres KIO. Així mateix, l’ús de vidre reciclat va impedir l’emissió a l’atmosfera de 485.000 tones d’emissions de diòxid de carboni (CO2), el gas principal d’efecte d’hivernacle implicat en l’escalfament global, fet que equival a plantar més de mig milió d’arbres i preservar-los durant 100 anys.

Un altre dels beneficis ambientals és l’estalvi d’1.956.000 megawatts hora (MWh) d’energia, equivalents al consum elèctric de les llars d’una ciutat com Barcelona durant 9 mesos.

Claus per a reciclar bé

/imgs/20160601/Reciclar.jpg

La indústria vidriera col·locava el 1982 els primers contenidors de reciclatge als barris madrilenys de Moratalaz i Eugenia de Montijo. Aquell any van recollir 3.575 tones d’envasos de vidre. Des de llavors, la saviesa popular sobre el reciclatge de vidre ha augmentat progressivament. Així i tot, convé recordar les claus per a un bon reciclatge d’envasos de vidre:

  • Què s’hi ha de dipositar? A l’iglú verd es llencen ampolles de vidre (cerveses, vins, mostos, sidres, licors, sucs, refrescos, etc.) i pots i flascons de vidre, tant de begudes i aliments com de perfums o cosmètica. Aquests envasos han d’anar sense tapes ni taps. Si són de plàstic, aniran al contenidor groc i, si són de suro, al contenidor de residus orgànics.
  • Què no s’hi ha de dipositar? No s’hi han de llençar pots ni ampolles de medicaments, que hauran d’anar al contenidor especial de Sigre (situats a les farmàcies) o als punts nets. Qualsevol element de vidre o cristall que no sigui un envàs s’haurà de dipositar als punts nets: cristalleries, vaixelles, gerros, vidre pla, vidre armat, vidre laminat, finestres, etc. Tampoc no es llençaran als iglús verds ceràmiques, porcellanes, maons i pedres, ja que si arriben als forns vidriers els envasos resultants són tan fràgils que s’han de rebutjar. Aquest tipus de residus també van als punts nets.
  • Precaucions abans de dipositar els envasos de vidre: han d’estar buits de líquids i restes de menjar (no cal netejar-los amb aigua) abans de dipositar-los. Si, malgrat tot, persisteix el dubte, és preferible dipositar el residu al contenidor de genèrics per a no entorpir el sistema de reciclatge.