Valentín Martínez-Otero, doctor en Psicologia i Pedagogia, i professor de la Facultat d'Educació de la Universitat Complutense de Madrid

"Les escoles s'han d'implicar per aconseguir la conciliació a l'estiu"

1 junio de 2016
Img entrevista 2 listado 307

Conciliar a Espanya és complicat, com reflecteix el fet que gairebé tots els partits polítics incloguin mesures de conciliació familiar en els seus programes per a les eleccions del 26 de juny. Conciliar a l’estiu és encara més difícil?

Sí. Els nens ja no tenen obligacions escolars i els pares tenen la responsabilitat d’atendre’ls tot el temps. L’estiu planteja conflictes per a moltes famílies, un plus de preocupació i dificultat.

La majoria de les propostes infantils per a l’estiu, com ara els campaments esportius o d’idiomes o les classes de reforç escolar són privades i cares. Aquest és l’únic camí per a conciliar a l’estiu?

No. Les administracions haurien de comptar amb educadors socials i animadors que prestin un servei públic durant l’estiu. Aquest servei pot ser formatiu, però també lúdic. Les administracions han d’oferir als nens un espai per a relacionar-se, on estiguin atesos amb seguretat.

No hi ha risc de repetir a l’estiu el mateix calendari estressant que els nens ja sofreixen durant el curs?

Els nens no s’han d’avorrir a l’estiu i el consell és que aprofitin el temps amb activitats com idiomes, esports o colònies. Això no exclou el descans ni la diversió. La fórmula és tenir en compte l’edat del nen, els seus interessos i les seves opinions.

Però les proves que mesuren la creativitat plantegen que avorrir-se pot ser més important del que sembla.

El problema és que avui està tot tan cuinat, tan estructurat i tan lligat, que molt sovint no deixem marge de maniobra als nens. L’avorriment amb moderació no té cap contraindicació, però no convé que el nen estigui abandonat a la seva sort, ociós i sense saber què fer. Com diria el poeta, tot és qüestió de mesura. A l’estiu, cal reservar un espai important al joc i al gaudi perquè el nen pugui desplegar la seva creativitat. L’ideal és proposar-li una oferta perquè pugui aprofitar el seu estiu i, per què no, també utilitzar-ho per a reforçar algunes assignatures escolars.

Llavors creu que els nens han de fer deures a l’estiu? Cada cop més professors aposten pel contrari.

No ho veig malament. Els deures escolars a l’estiu han de respondre a un sentit pedagògic, ja que no tenen sentit si els posem com a càstig. Els deures amb una finalitat educativa poden ser bons. L’estiu escolar és molt llarg, però podem aprofitar-ho per a reforçar aprenentatges, sense privar el nen del seu temps de gaudiment i descans.

Les vacances d’estiu dels nens espanyols són massa llargues, tal com opinen en la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes?

No. Les vacances d’estiu ben aprofitades permeten atendre parcel.les de la vida infantil molt valuoses. L’estiu facilita el descans dels nens, enforteix les relacions interpersonals amb la família i els amics i és temps d’activitats que contribueixen al seu desenvolupament intel.lectual, físic i emocional.

Segons el baròmetre del CIS, al 45% dels espanyols, els resulta difícil fer les seves tasques familiars i un de cada tres disposa de menys de tres hores lliures al dia. Amb aquest escenari, quin és el seu ingredient secret per a aconseguir una bona recepta de la conciliació familiar a l’estiu?

Els col.legis s’han d’involucrar perquè la conciliació familiar a l’estiu sigui possible, amb professionals de reforç i alternatives de lleure i formació. Aquest és l’ingredient perquè les vacances deixin de ser una càrrega pesada per a les famílies.

En concret, quines propostes de conciliació familiar proposa per a l’estiu?

Les colònies d’estiu que permeten als nens estar en contacte amb la natura són molt interessants i, a més, els donen la possibilitat de conèixer amics i enfortir les seves relacions socials. També els viatges amb nens són aconsellables. Però, de nou, no podem passar per alt el fet que moltes famílies tenen problemes econòmics. Per això, les escoles s’hi han d’implicar: els viatges i els campaments en grup són més econòmics.

Conciliar a l’estiu és una opció o una missió impossible?

Conciliar a l’estiu és possible i s’ha d’aconseguir. Per a moltes famílies conciliar a l’estiu és una missió, si no impossible, complicada. Per això, les administracions i institucions escolars s’han d’implicar per donar suport a les famílies amb dificultat per a conciliar.