Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Motxilles lleugeres, esquenes sanes

Són la millor opció per a carregar el material escolar, per davant de carteres i carrets, sempre que no pesin més del 10% del pes corporal del nen

/imgs/20101001/salud2.jpg
El saber no fa cap nosa, però sí que pesa. Molts nens en edat escolar ho pateixen diàriament. Cada dia han de transportar quaderns, diccionaris i llibres massa pesants per a unes esquenes encara immadures. S’estima que un 50% dels nens i un 70% de les nenes d’entre 13 i 15 anys ja ha patit alguna vegada mal d’esquena. Un fet que eleva considerablement el risc que en pateixin de forma crònica en l’etapa adulta, tal com alerta la Fundació Kovacs, especialitzada en la cura de l’esquena. Els percentatges varien d’un sexe a un altre perquè les nenes tenen, per norma general, menys massa muscular i tendeixen a queixar-se en veu alta sobre el mal d’esquena perquè són més comunicatives. De vegades, fins i tot, interpreten com a dolor lumbar un dolor d’origen menstrual.

Per a evitar aquestes situacions, els experts insisteixen que cal alleugerir el pes de les motxilles, que en cap cas no ha d’excedir el 10% del pes corporal del nen, i apostar per alternatives com els llibres per fascicles o els suports digitals.

La motxilla més apropiada i el seu ús

Mentre es forgen les futures aules digitals, els pares han de fer cas de les recomanacions dels experts en esquena perquè la dels seus fills no es ressenti. Les que elabora l’Escola d’Esquena d’EROSKI CONSUMER (http://escuelas.consumer.es/web/es/espalda), la Fundació Kovacs al web de l’esquena (http://www.espalda.org) i les diverses associacions de pares i mares en són algunes. Totes insisteixen que més enllà que els llibres i el material escolar es puguin portar en carteres, carrets, bandoleres o bosses, la millor opció és la motxilla. Les carteres no són les més recomanables, ja que carreguen tot el pes sobre una sola espatlla i obliguen a adoptar postures asimètriques. Quant a les motxilles de rodes o carrets, encara que no estan desaconsellades del tot, han de tenir una ansa regulable a l’altura del nen perquè pugui transportar-les de forma còmoda i ergonòmica. A més, en comptes d’estirar del carret amb una sola mà, el nen ha d’aprendre a empènyer-lo amb les dues mans cap endavant. És la forma menys nociva per a la seva salut lumbar, ja que en cas contrari es tendeix a tòrcer l’esquena.

No més del 10% del pes corporal

Un de cada tres escolars de més de sis anys transporta un pes, entre la motxilla i el seu contingut, equivalent al 35% del seu pes corporal. El més aconsellable és que el nen no carregui més del 10% del seu pes corporal. Això significa que un estudiant de 40 quilos no pot portar més de 4 quilos sobre la seva esquena. Quan se sobrepassa aquest límit màxim recomanat, s’incrementen entre 1,3 i 3,4 vegades les molèsties lumbars.

Per aquesta raó, la Fundació Kovacs i l’Organització Mèdica Col.legial (OMC) van dissenyar l’any passat la campanya “No giris l’esquena a la teva esquena”, dirigida a estudiants d’entre 13 i 15 anys. Enguany han llançat una campanya dirigida a escolars de menys edat. Encara que el mal d’esquena és menys freqüent en nens més petits (afecta el 10% abans dels 10 anys), la seva incidència augmenta a partir de la primera dècada de la vida. Per aquesta raó, han difós consells de prevenció a edats més primerenques. Per fer-ho, mentre que en l’edició anterior van utilitzar el “Còmic de l’esquena” per conscienciar als adolescents sobre aquest problema, l’objectiu d’aquesta campanya és un conte, titulat “El lumbago de Juan”, dirigit a infants d’entre 6 a 8 anys. L’eina es pot consultar a través del web de l’esquena (www.espalda.org).

Consells davant del pupitre i l'ordinador

  • /imgs/20101001/salud4.jpg
    Postura: el nen s’ha d’asseure tan enganxat a la cadira com pugui. La seva postura és correcta si, quan recolza els peus a terra, els genolls es mantenen al mateix nivell o per sobre dels malucs. És recomanable canviar de postura amb freqüència i aixecar-se i caminar, si és possible, cada 45-60 minuts.
  • Taula d’estudi: el seu disseny ha de permetre introduir-hi les cames per complet a sota i l’altura ha de ser l’adequada perquè l’estudiant hi pugui recolzar els avantbraços.
  • Cadira: és preferible que sigui regulable en altura i amb rodes, ja que es pot adaptar en funció del creixement del nen i permet que recolzi els peus a terra. El respatller ha de ser alt perquè el coll també descansi. Davant de l’ordinador, la cadira ha de situar-se tan prop com sigui possible del teclat amb la finalitat que el nen no hagi d’inclinar-se cap endavant.
  • Pantalla: ha de col.locar-se a 45 cm de distància respecte del cos del nen, a l’altura dels ulls o fins i tot una mica per sota.
  • Teclat: l’elevació del teclat sobre la taula no ha de superar els 25º ni s’ha de treballar amb ell sobre els genolls. La col.locació correcta ha de permetre recolzar en línia recta els canells i els avantbraços respecte d’aquest, amb els colzes flexionats uns 90º.

Ratolí: cal triar el ratolí adequat per a la mida de les mans dels nens.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions