Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

EROSKI CONSUMER analitza 150 parcs i jardins urbans de 18 ciutats del país : Zones verdes: augmenta la seva seguretat però l'equipament i la informació a l'usuari continuen sent escassos

La majoria de parcs urbans visitats es troba en bon estat de manteniment i netedat

/imgs/20101001/tema1.jpg
Fan falta però no sempre estan presents on se’ls necessita, ni tampoc en les millors condicions. Els espais verds urbans no són solament un element decoratiu més que engalana pobles i ciutats. Ajuden que els seus habitants respirin aire fresc i net i són un punt de trobada per a l’esplai i l’esbarjo. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera les zones verdes urbanes d’ús públic un recurs imprescindible pels beneficis que aporten al benestar físic i emocional de les persones. L’OMS aconsella que les ciutats disposin, com a mínim, d’entre deu a quinze metres quadrats d’àrea verda per habitant, distribuïts equitativament en relació amb la densitat de població i d’edificació.

Per conèixer l’estat en què es troben aquests espais, EROSKI CONSUMER ha visitat 150 parcs, zones verdes urbanes i jardins emblemàtics de 18 ciutats del nostre país: Alacant, Barcelona, Bilbao, Còrdova, la Corunya, Granada, Logronyo, Madrid, Màlaga, Murcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. S’han valorat aspectes relacionats amb el manteniment, la netedat i la conservació dels parcs, el seu nivell d’equipament i els serveis que ofereixen (informació a l’usuari, el grau d’accessibilitat i la seguretat). Per completar la investigació, s’ha sol.licitat informació als ajuntaments d’aquests municipis amb la finalitat de conèixer, entre altres dades, l’extensió global de zones verdes en cada localitat, els metres quadrats verds per cada habitant i la dotació pressupostària que destina cada consistori a mantenir i cuidar aquests parcs urbans.

En comparació d’un estudi similar elaborat el 2006, els parcs urbans han millorat en seguretat i vigilància: s’ha passat d’un “bé” al “molt bé” actual. Les deficiències en equipament i serveis disponibles per als usuaris continuen sent escasses i empitjoren, a més, la informació al públic i les mesures per garantir l’accessibilitat a aquestes zones verdes. El 2006, aquest apartat va registrar una nota de “bé” i en aquesta ocasió ha obtingut un “acceptable”. No obstant això, l’estat de manteniment i netedat de les zones verdes es mantenen, en general, com a satisfactoris.

Per ciutats, tot i que cap no va obtenir un “molt bé” en aquest apartat, destaquen per sobre de la resta, l’estat i equipament dels parcs de la Corunya, Barcelona, Bilbao, Còrdova, Madrid, Murcia, Oviedo, Pamplona, Sevilla, València, Valladolid, Sant Sebastià i Vitòria. Tots ells registren, en conjunt, una nota final de “bé”. Mentre que els parcs visitats a Alacant, Granada, Logronyo, Màlaga i Saragossa van registrar un “acceptable”. En concret, les millors zones verdes es van localitzar a Bilbao i Còrdova, mentre que les visitades a Granada i Alacant van mostrar manques importants.

Com ha de ser un parc?

En una ciutat, poder passejar sota els arbres, o entre parcs i jardins, contribueix a augmentar la qualitat de vida dels ciutadans. Però perquè el parc urbà sigui ideal, independentment de la seva tipologia (botànic, monumental, etc.), ha de complir una sèrie de requisits:

  1. Extensió: el parc urbà ha d’oferir un espai suficient perquè tots hi puguin fer activitats diferents: practicar esport, passejar, asseure’s, berenar o simplement descansar.
  2. En harmonia: l’àrea verda no pot ser un conjunt aïllat de vegetació, sinó més aviat el contrari. Ha de connectar amb el teixit urbà, com també amb la resta de les zones verdes, per mitjà d’un arbrat adequat, passadissos o escales verdes, per exemple.
  3. Espècies: l’elecció d’espècies per a aquestes àrees verdes ha de correspondre amb les condicions del mitjà i amb l’ús que tindrà l’àrea verda. Les zones perifèriques d’un parc necessiten una atenció especial per estar en contacte amb els elements ambientals més agressius, fums, sorolls, etc.
  4. Informació i divulgació: a més d’indicar a l’usuari el nom del parc, l’horari (si n’hi ha) i els diferents espais que hi pot trobar, és convenient instal.lar cartells didàctics on s’expliqui la flora i fauna que es pot trobar.
  5. Serveis de qualitat: el ventall de prestacions s’ha d’ajustar a les necessitats culturals, recreatives, esportives i de lleure dels usuaris: zones de joc infantil, lloguer de bicicletes, exposicions, obres d’art, zones de pícnic, etc.
  6. Mobiliari còmode i net: el nombre de bancs, papereres, fonts, fanals, etc. s’ha d’ajustar a les necessitats dels usuaris i el seu manteniment ha de ser continuat.
  7. Manteniment constant: les zones verdes exigeixen tasques de neteja i conservació continuades per totes les zones del parc, tant de la flora i de les zones verdes com de les instal.lacions (condícies públiques, pèrgoles…).
  8. Accessibilitat garantida. Les zones verdes han de connectar amb tots els punts de la ciutat a través del transport públic o altres mitjans (com el carril bici, per exemple). A més, les entrades i sortides al parc, igual que les zones comunes, no han de tenir barreres arquitectòniques que representin un obstacle per a les persones amb dificultats de mobilitat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions