Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Dieta sana : Els avantatges de menjar en plat petit

La mida i la forma dels plats també influeixen en la ingesta de calories: fer servir un plat pla en comptes d'un de profund pot portar a menjar un 22% menys de quantitat

/imgs/20101001/alimentacion2-1.jpgDiàriament, cada individu pren, de mitjana, més de 250 decisions relacionades amb el menjar, segons els investigadors del comportament alimentari. Des de triar l’esmorzar -salat o dolç? magdalenes o pa?…- fins a la porció que es prendrà de cada aliment, i així al llarg de tota la jornada, cada dia de la setmana.

La quantitat de menjar que es pren no depèn només de les característiques sensorials (gust, olor o textura) dels aliments. La il.luminació, la música i el soroll del lloc on es menja i les qualitats inherents del menjar mateix (temperatura, color, aroma…) marquen la diferència entre menjar més o menys. De la mateixa manera, la disponibilitat, la comoditat i la proximitat dels aliments faciliten que es consumeixin més, encara que aquests siguin poc recomanables. Les preferències i les aversions, els condicionants familiars i culturals, la companyia o fins i tot la mida tant de l’aliment com de l’envàs o la vaixella on se serveix són factors que també determinen el resultat de l’elecció. De fet, s’estima que passar d’un plat profund a un plat pla pot portar a servir-se i menjar fins a un 22% menys. Recórrer a plats petits per menjar resulta una ajuda inestimable quan es desitja menjar menys.

Plat gran, més consum

Gairebé el 72% de la ingesta calòrica d’una persona està condicionada per aspectes aliens a l’aliment mateix, com ara la mida i la forma de bols, plats, gots o utensilis que s’utilitzen per a servir el menjar. En aquesta línia, científics de la Universitat d’Illinois (EUA) confirmen la teoria que quan se serveix més quantitat en un plat o s’escullen porcions més grans, es tendeix a menjar més. Encara que no tinguem gana o estiguem assaciats, mengem fins a un 45% més, segons han comprovat en estudis recents. La “il.lusió òptica” fa que se subestimi la quantitat consumida si se serveix en un plat profund, en comparació d’un altre de menys capacitat (o en un bol de més volum respecte d’una tassa), malgrat que s’hagi pres el mateix nombre de cullerades en tots dos supòsit. Això s’ha comprovat en diversos assajos, com ara els desenvolupats pel doctor Brian Wansink, reconegut pels seus nombrosos treballs sobre el comportament alimentari del consumidor.

En un d’aquests, els participants van rebre aleatòriament bols de diferent mida i es va comprovar que els usuaris que en van utilitzar de més grans van consumir de mitjana un 27% més de gelat. Les porcions van augmentar un 14,5% quan se’ls va oferir per servir una cullera gran.

/imgs/20101001/alimentacion2-2.jpg
La percepció visual pel que fa a les dimensions vertical i horitzontal dels objectes va ser una altra de les variables que es van estudiar. En aquesta línia, Piaget i altres investigadors han demostrat que quan les persones observen un objecte cilíndric, com un got de vidre, tendeixen a centrar-se en la seva dimensió vertical (altura) a costa de l’horitzontal (amplària), i fins i tot sobreestimen l’alçada en un 20%. Per provar això, els doctors Wansink i Van Ittersum van fer un estudi amb adolescents en campaments de pèrdua de pes. Van observar aquest biaix visual en comprovar que els adolescents van abocar i van beure fins a un 88% més de suc en els gots amples. El més sorprenent és que estaven convençuts que havien afegit la meitat de beguda del que realment havien tirat. En un altre estudi amb adults sans, els mateixos autors van descobrir que els participants se servien més beguda en els gots amples que en els alts i estrets.

La figuració de canvi de mida també s’observa quan es fa servir una mateixa cullera i se serveix la mateixa quantitat d’aliment en dos plats de mida diferent. Se subestima la mida del cullerot i el seu contingut quan s’afegeix a un plat gran en comparació de la mateixa porció abocada a un plat petit.

Els resultats d’aquestes investigacions posen de manifest que la mida de la vaixella pot ser una eina molt útil per a un millor control de la quantitat de menjar que s’ha de consumir. En particular, els qui tenen necessitat de perdre pes i també en el cas contrari, persones que tenen baix pes o desnutrició i es mostren inapetents. En tots dos supòsits, encara que l’objectiu sigui el contrari (menjar menys o més, en cada cas), el resultat és el mateix: la persona se sent satisfeta amb el volum proporcional de menjar que veu en el plat.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions