Interviu

Rosa Carabel, CEO d’Eroski

“En temps complexos, una cooperativa de consum dona el millor de si”
1 Juliol de 2023

Rosa Carabel, CEO d’Eroski

Les primeres organitzacions de consumidors de la història van ser les cooperatives de consum. EROSKI n’és una. Aquestes corporacions van sorgir com a model d’autoorganització, de resposta a les incongruències d’un sistema en què no es tenia en compte el consumidor en la presa de decisions que l’afectaven directament. Avui, aquestes paraules semblen estar igual de vives. La incertesa econòmica que ens acompanya i que sembla marcar-ho tot en la vida quotidiana ressuscita la necessitat d’un consumidor protegit i informat; essència pura marcada a l’ADN d’EROSKI, que va sorgir com a cooperativa de consum el 1969, fruit de la unió de diverses cooperatives de consum locals.

Amb motiu de la celebració, l’1 de juliol, del Dia Internacional de les Cooperatives, entrevistem Rosa Carabel (la Corunya, 1966), CEO d’EROSKI des de l’any passat i que lidera un projecte empresarial únic en la seva espècie, on sòcies i socis de treball i de consum decideixen i aborden la gestió del negoci.

A les portes de la celebració del Dia Internacional de les Cooperatives, com definiria què és una cooperativa de consum i què la distingeix de les altres cooperatives?

El més rellevant d’una cooperativa de consum, i el més diferencial respecte d’un altre tipus de cooperatives, com les de treball associat, és la presència, en un paper d’altíssima rellevància, dels consumidors, és a dir, de la ciutadania, que forma part activa en tots els àmbits de decisió i de gestió. Una cooperativa de consum és sensible, en el sentit més profund de la paraula, a les inquietuds i necessitats dels consumidors. No els considera des d’una òptica purament comercial, com a clients, sinó des d’una perspectiva més transcendent: ciutadans empoderats i protagonistes.

Llavors, treballadors i consumidors aborden a EROSKI la gestió de l’empresa de manera paritària? Són igual de rellevants?

Sens dubte. Socis i sòcies de treball, socis i sòcies de consum, que són propietaris i protagonistes, treballen i participen, i decideixen, en paritat. Des de fa ja us anys, es considera que la incorporació de perfils independents als òrgans d’administració de les companyies és una bona pràctica. Nosaltres ho hem practicat des de fa més de 50 anys!

EROSKI és, per tant, un model empresarial únic al món. Però de vegades hi ha una tendència a buidar de contingut el sentit d’EROSKI com a associació de consumidors, com a cooperativa de consumidors. En què creu que ho poden notar els seus clients?

EROSKI té una triple naturalesa: empresa de distribució alimentària, organitzada en forma de cooperativa, i és, a més, una associació de consumidors. Com a cadena de botigues, ens devem als nostres clients, oferint productes satisfactoris i adequats per a una alimentació saludable i sostenible, a un preu assequible i democràtic, procedents dels entorns més locals, transparents a l’etiquetatge, a botigues cada vegada més eficients des del punt de vista ambiental.

Com a cooperativa de consumidors, integrem els nostres socis perquè puguin participar de la governança de l’organització, i això és enriquidor per a tothom. Com a associació de consumidors, protegim els seus drets i legítims interessos amb una tasca incessant de formació i informació que té 50 anys de coherència.

Igualtat, sostenibilitat, solidaritat i repartiment equitatiu de riquesa són els valors essencials d’EROSKI. El caràcter social de la cooperativa és indiscutible, però com es combina això amb un context econòmic i social marcat tan intensament per la incertesa?

Vivim temps complexos: una pandèmia, com mai no havíem conegut; les conseqüències d’una guerra en terra europeu, que ha provocat fortes tensions i distorsions al mercat; un context inflacionari que afecta el poder adquisitiu dels nostres socis i clients… És precisament quan els temps són complicats que el caràcter diferencial d’una organització com la nostra dona el millor de si. De fet, acabem de tancar un exercici en què hem dedicat tots els esforços a atenuar els increments de cost de la cadena de valor, reduint notablement els marges i resultats. Això és una mirada cooperativa. Com també ho és mobilitzar els nostres treballadors i clients per a poder canalitzar més de 23 milions d’euros en activitats d’impacte social.

Considera que el cooperativisme és un model de negoci d’èxit i que resisteix les crisis millor que uns altres? Si pogués, què els diria als seus detractors, a aquells que el titllen de model caduc o anacrònic i fins i tot errat davant les crisis?

La forma en què s’organitzen les empreses no garanteix l’èxit ni la supervivència en el temps. Però el model cooperatiu ofereix fortaleses indubtables. La mirada a llarg termini, la prevalença del col·lectiu sobre la individualitat, l’objectiu finalista de transformar la societat, la consideració dels treballadors com a protagonistes i no com a mers recursos, la solidaritat… són valors importants per a nosaltres, i són també els valors que la societat actual necessita i demana, i això es nota en la manera com abordem l’activitat empresarial.

EROSKI Consumer ja fa dècades que informa sobre la verdadera proporció de les veritats que es comuniquen. Per què hi ha aquesta aposta històrica per defensar el consumidor amb informació i formació?

A EROSKI pensem des de sempre que la informació clara i transparent, accessible per a un consumidor mitjà, i amena, és una eina poderosa i imprescindible per a poder prendre decisions de consum de manera responsable. Avui vivim en la paradoxa de tenir accés instantani a nombrosos continguts informatius només prement una tecla, però, al mateix temps, no sempre sabem discernir quins ens ofereixen informació solvent, independent, acreditada, fiable…, i quins són només continguts interessats, parcials, de vegades fins i tot tòxics. Com ens movem en aquest oceà informatiu? La missió del projecte informatiu Consumer és ser aquesta brúixola, un referent de confiança: informació útil, pràctica, independent, gratuïta, amena, rigorosa i veraç per a una decisió responsable en l’alimentació i el consum quotidià de la ciutadania.

El desenvolupament d’EROSKI ha estat gairebé simultani amb el del moviment consumidorista. Després de gairebé 50 anys a l’esquena, cap on s’enfoca el projecte informatiu?

Els reptes més importants que té Consumer entre mans són dos. Pel que fa al contingut, aprofundir en els nous reptes de salut i sostenibilitat que aporten els avanços tècnics i tecnològics als consumidors. Fa dècades, una de les preocupacions més importants dels nostres lectors tenia relació amb la seguretat alimentària; avui dia podem dir que la seguretat alimentària no ha estat mai més cuidada que ara, però això no vol dir que ens alimentem de manera adequada: l’impacte al medi ambient, l’abandonament de la dieta mediterrània, l’increment de l’obesitat infantil, la pèrdua de l’estima pel producte local, la falta de l’equilibri nutricional en la composició del menjar… són problemes del segle XXI, sobre els quals hem d’informar. Des del punt de vista de com arribar millor als lectors, hem d’adequar la nostra proposta de continguts a una societat que els consumeix d’una manera diferent: més audiovisual, més instantània, amb menys profunditat, en uns altres dispositius i suports més usables, més ubics.

Quina és la seva secció preferida de la revista Consumer?

Són moltes les seccions de la revista i els continguts del web que llegeixo i consulto, sobretot ara que hem llançat la versió digital de la revista impresa, que és supercòmoda de fer servir al mòbil. M’interessa tot allò relacionat amb la salut lligada a una alimentació saludable, i també les guies de compra, on examinem els lineals i els productes amb ull crític. Són de gran ajuda per a una compra més responsable. El problema de l’obesitat infantil al nostre país és preocupant (recomano la lectura de l’informe complet que vam publicar fa uns mesos, sobretot a qui tingui canalla al voltant, bé a casa, en l’àmbit educatiu…). I, per descomptat, he de recomanar la Guia del Camí de Santiago, una de les més completes i consultades pels pelegrins.

Acaba de complir un any al càrrec, quin resum faria? S’atreveix a donar-nos un titular que condensi l’experiència?

Ha estat un any molt intens, desafiant, complex. Ja fa uns anys que gestionem en un entorn d’incertesa que ens exigeix flexibilitat, capacitat d’adaptació i entendre els processos de planificació d’una altra manera. Hem sabut abordar els reptes de manera satisfactòria. M’ha passat volant! Ara em toca a mi ser a primera fila, però EROSKI és sobretot un projecte col·lectiu; el seu actiu principal és el conjunt de persones que el componen, que al llarg de tota la seva història han demostrat força, saber fer, professionalitat i resiliència. Hem superat moments complicats i n’estem orgulloses. És aquesta energia i passió pel que fem dia a dia el que marca la diferència allà on tenim una botiga.

Una empresa de dones

Rosa Carabel és la primera dona a Espanya que assumeix la Direcció General (CEO) d’una empresa en l’àmbit de la distribució organitzada. “El 80% dels treballadors d’EROSKI som dones, el 77% del personal de comandament també ho som, i el percentatge de dones en llocs d’alta responsabilitat destaca enormement sobre altres empreses de la nostra dimensió o del nostre sector, encara que som conscients que tenim recorregut. Això no és fruit de la casualitat, sinó de la vivència real del valor cooperatiu de la igualtat d’oportunitats, de l’equitat i del respecte per la diversitat, que són valors molt importants per a nosaltres”, explica Carabel.