Veritat o mentida

Alvocat. Una fruita amb greix, però repleta de beneficis

Símbol de la dieta saludable, el contingut lipídic d’aquesta fruita s’ha de celebrar. Tot i que és un aliment ric en greixos, aquests provenen majoritàriament de l’àcid oleic, el mateix de l’oli d’oliva. L’única pega que li podem posar a la merescuda bona fama que té és que la sostenibilitat no està a l’altura de les propietats nutricionals.
1 Juliol de 2023

Alvocat. Una fruita amb greix, però repleta de beneficis

Conté molt de greix. Cert

El pes mitjà d’un alvocat és de 250 grams, i el 23% d’aquest pes correspon als greixos, per tant la densitat calòrica és mitjana-alta: una peça de mida mitjana-gran aporta 400 calories. Els greixos que té provenen de l’àcid oleic, un monoinsaturat que ajuda a reduir els nivells de colesterol “dolent” (LDL), augmenta “el bo” (HDL) i rebaixa la tensió arterial.

Ens fa engreixar. Fals

Encara que el contingut en greix és superior al d’altres fruites, com qualsevol altre aliment, l’alvocat no té la capacitat de fer-nos engreixar per si mateix, de forma aïllada. Els greixos, dins d’una dieta saludable, exerceixen efectes positius en la salut. A més, podem aprofitar la capacitat que té per a assaciar-nos –ens fa estar tips durant més temps– per a no picar entre hores. Però, si en mengem a l’excés –es recomana un màxim de mig alvocat al dia, o un si és petit–, la resta d’aliments que consumim són ultraprocessats i, a més, tenim una vida sedentària, possiblement augmentarem de pes.

Abans de consumir-ne, sempre cal rentar-lo. Cert

Encara que tingui pell, sempre l’hem de passar per l’aixeta abans de pelar-lo. És la recomanació de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA) després d’analitzar 360 mostres de pell d’alvocat i 1.254 de polpa. El 18% de les mostres de pell i el 3% de les de polpa estaven contaminades amb Listeria, un bacteri que pot arribar a causar intoxicacions greus. Abans de tallar-lo es recomana rentar-lo amb aigua freda, fregar-lo amb un raspall i eixugar-lo amb un drap net o paper.

Se’n pot accelerar la maduració. Cert

La majoria dels alvocats que procedeixen d’altres països arriben massa durs al mercat, però poden acabar de madurar a casa, ja que l’alvocat és una fruita climatèrica, és a dir, que continua madurant fora de l’arbre. Per a accelerar aquest procés hi ha alguns trucs, com ara embolicar-los en paper de diari o en una bossa de paper en un lloc airejat, on no els toqui la llum directament, o col·locar-los al costat d’una poma o d’un plàtan. Aquestes fruites desprenen un gas anomenat etilè que accelera la maduració.

Es pot evitar que s’enfosqueixi. Fals

L’alvocat és una de les fruites més sensibles a la degradació ambiental. Just després d’obrir-lo s’enfosqueix per un procés anomenat enfosquiment enzimàtic, una reacció química que es produeix quan es combinen l’oxigen i un enzim anomenat polifenol oxidasa. Aquest procés és natural i no hi ha manera de frenar-lo, encara que sí que es pot retardar amb algunes tècniques senzilles. Si l’alvocat ja està madur, es recomana guardar-lo a la nevera. Si ja l’hem tallat, el millor és emmagatzemar-lo en fred i cobrir-lo amb paper transparent. També li podem tirar unes gotetes de llimona abans d’embolicar-lo, ja que els àcids d’aquest cítric tenen funcions antioxidants que redueixen la velocitat de la degradació.

No es pot congelar. Fals

L’alvocat sí que es pot congelar. Es recomana fer-ho pelat, sense pinyol i tallat a trossets o en dues meitats. També hi podem tirar suc de llimona (amb un pinzell) i ficar els trossos o les meitats en una bossa amb tancament especial per a congelats o en un recipient adequat, sempre intentant que no quedin amuntegats.

El cultiu d’alvocat requereix molta aigua. Cert

El cultiu d’alvocats necessita una gran quantitat d’aigua. Encara que les xifres varien segons les fonts, una anàlisi de les universitats de Bristol (Regne Unit) i Innsbruck (Àustria) va estimar la petjada hídrica mitjana d’un quilo d’alvocats en 1.100 litres, molt per sobre d’altres fruites, que estan en uns 875 litres per quilo. Això vol dir que cada hectàrea de cultiu necessita uns 8.000 metres cúbics d’aigua a l’any. També és un cultiu que necessita molt d’espai: a l’any es desforesten milers d’hectàrees per produir-ne. Si, a més, optem per comprar alvocats que venen de fora d’Espanya, cal afegir els grans recursos energètics que es gasten durant el transport.

La pell pot ser tòxica per a gossos i gats. Cert

La pell de l’alvocat pot ser tòxica per a gossos, gats i alguns ocells, segons confirma un estudi publicat a la revista de l’Associació Estatunidenca del Cor. La culpable és una substància anomenada persina (que es troba en els alvocats, i en més concentració en la pell), que és verinosa per a aquests animals. Ingerir-la pot provocar-los problemes gàstrics, com ara vòmits o diarrea i fins i tot fallada cardíaca i la mort.

La “carn” dels vegetarians

L’alvocat és una fruita molt rica en proteïnes, per això és la preferida dels vegetarians. Mig alvocat ens aporta entre 1,5 i 2 grams d’aquest nutrient, per tant és la fruita més proteica. També sol ser l’estrella de les dietes dels esportistes per l’alta quantitat de potassi, magnesi i vitamina E, a diferència d’altres fruites que a penes en contenen. Igualment té molt pocs carbohidrats (0,4 grams la meitat d’una peça) i una gran aportació de fibra (una meitat d’alvocat, uns 100 grams, aporta 6,3 grams de fibra). Perquè ens en fem una idea, una poma n’aporta 4 grams.