Sota la lupa

Calvo 0% matèria grassa

Escrutem l’etiqueta d’una conserva que elimina el nutrient que la fa interessant.
1 Juliol de 2023

Calvo 0% matèria grassa

Aquesta conserva de tonyina fa una declaració nutricional en què crida l’atenció que destaqui l’absència de greix, ja que precisament és el nutrient més valorat en aquesta mena d’aliments. És una opció nutricional més bona que les conserves que no porten aquest reclam?

0% matèria grassa: un benefici que no ho és

Aquesta declaració implica que l’aliment conté, com a màxim, 0,5 g de greix per cada 100 g d’aliment. A la pàgina web indiquen: “Amb aquesta varietat, Calvo cobreix les necessitats d’aquelles persones que volen cuidar la línia però sense renunciar al sabor. Un producte sa amb tots els beneficis reconeguts del peix blau”. Aquest reclam aprofita la idea errònia que s’han d’evitar els greixos, però no tots són iguals. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) estableix que, nutricionalment, el valor principal del peix blau es troba en àcids grassos poliinsaturats omega-3 (docosahexaenoic i eicosapentaenoic), per aquesta raó en les recomanacions indica que s’ha de prioritzar el consum de peix blau sobre el blanc. Però, en aquest producte, el valor diferencial es perd, ja que està lliure de greix.

Què és la tonyina clara? I al natural?

L’esment “tonyina clara” es refereix a dues possibles espècies de tonyina: Thunnus albacares o Thunnus obesus. “Al natural”, d’altra banda, al·ludeix a la composició del líquid de cobertura i implica que el peix només està acompanyat pel suc natural (el que exsuda el peix durant la cocció), aigua o una solució salina (com és el cas) i herbes, espècies o aromes naturals.

Què significa “compromís responsable”?

Aquest segell és una declaració privada d’aquesta empresa, per la qual s’estableixen compromisos en tres àrees: oceans, medi ambient i persones. No és una certificació oficial, sinó una declaració d’intencions, per tant el producte no ha de complir cap requisit.

Si no té greix, quin nutrient destaca?

La pràctica totalitat de les calories d’aquest producte (97%) procedeix de les proteïnes, que en té en una quantitat elevada. La resta prové de la mínima quantitat d’hidrats de carboni en forma de glucogen que aporta el múscul del peix. Les proteïnes són l’únic macronutrient significatiu del producte, ja que no contenen les seves característiques grasses. A més, té una gran quantitat de sal (1,5 g). L’AESAN considera que un aliment conté molta sal si aporta 1,25 g per cada 100 g.

Conclusió

Si considerem que el greix del peix és un dels nutrients més valuosos que té, la qualitat nutricional d’aquest producte és inferior a la d’una tonyina convencional que contingui greix. Aquest reclam aprofita la idea errònia que s’ha d’evitar aquest nutrient. El preu és un 18% superior al de la tonyina al natural de la mateixa marca.