Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Pensions de jubilació : En quant quedarà la meva pensió de jubilació?

L'edat de jubilació puja als 67 anys, encara que els treballadors que hagin cotitzat 38 anys i mig podran retirar-se als 65 amb el 100% de la prestació

/imgs/20110301/eco-domestica1.jpg
No cal tenir una bola de vidre al davant per concloure dient que el futur es presenta una mica més fosc, sobretot, arribada la jubilació. La reforma de les pensions aprovada recentment al Consell de Ministres té un objectiu clar: reduir les prestacions per a aquest col.lectiu els propers exercicis. Dos són, en particular, els punts clau: l’edat legal de jubilació s’eleva de 65 a 67 anys i s’amplia la base de cotització dels 15 als 25 anys. En línies generals, un treballador podrà jubilar-se amb aquesta edat cobrant la totalitat de la pensió, sempre que hagi cotitzat a la Seguretat Social un període mínim de 37 anys. Canvien, per tant, les regles del joc per a saber quant es cobrarà una vegada arribada l’etapa del retir daurat. Previsiblement, i segons els càlculs inicials, les pensions es reduiran una mitjana del 20% respecte de la quantia actual. Les modificacions afecten el col.lectiu de treballadors per compte propi i d’altri, els funcionaris, els aturats, els estudiants amb beques que cotitzen… En quant quedaran les seves pensions? Com es pot calcular ara la prestació?

Les claus

/imgs/20110301/eco-domestica2.jpg
Sens dubte, per a saber com s’ha de calcular la prestació que s’obtindrà una vegada abandonat el mercat laboral, convé conèixer els aspectes principals de la reforma. La combinació de totes aquestes variables, amb les seves excepcions, dóna lloc a una casuística molt àmplia:

Edat: és un dels punts més polèmics i que més debat ha aixecat entre la societat: l’edat legal de jubilació s’amplia dels 65 als 67 anys. En aquest cas, perquè el treballador cobri el 100% haurà d’haver cotitzat 37 anys, enfront dels 35 que s’aplicava ara. En qualsevol cas, la reforma preveu certes excepcions: la principal és que tots aquells treballadors que hagin cotitzat 38 anys i mig podran retirar-se als 65 cobrant el 100% de la prestació. No obstant això, el nou projecte té en compte algunes excepcions de treballadors que podran retirar-se amb la totalitat de la pensió abans dels 67 anys. Així es permetrà en feines d’especial duresa o perillositat: mineria, pesca, construcció, forces de seguretat o substàncies químiques.

Jubilació anticipada: L’edat mínima per a poder jubilar-se passa dels 61 als 63 anys. A aquesta edat se situa ara el dret voluntari per jubilar-se. Tanmateix, en aquest cas s’assumirà la rebaixa de la prestació. Podrà acollir-se a la jubilació anticipada des dels 61 anys si el treballador és acomiadat. En aquests casos es produeix una reducció en la quantia de la prestació del 8% per cada any d’anticipació, tret que l’interessat hagi cotitzat 40 anys o més; en aquest cas, la reducció serà del 7% cada any. Una de les novetats més importants i positives és que al col.lectiu d’autònoms es reconeix per primera vegada el dret a la jubilació anticipada en els mateixos termes que la resta de treballadors. També es preveu la jubilació anticipada excepcional per a situacions de crisi abans dels 61 anys. Per a optar-hi caldrà tenir 33 anys cotitzats.

Base de cotització: el període de càlcul de la pensió s’amplia dels 15 als 25 anys. Això implica, bàsicament, una reducció en la prestació. En l’actualitat, per a determinar la pensió es consideraven els salaris dels 15 últims anys cotitzats. A partir d’ara, es prendran els 25 últims exercicis de carrera laboral. La modificació, però, serà gradual i es posarà en marxa en dues fases. De 2013 a 2018 s’apujarà un any de cotització per cada any que passi. D’aquesta manera, el 2018 seran necessaris 20 anys per a percebre la pensió mínima. La segona fase anirà de l’any 2022 al 2027; en aquest últim exercici ja es prendran els 25 anys per a calcular totes les pensions. En qualsevol cas, la conseqüència principal d’aquesta modificació és que s’abaixarà el percentatge de la prestació a percebre, ja que, tradicionalment, com més s’apropa el treballador a l’edat de jubilació, més cobra pels complements salarials, l’antiguitat, les revisions de convenis etc. En general, els treballadors acumulen el millor salari els últims anys de la seva vida laboral. Si s’amplia l’interval de càlcul i s’hi incorporen exercicis amb bases més petites, lògicament es pressiona a la baixa la pensió.

Cotització mínima: el període mínim per a accedir a la prestació contributiva es manté en 15 anys, encara que amb aquesta cotització només es podrà cobrar el 50% de la base reguladora de la pensió.

/imgs/20110301/eco-domestica4.jpg
Vida familiar: Entre els aspectes positius de la llei s’inclouen modificacions relacionades amb la conciliació de vida familiar i laboral. El treballador que hagi de deixar el seu lloc de feina per a cuidar dels fills tindrà una cotització extraordinària a la Seguretat Social de nou mesos per descendent fins a un període màxim de dos anys.

Estudiants: Els becaris guanyen drets per a la seva jubilació. El nou projecte de llei reconeix com a períodes cotitzats la participació d’estudiants amb carrera acabada en programes formatius o d’investigació en les empreses, amb un període màxim de dos anys.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions