Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzada l'accessibilitat en tres edificis públics (ajuntament, hospital i estació de tren) de 18 ciutats : Les ciutats avancen en accessibilitat per a discapacitats però s'obliden dels cecs i dels sords

L'escassetat d'informació en braille i la falta d'intèrprets professionals de llengua de signes són les traves més evidents per als discapacitats auditius i visuals

/imgs/20110301/tema1.jpg
Accessibles per a qualsevol. Així haurien de ser les ciutats, però no sempre ho són. Ho pateixen en primera persona els qui tenen algun tipus de discapacitat (prop de 3,9 milions de persones al nostre país). S’han anat eliminant nombroses barreres arquitectòniques per intentar aconseguir l’accessibilitat universal, però encara queda molt per fer. Així ho ha comprovat EROSKI CONSUMER en una investigació efectuada sobre l’accessibilitat de les institucions públiques de 18 ciutats de tot el país per a les persones que es mouen en cadira de rodes i les que tenen una discapacitat auditiva i visual. Els tècnics d’EROSKI CONSUMER, que han comptat amb la valuosa col.laboració de nombroses organitzacions d’usuaris amb discapacitat, acompanyats d’una persona en cadira de rodes, una altra d’invident i una altra de sorda van visitar el mes de febrer tres edificis públics en cadascuna d’aquestes ciutats: Alacant, Barcelona, Bilbao, Cadis, Còrdova, la Corunya, Granada, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. La visita consistia a comprovar el nivell d’accessibilitat d’un edifici municipal, les consultes externes d’un hospital i una estació de tren de la manera següent: de primer es feia un breu recorregut de cinc minuts fins a l’immoble per comprovar si aquest itinerari era accessible i després s’entrava a l’edifici i se n’analitzava l’entrada i les instal.lacions interiors, lavabos inclosos.

La valoració global és d’un aprovat just: 13 capitals de les 18 estudiades es queden en aquesta nota i solament Còrdova, Màlaga i Valladolid aproven l’examen amb un ampli “bé”. Alacant i Sant Sebastià el suspenen amb un “regular”. La conclusió més evident de l’informe és que, els darrers anys, les ciutats s’han esforçat més per adaptar-se a les necessitats de les persones en cadira de rodes (la nota mitjana de les 18 ciutats és un “bé”) que en les que requereixen els discapacitats visuals (nota mitjana d'”acceptable”) i, particularment, les persones amb discapacitat auditiva (valoració mitjana “regular”). En la prova relativa a les persones en cadira de rodes, cap de les 18 ciutats de la mostra no suspèn l’examen proposat per la revista.

Els invidents ho tenen pitjor que els qui es desplacen per la ciutat en cadira de rodes, ja que es troben amb més dificultats per a portar una vida normal i fer les gestions oportunes en aquests tres edificis, tal com ho ratifica la nota mitjana d'”acceptable”. Especialment a causa de la falta d’informació en braille i elements sonors que ajudin a l’orientació d’aquestes persones. En aquest cas, els suspensos entre les ciutats analitzades són nombrosos.

Les persones amb discapacitat auditiva són les que pitjor ho tenen per la falta de mesures d’accessibilitat. La nota mitjana és un suspens (“regular”). No obstant això, hi ha excepcions: la millor ciutat és Màlaga (“molt bé”), exemple d’accessibilitat per a les persones sordes.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions