Allargar la vida útil de la roba és possible

Amb materials casolans poden salvar-se peces destenyides o espatllades per l'ús
1 Juny de 2017
Img economia domestica 2 listado

Allargar la vida útil de la roba és possible

/imgs/20170601/ropa-sin-color.jpg

La roba té un temps de vida útil que pot allargar-se al màxim si se segueixen una sèrie de consells. Són trucs senzills que es poden dur a terme amb materials casolans i que, a més, permeten estalviar en aquests temps en què l’economia domèstica encara no s’ha recuperat del tot.

Recuperar peces destenyides

Si es destenyeix una peça de roba perquè els colors es barregen i deixen marques o ratlles lletges, es poden posar en pràctica les idees següents:

  • Aigua amb sal i gel. Es tracta de cobrir per complet la roba amb gel i afegir-hi dues cullerades de sal grossa. Cal deixar la peça de roba coberta durant uns 10 o 15 minuts i rentar-la de nou.
  • Peles d’ou. Sempre que la roba accepti altes temperatures, es pot posar aigua en un recipient amb peles d’ou i portar-la a ebullició. Després de deixar-la uns minuts bullint, cal apagar el foc i llavors ficar-hi la peça de roba destenyida. Després, s’ha de rentar com sempre.
  • /imgs/20170601/agua-sal.jpg
    Bicarbonat i llorer. En una olla gran, amb aigua, s’afegeix bicarbonat i fulles de llorer picades. Posem la barreja a bullir durant uns 20 minuts i, quan ja no estigui massa calenta, s’aboca en un gibrell on estigui la roba destenyida, perquè xopi bé les taques. S’ha de deixar reposar durant 24 hores, remenant de tant en tant. Quan hagi passat aquest temps, només caldrà ficar la roba a la rentadora.
  • Amoníac diluït. Aquest producte tan utilitzat en la neteja de casa és molt útil per a treure destenyits en la roba blanca. N’hi ha prou de submergir la roba en l’amoníac diluït durant una estona (20 o 30 minuts és suficient) i, després, estendre’ls al sol. També es poden ficar en aigua amb un raig de lleixiu durant uns minuts o aplicar aigua oxigenada a les taques. En tots dos casos, després cal rentar la roba i estendre-la al sol.
  • Llet. Resulta molt efectiva per a treure les taques de la peça destenyida. És un truc molt senzill, ja que només cal submergir-la en llet durant unes hores i, després, rentar-la amb normalitat.
  • /imgs/20170601/patatas.jpg
    Patates netes sense pelar. En aquest cas, s’ha de ficar la roba en aigua bullint amb un quilo de patates sense pelar, però rentades. Mentre bull, es pot veure com els colors que van destenyir la roba desapareixen per l’acció del midó de la patata. Cal deixar la roba bullint en aquesta aigua fins que desaparegui la taca. Ara bé, aquest consell no val per a peces que no suportin altes temperatures. L’alternativa és que, una vegada que l’aigua deixi de bullir però encara estigui calenta, s’introdueixi la roba descolorida en aquesta solució.

Eliminar taques difícils

Si una samarreta o la brusa es taca amb llapis de llavis o maquillatge, se’n pot eliminar el rastre amb facilitat. En el cas del pintallavis, només cal pasta de dents o laca. Si es fa servir pasta de dents (blanca i sense additius), cal fregar amb suavitat i utilitzar-hi un raspall i, després, esbandir. Quan es recorri a la laca, cal polvoritzar-la sobre la tela i esperar uns minuts, fregar la taca suaument i, després, rentar la peça.

Per treure les taques de maquillatge, només cal fer servir escuma d’afaitar. N’hi ha prou de dipositar-ne una petita dosi sobre la taca i deixar-la actuar un temps abans de ficar la roba de nou a la rentadora.

Si la roba blanca s’ha esgrogueït o té marques de suor, es poden treure submergint la roba en un recipient amb aigua tèbia i el suc d’una llimona durant almenys 15 minuts. L’acidesa té un poder blanquejant elevat i farà que desapareguin les taques groguenques. Després, s’ha de rentar la roba a màquina o a mà.

Millorar l’aparença

/imgs/20170601/bicarbonato.jpg

Molt sovint apareixen boletes als jerseis i altres peces de llana per l’ús continuat i el tipus de teixit. Per treure-les, es pot fer servir una maquineta d’afaitar, millor ja utilitzada (les fulles desgastades seran menys agressives amb el teixit). Per fer-ho, cal estendre la roba en una superfície plana i passar-hi la maquineta d’afaitar suaument. També se’n pot prevenir l’aparició si es fica el jersei en una bossa hermètica i passa una nit al congelador.

Si les botes d’ant o les sabatilles de ballet estan ratllades i tacades, se’n pot treure la brutícia i recuperar el color i la textura original mitjançant l’ús d’una goma d’esborrar neta. N’hi ha prou d’esborrar a fons, però sense brusquedat, les zones brutes perquè l’ant recuperi el color i quedi com nou.

Es pot deixar la bossa, la caçadora o les botes de pell com noves si s’hidraten amb una crema grassa o vaselina. Amb l’ajuda d’un drap, s’ha de posar crema a tota la bossa o les sabates i deixar que s’eixugui unes hores, perquè penetri a fons. Es pot repetir sempre que calgui.