Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Bruxisme: Mossegant estrès

Aquest mal hàbit de serrar o carrisquejar les dents de manera involuntària condueix a la llarga a un desgast de les peces dentals i a sofrir dolor a la zona mandibular

/imgs/20110101/salud1.jpg
L’estrès cada vegada més acusat de la societat moderna, acrescut encara més per la crisi econòmica, es deixa notar no solament en les butxaques dels ciutadans, sinó també en les seves dents i mandíbules. Cada vegada hi ha més persones que sofreixen l’anomenat bruxisme, l’hàbit inconscient de serrar les dents, per un factor emocional, encara que també es pot associar a un mal encaix dentari. Diversos tractaments actuals poden solucionar-ho i evitar la pèrdua de peces dentals, per destrucció de l’esmalt i la dentina, així com altres terribles conseqüències, com ara mal de cap i dels músculs de la mandíbula, del coll i, fins i tot, de l’orella.

Dolors mandibulars i de cap, els més comuns

Serrar o carrisquejar les dents de forma contínua es coneix com a bruxisme, que pot ser nocturn o diürn. Aquest moviment inconscient té un component funcional -s’origina per alguna singularitat en la forma d’encaixar les dents- i emocional, ja que les persones amb estrès acusat tendeixen a serrar-los més sense adonar-se’n. La conseqüència és una sobrecàrrega del sistema masticatori que, amb el temps, provoca un desgast de les peces dentals i contractures en els músculs relacionats. Això es tradueix en l’aparició de dolor a la zona de la mandíbula i l’articulació temporomandibular (ATM), que connecta la mandíbula inferior al crani i que se situa al costat de les orelles. Per aquesta raó, la sensació de dolor a la regió que envolta les orelles o de cefalees són alguns dels senyals d’aquest problema.

Des del punt de vista funcional, el bruxisme té l’origen en una malformació facial o en una mala oclusió dental; és a dir, que totes les peces dentals de l’arc superior i l’inferior haurien d’encaixar de forma perfecta i tancar totes alhora, com si es tractés d’un pany. En canvi, quan una dent està mal posicionada provoca el que els experts denominen “un contacte prematur d’aquesta dent amb les altres”, de manera que el sistema dentari s’ha d’adaptar i la mandíbula es mou a una posició anòmala. És com caminar amb l’esquena torta. Els músculs es contreuen i fa mal.

No obstant això, els últims dos anys la situació del sistema socioeconòmic ha afavorit un augment del nombre de visites a les consultes per bruxisme derivat de trastorns emocionals, que tenen una clara influència en el desenvolupament d’aquest problema de salut. Les persones que ja sofreixen d’una mala posició de les dents, si també acusen el malestar derivat de la pèrdua d’un treball, dificultats econòmiques o el mateix estrès laboral, tendeixen a serrar-los, i s’hi acostumen fins que sorgeixen els primers símptomes. De fet, el bruxisme és una manera de vehicular l’agressivitat, la ràbia i les tensions contingudes en les mandíbules.

Un problema cada vegada més habitual

/imgs/20110101/salud2.jpg
S’estima que, almenys, el 70% de les persones, en algun moment de la seva vida, serren les dents de forma passatgera. Ara bé, constitueix un problema real en un 50% dels casos, segons dades aportades per l’especialista Javier Mareque Bueno, cirurgià maxil.lofacial del Centre Mèdic Teknon i professor de Cirurgia i Implantologia de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), a partir de diversos estudis de la literatura mèdica. És més freqüent en dones entre els 30 i els 50 anys que, a més, solen patir un nombre més gran d’episodis. El retrat robot de l’afectat és una dona d’uns 40 anys, que viu molt estressada per la dificultat que comporta compaginar la doble faceta de mare i treballadora.

Altres perfils que, per les seves característiques físiques, són més proclius a carrisquejar són les persones amb síndrome de Down i els malalts neurològics, ja que el sistema nerviós que controla els músculs pot fer que aquests tinguin un to muscular elevat en diferents parts del cos i que aquest repercuteixi de manera negativa en l’aparell masticatori.

El bruxisme també afecta els nens, encara que aquest no té res a veure amb el de l’adult. En els més petits és un trastorn transitori de grau més o menys elevat mentre tenen les dents de llet, ja que deixen de serrar així les dents quan es produeix el recanvi dental i adquireixen la dentició definitiva i, per tant, una estabilitat de l’oclusió.

Símptomes delators

/imgs/20110101/salud3.jpg
En quin moment un afectat és conscient que ha de visitar el metge? El primer indici del problema és despertar-se amb una sobrecàrrega matutina en els músculs masticatoris, és a dir, en la regió dels músculs que mouen la mandíbula i en la zona situada al voltant de l’orella. Aquest dolor és la conseqüència d’haver serrat les dents durant tota la nit. Algunes persones pateixen cefalees i decideixen visitar el neuròleg, que descarta que es tracti d’un mal de cap típic i els enviarà a l’especialista.

Altres vegades, en una visita al dentista, quan aquest explora la boca pot detectar que el pacient té desgastos dentals i mossecs a la vora de la llengua, fet que es coneix com a línia alba, que s’origina pel frec continu de les dents amb la llengua i provoca la formació d’un call a les genives.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions