Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzades la seguretat, l'accessibilitat, la netedat, la puntualitat i la informació que proporcionen 31 línies de metro i 23 de tramvia del nostre país : Metro i tramvia: compleixen amb la freqüència i ofereixen un bon servei d'informació

Hi destaquen de manera positiva els suburbans de Sevilla i Bilbao, una qualificació que també comparteix el tramvia de la capital biscaïna

/imgs/20110101/tema1.jpg
El cotxe és un mitjà còmode per a molts, rutinari per a uns altres i car per a tothom. Un preu que també està obligat a pagar el medi ambient: els vehicles que transiten per la carretera són els responsables de més de la meitat de les emissions contaminants que es vessen a l’atmosfera. És clar, però, que perquè el ciutadà se’n conscienciï i no utilitzi de forma tan freqüent l’automòbil l’oferta de mitjans de transport col.lectius ha de ser completa, eficaç i respectuosa ambientalment. EROSKI CONSUMER ha volgut fer una exhaustiva radiografia de dos d’aquests, metro i tramvia, per saber com són, com funcionen i si compleixen amb el servei que ofereixen.

Amb aquesta finalitat, els tècnics d’EROSKI CONSUMER s’han convertit en usuaris i han visitat un total de 31 línies de metro i 23 de tramvia, així com 62 estacions de metro i 46 parades de tramvia a la Corunya (un servei principalment turístic que recorre els monuments de la ciutat), Alacant, Barcelona, Bilbao, Madrid, Palma de Mallorca, Parla, Sevilla, Tenerife, València, Vélez-Málaga i Vitòria. N’han comprovat la seguretat, la netedat, l’accessibilitat i la informació que proporcionen a l’usuari. Finalment, s’ha mesurat, cronòmetre en mà, la freqüència de 9 serveis per línia (tant de metro com de tramvia) en tres franges horàries: en dia laborable, de 7 a 9 hores del matí i de 18 a 20 hores de la tarda; i en dissabte, de 18 a 20 hores de la tarda.

Com a conclusions principals, els tècnics van comprovar que les sis xarxes de metro analitzades destacaven especialment per la netedat i el manteniment: tant les estacions com els vagons de la majoria de línies estudiades es trobaven en molt bon estat. D’altra banda, el tramvia aprova amb nota en l’apartat d’informació. I és que a les seves parades o vagons l’usuari pot obtenir informació de tota mena: origen i destinació de línies, nom i situació de les parades, tarifes, horari o què cal fer en cas d’emergència. Per contra, el punt negatiu és en l’accessibilitat: per exemple, quatre de cada deu vagons no disposen d’un sistema acústic o lluminós per a les persones amb discapacitat que avisi de l’obertura i el tancament de les portes. Així mateix, en tots dos tipus de transport els tècnics de la revista van comprovar que es complia la freqüència de pas en la majoria dels serveis analitzats (tant al metro com al tramvia).

/imgs/20110101/tema3.jpg
Les tarifes en aquests mitjans de transport són molt diverses. Un sol viatge pot tenir diversos preus tant al metro com al tramvia, en funció del títol de transport que s’adquireixi, de manera que quant es pot estalviar un usuari comprant un tipus de bitllet o un altre? Per saber-ho, EROSKI CONSUMER ha pres com a referència el bitllet senzill i l’abonament de 10 viatges en el tramvia i el metro de cada ciutat (sense tenir en compte els preus si es recorre més d’una zona tarifària, que en aquest cas augmentarien). En tots dos mitjans de transport, els estalvis més grans entre els dos tipus de títols de transport es van trobar a València (un 53% de diferència), mentre que on el consumidor pràcticament no nota un canvi en la seva butxaca és a Madrid, tan sols un 10%.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions