Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: EM DONES LA PAGA, SI US PLAU?

LES DESPESES DELS FILLS SEMBLEN INTERMINABLES. SI DE PETITS EREN ELS BOLQUERS, LES VACUNES O LA LLET DE FÓRMULA, A PARTIR DELS SIS ÉS EL CAPRITX LLAMINER DE LA SETMANA, LA SAMARRETA DEL SEU EQUIP PREFERIT, LA TARIFA DE DADES DEL MÒBIL O EL CINEMA DEL DISSABTE. DONAR-LOS LA PAGA SERÀ EL MÉS FÀCIL; GUIAR-LOS EN EL CONTROL D'AQUESTS DINERS, UNA TASCA EDUCATIVA MÉS COM A PARES.

/imgs/20190601/GettyImages-89121399.jpg

Moltes vegades la paga és el primer contacte que tenen els menors de la casa amb l’economia. Un primer pas per a aprendre a gestionar-se i a familiaritzar-se amb l’estalvi. Però és realment necessària? Quin és l’import ideal? Els espanyols estem entre els progenitors europeus que donem més diners als fills de 5 i 15 anys per a les seves despeses: més de 1.700 milions d’euros a l’any, només per darrere dels italians i dels francesos.

Les dades impressionen. Les dona l’agència de comunicació i màrqueting infantil i adolescent The Modern Kids (TMKF) en el seu informe La infància a Espanya, a partir d’una paga de 7,5 euros a la setmana. Però aquesta quantia balla segons els estudis i l’edat. En l’enquesta Financial Empowerment in the Digital Age 2014, feta pel Grup ING, destaca que el 41 % dels nens espanyols de 5 i 15 anys rep de 5 a 10 euros de paga a la setmana, una quantitat que arriba a augmentar fins als més de 50 que percep un 13,8 % dels majors de 15 anys. I el sondeig de la Fundació Júnior Achievement Espanya i MetLife per al seu estudi Educació financera: què hem de saber? la xifra en 25 euros setmanals per als adolescents a partir dels 11 anys, i en 12 per als menors d’aquesta edat.

DONAR O NO DONAR, AQUESTA ÉS LA QÜESTIÓ

Independentment de la xifra, no tots els pares la donen. “Mai no hem estat de paga”, reconeix Ana Cía, qui fins aquest any era la presidenta de l’Associació de Famílies Nombroses de Navarra. Amb sis fills i un sol sou ho veien complicat. I com ella, la meitat dels progenitors amb fills a Primària i al voltant del 38 % dels de Secundària, segons l’últim estudi esmentat.

Molts pares la consideren una despesa més, cosa de la qual discrepa, però, Juana León, la fundadora i directora d’Aprender Cuenta, un projecte d’educació financera per a nens de 5 a 16 anys: “No es tracta de donar diners a un nen sense més, ni tampoc d’una despesa extra per a les famílies, sinó de transferir certes despeses que ara assumeixen els pares i que, quan donen la paga, la passen a assumir els fills”, comenta.

UN PROPÒSIT FORMATIU

Perquè donar la paga hauria de tenir, sobretot, una finalitat educativa. “El que importa no és estar a favor o no de donar-la, sinó d’ensenyar als nostres fills el valor dels diners. Hem de fer-los veure que no poden tenir tot el que volen. No podem ser consumistes irreflexius que compren i gasten sense límit”, resumeix Alberto Carretero, psicòleg infantil-juvenil del centre de psicologia i psiquiatria IMQ Amsa, de Bilbao.

Segons els experts, és convenient que s’acostumin a esforçar-se per a aconseguir el que volen, i que siguin una conseqüència de la seva conducta, esforç, responsabilitat i compliment de les normes. Amb la paga aprenen a controlar quantitats reals que els poden ajudar a identificar el valor material de les coses, aprenen a controlar les despeses, a administrar la seva petita economia…

I no seran més consumistes? “Hi ha molts altres condicionants. Ha d’ajudar-los a valorar més el que tenen, a conèixer que tot el que els comprem suposa un esforç i, en un futur, a estalviar i gestionar millor les seves despeses”, sosté. Sense aquest objectiu educatiu, avancem poc. De fet, els nostres fills suspenen en finances. L’últim informe PISA de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) posa de manifest que un de cada quatre nens de 15 anys no és capaç de prendre decisions sobre la despesa financera ni de resoldre assumptes senzills d’economia com és entendre una factura.

COM ELS HEM DE DONAR LA PAGA

/imgs/20190601/GettyImages-200463131-008.jpg

L’educació financera comença a introduir-se a les aules. De fet, des de 2014 forma part del temari dels estudiants de Primària per mitjà de l’assignatura de Ciències Socials i, a 4t d’ESO, dins de l’optativa d’Economia. Però a casa? Donar-los la paga pot servir per a iniciar-los des de petits en aquesta matèria. Com ho hem de fer?

 • La millor edat per a començar. Per a Juana León, els pares podrien començar “simbòlicament” amb 5-6 anys, mentre que ja és “necessari” amb 9. Carretero abaixa l’edat a 8, quan els nens ja es poden ajudar del coneixement matemàtic (sumar i restar) que aprenen a l’escola.
 • La freqüència. La idònia és setmanal. “Als petits, els és molt més fàcil controlar quantitats inferior en diverses vegades que una gran quantitat alhora. I, per descomptat, correríem el risc que s’ho gastessin tot la primera setmana”, apunta l’experta financera.
 • Si els diners s’esgoten. Deixar-n’hi és una solució, però cal posar-ho per escrit, fixar un termini de devolució i assegurar-nos de cobrar-los.
 • Un consell per a estalviar. Un cop determinada la quantia de la paga i les despeses que cobrirà, caldria aconseguir dues guardioles transparents: una per als seus objectius d’estalvi, i l’altra, per a les despeses. Per això els hem de donar una mica més de diners per a poder estalviar. Els més petits han de tenir l’objectiu d’estalvi clar, a la vista, perquè no s’oblidin i que estiguin motivats. A més, és recomanable que es proposin aconseguir aquesta meta en un espai de temps breu, no d’aquí a un any. “Han de gaudir de la seva recompensa aviat, perquè vegin l’estalvi com un fet engrescador i positiu”, assenyala León.

AIXÍ ES GUANYEN EL

 • Per regals de familiars o amics: 79 %
 • Compensació per les feines de casa: 36 %
 • Assignació mensual: 32 %
 • Tasques ocasionals (jardineria o cangur): 25 %
 • Treballs a les vacances o a temps parcial: 23 %
 • Venda d’articles: 23 %
 • Treball a l’empresa familiar: 17 %

Font: Informe PISA 2015. Competència financera. Dades recollides després d’una prova feta a 37.205 estudiants espanyols de 15 anys. Els percentatges no sumen 100 perquè els menors podien seleccionar diverses opcions.

Paginació dins d’aquest contingut

 •  No hi ha cap pàgina anterior
 • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 2]
 • Ves a la pàgina següent L'EXPERTA »

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions