Sota la lupa: Granini Inmune Support Pastanaga i taronja

Escrutem l’etiqueta d’una beguda que sembla saludable, però realment no ho és.
1 Abril de 2022

Sota la lupa: Granini Inmune Support Pastanaga i taronja

Aquesta beguda refrescant s’uneix a la moda d’incloure com a reclam la capacitat d’ajudar el sistema immunitari. Aquesta afirmació també la podrien fer productes similars i gens nous, com ara qualsevol suc de taronja, per l’alt contingut en vitamina C. El que sí que aporta és una gran quantitat de sucres lliures.

Sembla un suc, però no ho és

Per l’aspecte i la presentació que té pot semblar un suc però, com que conté vegetals, en aquest cas, la pastanaga, legalment es considera una beguda refrescant com s’indica en la part posterior de l’etiqueta. La denominació legal de venda és “beguda refrescant de taronja, pastanaga i raïm parcialment fet a partir de concentrat amb vitamines A, C, D i E”.

Un eslògan molt estès

La declaració “Ajuda el teu sistema immunitari” està regulada a la Unió Europea. Es pot fer en qualsevol beguda sempre que aporti almenys el 7,5% de les ingestes de referència diàries recollides en la legislació per a algun d’aquests nutrients: vitamines A, D, B12, B6, B9, C, i els minerals seleni, zinc, coure i ferro. És a dir, només que en tingui un amb quantitat suficient, es pot incloure aquesta declaració. En aquest cas es compleix per a les vitamines A, C i D. Si partim de 100 ml d’aquesta beguda, podem obtenir la mateixa quantitat d’aquests nutrients amb altres aliments:

  • Vitamina A: 15 g de pastanaga (una quarta part d’una pastanaga) o 25 g d’espinacs.
  • Vitamina C: 21 g de pebrot vermell o 50 g de maduixes (cinc unitats) o amb 82 ml de suc de taronja.
  • Vitamina D: 1,5 g de tonyina, 3 g d’orada o 20 g d’ou (un terç d’ou).

I més declaracions saludables

A la part posterior de l’envàs trobem menys destacada una altra declaració de propietat saludable: “La vitamina E contribueix a la protecció de les cèl·lules del mal oxidatiu”. Igualment és un esment regulat que es pot fer en qualsevol beguda sempre que aporti almenys el 7,5% de les ingestes de referència diàries d’aquest nutrient.

La mateixa quantitat de vitamina E que ens aporten 100 ml de beguda, la podem obtenir si ens mengem 13 g de llavors de gira-sol (mig grapat), 20 g d’ametlles o avellanes (8-10 unitats) o 2,5 cullerades d’oli d’oliva.

Sense sucres afegits no vol dir que no tingui sucre

L’esment “sense sucres afegits” està regulat i es pot fer sempre que no s’hi hagin afegit sucres simples ni ingredients utilitzats per les seves propietats edulcorants. Com que contenen sucres presents de manera natural en les matèries primeres, veiem l’esment obligatori “conté sucres presents de manera natural”. Encara que no conté sucres afegits, sí que aporta una gran quantitat de sucres lliures procedents dels sucs concentrats de fruita. Els sucres dels sucs i de begudes similars tenen la consideració de sucres lliures, el consum dels quals s’ha de limitar segons l’OMS a un màxim de 25 g /dia. Amb un sol got de 250 ml d’aquest producte se n’obtindria el 75% d’aquest màxim. En aquest producte, el sucre és l’única aportació nutricional significativa, ja que en té 7,3 g per cada 100 ml, que suposen el 84% del valor calòric del producte. Com que la quantitat d’altres nutrients és menyspreable, la resta de les quilocalories probablement provenen de la fibra, encara que no hi està indicada la quantitat i això és perfectament vàlid atès que aquesta dada és voluntària.

Nutri-Score

La valoració obtinguda en el sistema Nutri-Score és E, sobretot per la quantitat de sucre que té. Per calcular la nota no hem tingut en compte la quantitat de fibra, ja que no està declarada en l’etiquetatge.

Conclusió

És una beguda amb un alt contingut en sucres lliures procedents dels sucs de fruita concentrats. La capacitat que té per a “ajudar el sistema immunitari” no és un atribut que el diferenciï d’altres begudes similars i es basa únicament en la presència de vitamines que podem trobar en aliments de consum habitual que, a més, són més saludables i no tenen el desavantatge d’aportar sucres lliures.