Els xiclets i la sensació de fred a la boca

A la mucosa bucal hi tenim nombrosos receptors que no només capten els sabors, sinó també sensacions de dolor, cremades, picor, coïssor o temperatura.
1 Abril de 2022

Els xiclets i la sensació de fred a la boca

Alguns compostos químics són capaços d’activar diverses vies neuronals alhora, i això es tradueix en l’aportació d’algunes d’aquestes sensacions. El mentol és una d’aquestes substàncies i, quan estimula les vies somatosensorials que capten senyals de temperatura, ens fa percebre una sensació de fred a la boca, encara que l’aliment estigui a temperatura ambient. Així, a més de percebre l’olor i el gust característics de la menta, ens arriba una frescor agradable.

Per què un al·lèrgic al làtex ho pot ser també al kiwi

La reactivitat encreuada és una reacció adversa que sorgeix quan una persona que té sensibilitat a un al·lergogen es posa en contacte amb una substància diferent, amb una estructura similar o relacionada biològicament amb aquest al·lergogen. Això passa, per exemple, entre el làtex i fruites com el kiwi, la papaia, el plàtan, la pinya o el tomàquet (síndrome làtex-fruita) o entre el pol·len d’alguns arbres i les fruites amb pinyol (síndrome d’al·lèrgia oral).

Plàtans contra la depressió?

Encara que els plàtans continguin triptòfan (un aminoàcid precursor de la serotonina el dèficit de la qual es relaciona amb trastorns de l’ànim), no s’ha demostrat que tinguin efectes sobre l’estat anímic ni sobre la fatiga. La UE prohibeix que els aliments amb triptòfan puguin fer esment a alguna propietat saludable atribuïble a aquest compost.

Patates buides

Al centre d’algunes patates apareix una malformació en forma de cràter que pot ser de fins a dos centímetres. Això passa quan la planta se sotmet a condicions d’estrès (com ara sequera o calor excessiva), seguides d’un augment ràpid d’aigua i nutrients que produeixen un creixement a gran velocitat. Encara que l’aparença ens pugui fer dubtar, es pot menjar amb seguretat.