Sota la lupa

Examinem l’etiqueta d’un producte que presumeix de tenir uns ingredients que ni es veuen.
1 Novembre de 2022

Activia panxa sana

Aquesta llet fermentada destaca la presència d’alguns ingredients —cereals, xia i ametlles—, però la seva quantitat és mínima. També inclou declaracions de propietats saludables com ara “panxa sana”, malgrat que en l’etiqueta de qualsevol iogurt natural podria posar el mateix missatge.

  1. Ingredients destacats que no arriben ni al 3%. Al frontal es destaquen la paraula “cereals” i els termes “xia i ametlles”, i a més amb imatges, de manera que s’ha d’indicar obligatòriament la quantitat de cadascun a la llista d’ingredients. Els cereals suposen l’1,7% del total de l’aliment, distribuïts en un 0,6% de sègol, un 0,6% de civada i un 0,5% d’ordi. La proporció que hi representen la xia i les ametlles és del 0,5% per a cadascuna. Per tant, tots els ingredients destacats constitueixen només el 2,7% del producte.
  2. Un error en la quantitat de fibra. El missatge “font de fibra” està regulat i pot fer-se sempre que l’aliment aporti almenys 3 g de fibra per cada 100 g de producte o 1,5 g per cada 100 kcal. En aquest cas es compleix perquè aporta 3,2 g de fibra per cada 100 kcal, procedent sobretot dels dàtils i del xarop d’oligofructosa  i, en menor proporció, dels cereals i de les llavors. L’etiqueta conté un error en la declaració de la quantitat de fibra, ja que indica que conté 1,9 g/100 g i 2,8 g per envàs de 115 g, cosa que no és possible, perquè si prenem com a valor correcte el relatiu a la fibra per cada 100 g, en cada envàs hi haurà 2,2 g de fibra, no 2,8 g com es mostra a l’etiqueta. Es pot obtenir la mateixa quantitat de fibra menjant 30 g de dàtils (2,5 unitats), 16 g d’ametlles (unes 10-13 unitats) o 7 g de xia (1,5 cullerades de postres).
  3. Panxa sana… com qualsevol iogurt.La declaració “panxa sana” no té res a veure amb la presència de probiòtics, sinó amb el seu contingut en clorurs i calci, tal com es pot llegir en la lletra petita. Aquesta declaració pot fer-se en qualsevol aliment que contingui unes certes quantitats d’aquests micronutrients, encara que no és necessari que hi estiguin tots alhora. En aquest producte els clorurs i el calci procedeixen fonamentalment de la llet. La major part dels iogurts naturals contenen per cada envàs una quantitat de calci suficient per a fer aquesta mateixa declaració. Es pot aconseguir la mateixa quantitat de calci amb 3/4 d’un got de llet (175 ml) i els mateixos clorurs en dues olives (5 g), tres bastons d’api (57 g) o un filet petit de peix espasa (70 g).
  4. 0,8% de matèria grassa: una xifra que pot confondre. Aquest esment es fa servir com a reclam, ja que no hi ha obligació legal de fer-lo ni tampoc és una declaració nutricional. L’única que pot ser similar és el 0% de greix i només pot fer-se si l’aliment conté un màxim de 0,5% de greix. La mida de la tipografia del zero és molt superior a la del vuit, sense que pugui justificar-se de cap manera per una falta d’espai. Això en dificulta la lectura i pot portar a confusió pel fet d’interpretar que el producte té un 0% de matèria grassa.
Conclusió

Els ingredients destacats hi són en proporcions mínimes. La declaració de propietat saludable “panxa sana” és correcta, però pot fer-se en nombrosos aliments i no es deu a la presència de bifidobacteris. El seu preu és un 54% superior a l’Activia Natural desnatat, que conté igualment probiòtics i una quantitat de calci (144 mg) i de clorurs (120 mg) de 120 g, per cada envàs, suficient per a fer la mateixa declaració de propietats saludables.