Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Guia de compra de salses de tomàquet : Salses de tomàquet, més que complement

Donen color i sabor als plats. A més de tomàquets naturals, contenen altres ingredients com ceba, oli vegetal, sal, sucres, espècies o hortalisses. Els seus nivells de calories, greixos saturats, sucres i sal permeten gaudir-ne sovint, amb moderació.

Indispensables en els nostres menús, aporten sabor i color als plats. Les salses de tomàquet són molt apreciades en la nostra gastronomia. De fet, a més de l’oli d’oliva, un altre gran component de la dieta mediterrània és el seu ingredient principal, el tomàquet. Aquest és originari de l’Equador i del Perú, des d’on es va estendre a la resta d’Amèrica. A Europa va arribar al segle XVI, quan Hernán Cortés el va portar a Espanya des de Mèxic. Dos segles després d’aquell viatge, el tomàquet ja formava part dels aliments d’ús habitual i avui és una part integral de la dieta de l’ésser humà a tot el món. En l’actualitat, es consumeix no només fresc, sinó en diverses formes processades: dessecat, en suc, en conserva, en sopa, en forma de puré i, per descomptat, en salsa de tomàquet.

/imgs/20140601/guia.jpg

L’Associació Espanyola de Fabricants de Salses, Brous i Sopes (AEFSCS) suggereix que l’elaboració de la salsa de tomàquet a les cases d’Europa va coincidir amb l’aparició del tomàquet al continent. De fet, un dels primers llibres de cuina en què apareix aquesta salsa és “L’Apicio modern”, editat el 1790 pel xef italià Francesco Leonardi. Al nostre país, la producció industrial de tomàquet fregit va començar, segons l’AEFSCS, a mitjan segle XX, moment en què es llança al mercat la primera salsa amb aquest nom.

Més que tomàquet

El tomàquet fregit s’elabora amb tomàquets naturals que es renten, es trituren i s’escalfen (per garantir-ne la seguretat) i, finalment, es tamisen. El tomàquet per a fabricar la salsa es pot utilitzar en forma de suc, de puré, de pasta o a partir d’un concentrat. Sigui com sigui, es fregeix amb ceba i oli vegetal i se li afegeixen diferents ingredients com sal, sucres, espècies, espessidors, hortalisses i altres matèries autoritzades per la legislació que regula les salses de taula destinades al consumidor, sempre que estiguin exemptes d’agents patògens o d’altres agents estranys.

En aquest producte es prohibeix l’ús de colorants. Quant als conservants, només s’autoritzen (per motius de seguretat i d’higiene) en els envasos que tenen un contingut igual o superior a 2 quilograms, si bé algunes marques comercials incompleixen aquesta qüestió i inclouen el conservador E-202. El cas és que quan un fabricant assenyala en l’etiqueta que la seva salsa està elaborada “sense conservants” no transmet res de significatiu, ja que no n’hauria de portar. D’altra banda, hi ha una tendència creixent a afegir potenciadors del sabor als aliments, com el glutamat monosòdic (E-621), encara que cap de les salses de tomàquet analitzades en conté.

/imgs/20140601/guia2.jpg

Les salses de tomàquet també porten sucre. Cal deixar de banda el mite que les quantitats d’aquest ingredient són excessives, ja que la legislació no en permet una addició superior al 5%. Per què, llavors, en algunes etiquetes es llegeix que el contingut de sucres és d’un 10%? Segons explica el doctor Andreu Farran, expert en composició dels aliments, els sistemes actuals per a detectar el que en l’etiquetatge apareix com a “sucres” no permeten diferenciar quin percentatge d’aquests són afegits i quin són naturals. Per aquest motiu, de vegades s’alerta de manera innecessària el consumidor.

Entre els altres ingredients, un que es repeteix en totes les salses (a més de la sal i l’oli) és la ceba. Moltes també porten all. En tot cas, la seva presència és petita (al voltant del 5%-6% del pes del producte), per aquest motiu no influeix en el perfil de la dieta del consumidor. El mateix es pot dir de les espècies, com el pebre. I, finalment, la sal. Sanitat considera que un aliment en conté molta si iguala o supera 1,25 grams de sal per cada 100 grams d’aliment, cosa que no ocorre en cap de les salses analitzades (la que més en té, aporta 0,5 grams/100 grams). La majoria, de fet, s’acosten al criteri de Sanitat per considerar que un aliment té “poca sal” (≤0,25 g/100g).

El seu lloc en la dieta

La ingesta de determinades salses està desaconsellada per a un consum habitual. Malgrat tot, les de tomàquet fregit industrials no suposen una gran preocupació des del punt de vista nutricional per a un consum diari, si es prenen amb moderació. Com desvetlla el semàfor nutricional, les diverses salses de tomàquet presents al mercat no preocupen quant als denominats “nutrients conflictius” (calories, greixos saturats, sucres o sal).

Encara que el seu contingut en sucres no és especialment baix (excepte en el cas del tomàquet fregit sense sal o lleuger, la presència del qual és menor que en la resta de salses), la contribució d’aquests sucres a la ingesta global és poc important a causa que la salsa de tomàquet es consumeix en quantitats limitades (menys de 10 grams diaris en adults, de mitjana). Altres aliments que contenen concentracions de sucre semblants a la salsa de tomàquet o fins i tot més altes es consumeixen en quantitats molt més importants i suposen una aportació de sucres més preocupant a la nostra dieta. Així mateix, com que el consum de salsa de tomàquet fregit a Espanya és baix, el valor nutricional del producte (per exemple, el seu contingut en vitamina B9) no és rellevant per a la salut.

En canvi, sí que hi ha una substància en el tomàquet que requereix un esment. Es tracta del licopè, un carotenoide que presenta un poder antioxidant alt, responsable del color vermell brillant del fruit. Diversos estudis han relacionat el consum de licopè amb un risc més baix de patir malalties cardiovasculars i amb la protecció contra alguns tipus de càncer, especialment el de pròstata. El més interessant és que el processament del tomàquet -com el que es duu a terme per a fer la salsa de tomàquet- incrementa la biodisponibilitat d’aquesta substància. En tot cas, cal matisar que encara es necessiten més estudis per a dilucidar si els beneficis del licopè són reals o si obeeixen al fet que els qui consumeixen de forma habitual tomàquet i els seus derivats porten un estil de vida més saludable.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions