Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: La sal: Fora de la meva vida

Hipertensió arterial, isquèmia cerebral i augment del risc de sofrir un atac cardíac són algunes de les conseqüències d'abusar de la sal

/imgs/20100301/alimentacion1-1.jpg
Alegrar el menjar a cop de saler és un gest tan quotidià i popular com el de pessigar el pa abans de començar a menjar. Ni pebre, ni espècies ni herbes aromàtiques. La sal és el condiment estrella. Una mica per a amanir l’amanida, una altra miqueta per a augmentar el gust d’un guisat, una mica més per a potenciar el gust d’un tall de carn… I així fins a arribar als 9,7 grams de sal que, segons un estudi recent de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) en què s’analitzen 1.200 aliments per a saber quin és el seu contingut en sal, consumeixen de mitjana cada dia els espanyols, pràcticament el doble dels cinc grams recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Només el 25% de la sal que es pren procedeix del saler de les nostres cuines, la resta prové d’aliments no frescs sinó processats fora de la llar, com ara llaunes de conserva, productes precuinats, embotits… És el que es coneix com “sal oculta”, ja que el comensal desconeix la quantitat exacta de condiment que ingereix en aquests plats. El problema és que l’excés de sal continuat en la dieta passa factura. La relació entre el seu consum elevat i un risc més alt de patir hipertensió arterial està sobradament provada per nombrosos estudis i assaigs clínics. I això sí que ens hauria de preocupar: cada any moren a Espanya unes 124.000 persones per malalties cardiovasculars, de les quals el 5% estan directament relacionades amb la hipertensió. L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) estima que la reducció de la ingesta d’aquest condiment a la meitat podria evitar milers de morts cada any. Ara, el 33% de les morts que hi ha a Espanya s’atribueixen a les malalties cardiovasculars -123.867 morts el 2004-. Una de cada tres persones pateix hipertensió arterial, proporció que augmenta a dues de cada tres en els més grans de 65 anys. I només reduint el consum de sal es podrien evitar milers de morts cada any. Per tant, no hi ha dubte que la sal dóna sabor però també resta anys de vida. Per això, els experts en salut i nutrició de EROSKI CONSUMER recomanen revisar determinats hàbits culinaris a fi de reduir el consum d’aquest condiment i proporcionen les claus que orienten sobre els aliments processats que més sal contenen. El més positiu és que en aquesta particular croada contra la sal, hi ha una cosa a favor nostre: el sentit del gust, amb el temps, acaba habituant-se. A la llarga, la sensació que el menjar resulta insípid sense tanta sal desapareix.

Els perills de ser massa “salat”

/imgs/20100301/alimentacion1-2.jpg
L’organisme de les persones adultes conté, de forma natural, entre 250 i 300 grams de sal. Quan en un determinat moment ens passem amb la sal per menjar vint olives, una llauna sencera d’anxoves o una bona ració de pernil curat, aquest excés no transcendeix d’una manera immediata en la salut, ja que en condicions normals el superàvit de sal és eliminat fàcilment per l’organisme. No obstant això, si l’abús es fa de manera habitual o bé l’organisme es veu incapaç d’eliminar aquest excés -circumstàncies que coincideixen en moltes persones-, les conseqüències poden arribar a ser molt greus per a la salut. A més de la hipertensió arterial, un consum excessiu i prolongat de la sal s’associa també amb un risc més alt de sofrir infarts cardíacs o una isquèmia cerebral.

La retenció d’aigua, amb el consegüent augment de pes i amb l’exigència plantejada al cor, al fetge i als ronyons de controlar un volum més gran de líquid i treballar per sobre de les seves possibilitats, és una altra de les conseqüències d’ingerir sal en excés. I no només això. Fumadors, diabètics i obesos veuen agreujada qualsevol disfunció del seu organisme si no vigilen que la ingesta del condiment sigui l’adequada. A més, el seu consum excessiu s’ha associat també a malalties tan greus com la isquèmia cerebral o l’ictus -és la primera causa de mortalitat en la dona espanyola, amb més de 19.000 morts a l’any i la segona causa de mort a Espanya, amb 125.000 persones afectades cada any, de les quals 80.000 moren o queden discapacitades- i el càncer d’estómac i l’osteoporosi, ja que una alta ingesta de sal augmenta l’excreció de calci per l’orina, fet que afavoreix la desmineralització de l’os.

Tanmateix, reduir el consum de sal en la nostra dieta no ha de significar posar-hi fi dràsticament. L’organisme la necessita, però en la justa mesura. Les raons? Aquest mineral ajuda a mantenir el nivell de líquids corporals, permet la transmissió d’impulsos nerviosos, l’activitat muscular i l’absorció adequada de potassi. També facilita la digestió i compensa les pèrdues originades per l’excés de sudoració, vòmits i diarrees. En els adults, la quantitat de sal diària recomanada no ha de superar els 5 grams al dia, 3 grams en els infants menors de 7 anys i 4 grams per als qui es troben entre els 7 i els 10 anys

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions