Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

EROSKI CONSUMER analiza cuatro portales de empleo en Internet : Webs d'ocupació: un de cada dos treballs que ofereixen no s'ajusten al perfil de l'usuari

Dels 83 currículums inscrits en ofertes de les quatre webs d'ocupació, només un va quedar finalista. La informació sobre les feines oferides va ser escassa

/imgs/20100301/tema1.jpg
Els camins que condueixen al treball en un país on el 19% de la població activa és a l’atur es cotitzen a l’alça. A la lectura dels anuncis dels diaris, la visita a l’oficina de l’INEM o l’enviament de currículums s’han sumat els portals web d’ocupació, utilitzats l’any passat per gairebé sis milions d’usuaris. Els avantatges semblen evidents: és més econòmic, més ràpid i hi ha més oferta que en la dels sistemes tradicionals. Però són realment pràctics, aquests portals? Per comprovar-ho, EROSKI CONSUMER va donar d’alta durant 6 mesos (del juliol al desembre de 2009) 50 currículums amb els corresponents comptes de correu electrònic en quatre dels principals webs del sector: Infojobs (que va superar, al març del 2009, els 3,2 milions de visites); Infoempleo.com, amb 1,5 milions de visites; Trabajar.com, amb 1,1 milions d’internautes, i Monster, un portal d’ocupació de referència internacional.

Aquests webs no poden garantir l’èxit en la recerca de treball, perquè la seva tasca es limita a la intermediació i la informació. Però sí que hi ha, entre les seves comeses, la de trametre ofertes d’ocupació que s’adeqüin al perfil i a les demandes de l’usuari. I en aquesta tasca, el servei prestat es troba lluny de ser l’òptim. Menys de la meitat de les ofertes rebudes, excloses les que es repetien, s’ajustaven a les característiques dels candidats seleccionats (un 41%, contra un 59% de propostes que no responien als interessos o a la formació de l’usuari). Monster va ser l’únic portal d’ocupació del qual no es va rebre cap oferta, ja que és el mateix candidat qui n’ha de fer la recerca, que, això sí, s’envien al correu electrònic oportú.

Per portals d’ocupació, a Trabajar.com es va trobar el percentatge més alt d’ofertes que s’adequaven al perfil del candidat (un 45%), encara que la diferència no és gaire significativa si es compara amb les proporcions registrades a Infojobs i Infoempleo (en tots dos casos, un 40%). Com a aspecte negatiu, Trabajar.com destaca, i amb diferència, com el web en què el nombre d’ofertes repetides va ser molt superior als anuncis nous. La proporció és molt clara: quatre de cada cinc ofertes rebudes eren repetides.

D’universitaris a persones sense estudis

/imgs/20100301/tema2.jpg
Els 50 currículums pertanyien a persones fictícies amb un perfil diferent: 24 eren universitàries, 10 tenien una formació professional, 10 l’educació obligatòria i només 6 no tenien estudis. La meitat dels currículums corresponien a dones i l’altra meitat, a homes. Quant a l’edat, 24 perfils eren menors de 30 anys, 20 perfils tenien entre 31 i 45 anys i els altres 6 eren majors de 46 anys. Només 10 dels perfils seleccionats no tenien experiència laboral i la meitat dels que sí que la tenien estaven a l’atur.

L’estudi es va dividir en dues parts. D’una banda, es van comptabilitzar les ofertes d’ocupació rebudes durant una setmana cada mes (triades per ordre correlatiu) i es va analitzar si aquestes s’ajustaven a les característiques de cada perfil, sense tenir en compte les repetides. Així mateix, durant les setmanes triades a l’octubre i al novembre, es va tractar d’inscriure cada candidat en dues ofertes d’ocupació (25 per portal d’ocupació), encara que finalment només es van poder efectuar 83 registres. D’altra banda, es va analitzar la informació, la usabilitat, el disseny, l’atenció al client i els continguts disponibles en cadascun dels portals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions