Més sans, amb més bon aspecte i més duradors

Prop del 14% dels aliments produïts i collits es converteixen en deixalles al món. Una xifra que proporciona l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) amb un triple missatge d’alarma: llencem menjar, malbaratem els recursos que s’han utilitzat per a produir-los –com a aigua o electricitat– i contribuïm a l’escalfament global, ja que, quan arriben als abocadors, emeten gasos d’efecte d’hivernacle.
1 Octubre de 2022

Més sans, amb més bon aspecte i més duradors

Des que el món és món, els humans s’ho han enginyat per allargar la durada dels aliments. La salaó dels peixos, la curació dels embotits, les geleres per a la carn o les melmelades per a prorrogar la vida de la fruita. Amb el transcurs dels segles, hem après a envasar al buit, a pasteuritzar, a ultracongelar, a modificar l’aire que envolta l’aliment o a afegir-hi uns certs additius o conservants. El problema és que aquests processos modifiquen d’una manera o d’una altra l’essència del producte. Poden canviar de sabor, alterar la textura o perdre valor nutricional. A més, una part cada vegada més notable dels consumidors vol aliments duradors i sense additius.

Innovacions que no paren

Així que el repte de la indústria és fer que els aliments durin més, és a dir, que tinguin una data de consum preferent o de caducitat cada vegada més llunyana. Però, al mateix temps, que tinguin el mateix gust, que siguin segurs i que no encareixin la producció. Es busquen, sobretot, processos alternatius a les altes temperatures o al sistema tradicional d’ultracongelat sense modificar les qualitats del menjar. Els consumidors abracen aquestes innovacions de manera desigual, fins i tot comptant amb el beneplàcit de les autoritats sanitàries. És el que passa amb els aliments irradiats, en creixement a l’Amèrica Llatina, a la Xina o a Rússia, però cada vegada menys significatius a Europa. D’altres, com les altes pressions, són les responsables de molts dels aliments que avui tenim a la nevera. Però la llista no acaba aquí. Enginyers, bioquímics i experts en seguretat alimentària ja treballen en noves tecnologies –com l’aigua electrolitzada, els ultrasons o el plasma fred– que aniran veient la llum els pròxims anys.

El relleu de la pasteurització

Fins ara, un dels mètodes de conservació més habitual és la pasteurització. S’utilitza des de fa un segle amb la llet fresca refrigerada, però també en sucs, cervesa o mel. I, especialment, en aliments cuinats, envasats i amb soldadura tèrmica de la zona de refrigerats. Són els plats preparats a punt per a escalfar i menjar, des d’un bacallà al pil-pil fins a unes mandonguilles amb tomàquet.

Consisteix a sotmetre l’aliment a temperatures pròximes al punt d’ebullició (entre 71 i 89 graus) durant un període de temps curt. No elimina completament tots els microorganismes, però sí que en redueix el nombre i la capacitat enzimàtica. El seu taló d’Aquil·les és que destrueix alguns micronutrients sensibles a la calor, com la vitamina C, i altera el sabor o el color final de l’aliment. Això afecta especialment els purés de fruita, els sucs refrigerats, les salses per a les amanides o alguns potets infantils. A més, pot ser necessari l’ús d’additius, conservants o sucre per a allargar encara més la vida útil de l’aliment. I això pot fer-ne minvar el valor nutricional. Les altes pressions i els impulsos elèctrics obren noves possibilitats per a aquests productes.

Guacamole per altes pressions

Fa uns pocs anys, el guacamole es va posar de moda. Els àcids grassos de l’alvocat el van convertir en la fruita tropical preferida dels vegans i de persones a la recerca d’una alimentació més saludable. El guacamole es va transformar en un filó per a la indústria alimentària, però com s’aconsegueix que duri molts dies envasat i que mantingui el color verd? Inactivant parcialment l’enzim responsable d’aquest ennegriment de l’alvocat (el polifenol oxidasa o PPO). I aquest és un dels molts assoliments del processament d’alta pressió (o HPP, de High Pressure Processing, en anglès).

Aquesta tecnologia no és precisament jove. Va començar a aplicar-se al Japó a començaments dels noranta i va arribar a Espanya tímidament el 2002. Gràcies a l’auge dels aliments frescos i a punt per a prendre (purés de fruites, humus o sucs), els consumidors, sense saber-ho, han convertit aquesta nova tecnologia en una de les que més creix.

El processament per alta pressió (HPP) no fa servir fred ni calor, sinó uns nivells molt elevats de pressió hidroestàtica sobre els aliments. Com d’elevats? La tecnologia actual permet arribar fins a 600 megapascals o 6.000 bars, una pressió sis vegades superior a la que es registra en el punt més profund de l’oceà. “Seria com col·locar 200 elefants de tres tones cadascun sobre un pistó de la mida d’un CD”, explica Carole Tonello, enginyera en Tecnologia dels Aliments i experta en els efectes de la HPP en la inactivació de microorganismes.

Aquesta enorme pressió elimina els patògens. Com més alta sigui, més patògens col·lapsen. Així, per exemple, amb 300 megapascals (MPa) és possible destruir paràsits i algunes floridures i llevats, mentre que amb 600 s’eliminen tots els paràsits, floridures, llevats, virus i bacteris. Entre aquests, la salmonel·la i la listèria.

Les espores bacterianes, però, sobreviuen a aquestes pressions. “Per això hem de conservar els aliments a la nevera després d’haver-los aplicat pressió”, matisa Tonello, que ha rebut diversos guardons per la seva investigació en aquest camp i és directora de desenvolupament d’Hiperbaric, una empresa pionera en la fabricació de màquines d’altes pressions.

Ni un segon sense control

Unes hores de més en un magatzem massa calent, un camió que passa massa temps al sol o una maduració excessiva en el cas de la fruita fan que els aliments madurin massa de pressa o que hi proliferin microorganismes que faran que s’acurti molt la seva vida. La indústria alimentària recorre a la intel·ligència artificial, el big data i les tecnologies de geolocalització per a controlar l’evolució del producte des de la collita o fabricació fins que arriba al client final. Amb quina finalitat? Doncs perquè quan comprem uns préssecs, un lluç o un bistec durin el que s’espera de cada producte i no es facin malbé a tota velocitat.

Controlar la maduració

Les noves eines digitals detecten i avisen si un producte s’està deteriorant abans del que es preveu. Així s’evita que vagi a més o serveix d’experiència per a prevenir-ho en un futur. És el cas de la fruita climatèrica, que es cull molt abans que maduri perquè continua madurant fora de l’arbre. Per fer-ho, aquesta fruita genera gas etilè de manera natural. Pertanyen a aquest grup les pomes, els préssecs, els alvocats, els kiwis o els plàtans. Però, com es pot aturar aquest procés per a escalonar-ne l’arribada al punt de venda, sense que es podreixin als magatzems ni arribin al mercat per al consum immediat? Una estratègia habitual és emmagatzemar-les a temperatures molt fredes (d’entre 0 i 0,5 graus centígrads). Així es redueix el metabolisme i s’alenteix la maduració. Hi ha sistemes que, a més, inhibeixen la síntesi d’etilè per a posar en pausa el procés de maduració. Un exemple és SmartFresh d’AgroFresh, un sistema que allibera 1-metilciclopropè. Així, es manté l’acidesa en les prunes i els melons triguen més a passar-se. El control de l’etilè unit a la intel·ligència artificial fa possible madurar la fruita si la demanda puja o mantenir-la als hangars per a no saturar el mercat.

Vigilar la cadena de subministrament

El blockchain és un altre dels grans aliats per a prevenir el deteriorament dels aliments. Quan s’escanegen els codis de barres, els QR o les etiquetes RFID dels embalatges, tots els implicats en la distribució i venda (productor, logística, punt de venda i consumidor) poden traçar l’origen i la trajectòria d’un producte. Així és fàcil saber on s’ha pescat un salmó i quan, en quin port es va descarregar, quan l’han distribuït i qui ho ha fet; i detectar qualsevol punt crític on el producte es pugui deteriorar (per exemple, per un retard en l’arribada al magatzem refrigerat). I el mateix passa amb la fruita, la llet o una peça de carn. Aquesta informació, a més, es pot facilitar al consumidor per a millorar la transparència.

Productes que valen... i els que no

Hi ha un altre avantatge: no cal afegir conservants ni colorants o potenciadors de sabor, que moltes vegades són necessaris quan es fan servir mètodes tèrmics de conservació.

 “Obtenim productes sensorialment frescos, però amb més seguretat”, afirma Francesc Borriser, investigador de l’Institut de Tecnologia Alimentària (IRTA). Els millors resultats, de moment, es troben en els sucs i les begudes –la seva vida útil es multiplica per 30–, els productes vegetals frescos per a untar, com el guacamole o l’humus, les carns processades, les salses, els plats preparats, els potets i els peixos i mariscos. La llet i el pa, en canvi, no valen.

El pa acabaria completament deformat, ja que la forma i la textura que té depenen de l’aire que conté. En el cas de la llet, el problema radica en les proteïnes (que s’alteren amb les pressions), encara que és un dels camps on més s’està investigant ara mateix. De fet, ja hi ha una empresa australiana que ha aconseguit tractar la llet amb altes pressions i la comercialitza. Té les mateixes qualitats organolèptiques que la llet crua i és 100% segura, però més cara.

Electricitat contra els bacteris

Un altre dels substituts de la pasteurització són els impulsos elèctrics. En aquesta tècnica, també coneguda com electroporació, els aliments s’introdueixen en una cambra on se sotmeten a camps elèctrics intermitents, similar a unes descàrregues elèctriques. Les descàrregues són d’un voltatge tan alt que foraden les membranes cel·lulars dels microorganismes patògens i deixen intactes les vitamines, els minerals, les proteïnes o els pigments que donen color i sabor.

Aquesta tecnologia funciona bé amb aliments líquids, com els sucs. En els sòlids que contenen bombolles d’aire la seva eficàcia és baixa. Un dels seus punts a favor és que requereix menys energia per a aconseguir uns resultats similars als de la pasteurització; en canvi, l’alt cost d’aquests equips i les limitacions d’ús que tenen han motivat que es conegui des de fa més d’una dècada i que no acabi de remuntar. De fet, al centre tecnològic AINIA encara es considera un sistema emergent.

Un estudi recent coordinat pel professor Gustavo V. Barbosa-Cánovas, director del Centre de Processament No Tèrmic d’Aliments de la Universitat de Washington (EUA), obre un nou horitzó a aquesta tecnologia com a complement de la pasteurització. En aquest cas, els aliments, en primer lloc s’electroporarien i, a continuació, se sotmetrien a un tractament tèrmic a menys de 60 graus. D’aquesta manera, s’aconsegueix eliminar els microbis sense destruir les vitamines termosensibles o alterar els sabors.

Els impulsos elèctrics tenen, a més, una altra aplicació, més enllà de la de conservació, que sí que es fa servir a ple rendiment. A les fàbriques de patates fregides congelades, disparen impulsos elèctrics per foradar les membranes cel·lulars de la patata. D’aquesta manera s’estoven i són més fàcils de pelar, es trenquen menys –així es redueix part del desaprofitament a la fàbrica– i es poden obtenir aquelles formes tan llargues i fines que poques vegades aconseguim fer a casa. A més, com que estan menys dures necessiten menys oli per al fregit previ a la congelació.

Irradiació: carn que dura gairebé un any

La NASA no se la juga pel que fa a la nutrició i la seguretat alimentària dels astronautes. Per garantir que poden menjar carn en els viatges espacials, encara que els refrigeradors s’espatllin, l’esterilitzen per irradiació. Aquest sistema redueix o elimina els microorganismes o insectes que poguessin corrompre l’aliment sotmetent-lo a rajos gamma, rajos X o feixos d’electrons. Alguns aliments irradiats podrien arribar a durar mesos sense necessitat de refrigeració i això és clau, per exemple, si volem viatjar a Mart.

Sona gairebé a ciència-ficció, però la paraula “radiació” també desperta temors en el consumidor. L’Organització Mundial de la Salut ha llançat un missatge de calma: és un sistema de conservació segur, que no fa que els aliments siguin radioactius, no compromet la qualitat nutricional ni canvia perceptiblement el gust, la textura o l’aparença dels aliments.

Aplicada a la fruita, la irradiació en retarda la maduració i elimina els insectes que poguessin haver-hi dins de la polpa. Des del 2021, els Estats Units obliguen a irradiar prèviament les figues fresques importades de Mèxic per evitar l’entrada de la plaga de la mosca de la figa negra, un autèntic problema per a l’agricultura d’aquell país. Aquesta tècnica aconsegueix cebes que duren 10 mesos o terrines de maduixes fresques sense un bri de floridura després de dues setmanes d’envasar-les.

La carn fresca pot durar més de mig any sense necessitat de nevera. “Podem aconseguir carn de boví envasada al buit que es conserva fins a 190 dies a temperatura ambient. Un dels avantatges és que tractem l’aliment dins del seu envàs final, tancat, per tant no es contamina per manipulació posterior”, apunta Patricia Narvaiz, antiga directora de la Secció d’Irradiació d’Aliments de l’Institut d’Energia i Desenvolupament Sostenible de l’Argentina.

Aliments que duren més en envasos que duren menys

La vida útil dels aliments envasats va íntimament lligada a l’envàs. Especialment, al plàstic. L’objectiu ideal és fer que els aliments durin molt, i els envasos, molt poc. Fins i tot, que puguin desaparèixer. Els fabricants treballen per crear embolcalls cada vegada més sostenibles i que es degradin en el medi ambient.

Bioplàstics compostables

Es regeixen per la norma UNE-EN 13432, que determina que s’han de biodegradar en sis mesos en condicions òptimes; és a dir, si els llencem al contenidor marró de les deixalles orgàniques i es processa en una planta compostadora. Si els processem a casa en una compostadora domèstica pot trigar fins a un any. L’exemple més pròxim són les bosses de la fruiteria o les del pa fabricades amb tereftalat d’adipat de polibutilè (PBAT).

Envasos que es desintegrin a la mar

Els plats preparats i envasats al buit en safates de plàstic cada vegada tenen més mercat. Es pasteuritzen per allargar-ne la vida útil i això requereix envasos de polipropilè. Encara que aquest plàstic és reciclable, es busquen altres alternatives sostenibles. AINIA col·labora en el projecte Vulcano amb el Grupo Alimentario IAN (el fabricant de les conserves Carretilla) per desenvolupar una línia de plats preparats en envasos compostables o biodegradables que es desintegrin al contacte amb l’aigua i que, a més, es puguin sotmetre a tractaments tèrmics (pasteurització).

Un paper transparent biodegradable

Un equip d’investigadors de l’Institut La Mayora, del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat de Màlaga, anunciava la primavera passada la creació d’un paper transparent biodegradable en aigua de mar, transparent, molt resistent al greix i perfecte, entre altres coses, per a embolicar galetes, snacks o plats preparats. Encara no es comercialitza.

Per què no acaba de remuntar?

No tot són avantatges. La irradiació deteriora els àcids grassos essencials i deixa un sabor lleugerament ranci. A més, degrada entre un 15% i un 20% les vitamines A, E, B1 i C. Els hidrats de carboni i les proteïnes, en canvi, no s’alteren. Però l’obstacle principal per a l’avanç d’aquesta tecnologia és que no pot salvar les reticències dels consumidors. A Europa, la Comissió n’autoritza l’ús global en herbes aromàtiques seques, espècies i condiments vegetals. Després, cada país membre pot autoritzar la importació d’altres aliments, sempre que la irradiació es faci en plantes autoritzades i estiguin etiquetats degudament amb un segell o amb l’esment “irradiat” o “tractat amb radiació ionitzant”.

A Espanya només hi ha dues plantes autoritzades –a Barcelona i a Conca– i només per a processar herbes aromàtiques, espècies i condiments secs. En altres estats membres, com als Països Baixos, hi ha plantes autoritzades per a irradiar flocs de cereals, gambes i gambetes, carn d’aviram de pagès o cuixes de granota.

Tot i ser una de les tecnologies que més allarga la vida útil dels aliments, a Europa no acaba de tenir èxit. Mentre que el 2010 es van tractar més de 9.000 tones de productes amb radiacions ionitzants a la UE, el 2019 (data de l’últim informe), la quantitat no arribava a 4.000. Els tres productes més irradiats van ser les cuixes de granota (65,1%), la carn d’aviram de pagès (20,6%) i les herbes aromàtiques seques, espècies i condiments vegetals (14%).

Els problemes del congelat

A més del foc i de la calor, la congelació és una altra de les formes ancestrals de conservació. Frena la proliferació de molts dels microorganismes responsables del deteriorament dels aliments (encara que no sempre els elimina, només els paralitza). És perfecta per al peix, perquè elimina l’anisakis (per a fer-ho cal congelar la peça a –20 °C o menys durant cinc dies), o per al polp, perquè trenca les fibres i l’estova, però és demolidora, per exemple, amb fruites com les maduixes, que perden la textura i la consistència quan tornen a la temperatura ambient.

Aquesta tècnica ha evolucionat cap a la ultracongelació, que redueix la formació de microcristalls de gel i fa que la carn o el peix congelats mantinguin una qualitat òptima quan es descongelen. Com menys gel hi hagi dins de les cèl·lules, menys probabilitats hi haurà que es trenquin les parets cel·lulars i deixin els aliments tous. Aquest procés es du a terme en tancs amb nitrogen líquid o diòxid de carboni a 40 graus sota zero. Posteriorment, s’apuja la temperatura fins als -18/-22 graus que trobem al supermercat i que mantindrem al congelador de casa.

La tècnica dona resultats excel·lents amb els aliments que tenen quantitats mitjanes d’aigua, com la carn i el peix, fins i tot per a les verdures de cocció –mongeta tendra, coliflor, pastanagues o minestres– i les fruites trossejades. Però no acaba de convèncer per als vegetals crus, perquè no queden prou cruixents.

De tornada al frigorífic

Un altre problema al qual s’enfronten les bosses de congelats és que, quan es descongelen, els aliments es deterioren molt més de pressa que el producte refrigerat. Això és perquè els microorganismes patògens es reactiven i es reprodueixen amb més facilitat gràcies als líquids del descongelat. Per això es desaconsella tornar-los a congelar. L’empresa Carburos Metálicos ha desenvolupat la tecnologia Freshline Superfresh, una combinació de congelació criogènica amb envasament en atmosfera protectora. D’aquesta manera els aliments descongelats duren més. I una bona notícia per al consumidor final: es podrien tornar a congelar, sempre que la bossa no s’hagi obert i la primera descongelació s’hagi fet en les condicions adequades. Aquest sistema, però, està encara pendent de patent.

Com es poden aconseguir una síndria i uns tomàquets cruixents

L’empresa andorrana Nice Tech ha anat un pas més enllà amb un sistema patentat de congelat per a productes hortofructícoles que no fa servir elements químics i no genera microcristalls de gel. D’aquesta manera, es manté intacta l’estructura de les cèl·lules quan es congelen i no s’hi afegeixen elements externs que puguin modificar el sabor o la textura cruixent dels vegetals després de la descongelació.

Ara com ara, els seus clients són cooperatives d’agricultors o restaurants als quals proveeixen de tomàquet a rodanxes per a les hamburgueses, alvocat a daus per a les amanides o síndria a trossos per a broquetes de fruites que poden aguantar fins a tres anys al congelador. A Espanya s’han associat a La Unión, una cooperativa d’agricultors d’Almeria amb la qual han creat una gamma de fruites i hortalisses congelades. Comercialitzen cogombres, tomàquets, pebrots, meló i alvocat trossejats i congelats. Aquesta tècnica permet aprofitar al màxim els anys de bones collites congelant el que no s’hagi de vendre de manera immediata abans que es faci malbé.

La capacitat de congelació d’aquesta planta fa possible, fins i tot, assumir encàrrecs externs. Durant l’erupció del volcà de La Palma, molts plàtans afectats exteriorment per la cendra i descartats per a la venda en supermercats es van traslladar a la seva planta d’El Ejido. Allà es van trossejar i es van congelar. D’aquesta manera s’evitava el malbaratament alimentari que hauria suposat deixar que es podrissin per falta de compradors. En aquest cas, la seva destinació final seran menjadors socials.

Què hi ha en una atmosfera protectora?

Una fruita tallada, un bistec o unes patates fregides són el festí perfecte perquè els bacteris devorin els greixos, les proteïnes i la resta de nutrients. També perquè els mateixos enzims facin el que millor saben: oxidar l’aliment. Per evitar aquests processos s’afegeixen en l’envàs uns gasos no tòxics per a l’humà. És el que es coneix com a atmosfera protectora. “Consisteix a substituir l’aire per una barreja de gasos que protegeixin el producte del deteriorament”, explica el tecnòleg dels aliments Miguel Ángel Lurueña. Aquests gasos, en realitat, són els mateixos que hi ha en l’atmosfera, però en una proporció diferent.

Els gasos s’introdueixen a la planta envasadora abans de segellar l’envàs, per tant es consideren un additiu alimentari regulat pel Reglament UE 1130/2011. Així, el diòxid de carboni és CO₂ o E290, el dinitrogen és N2 o E941, i l’oxigen és O2 o E948.

Posar-ne més o menys de l’un o de l’altre dependrà del tipus d’aliment, de les característiques de l’envàs i dels efectes que es vulguin aconseguir. El nitrogen es fa servir en substitució de l’oxigen en aliments rics en greixos per a evitar que es facin rancis. Per això, és l’habitual en les bosses de patates fregides i la fruita seca. En canvi, el pollastre, el porc i la fruita necessiten reduir l’oxigen per a evitar la proliferació de bacteris anaerobis. Això s’aconsegueix substituint bona part de l’oxigen per CO₂. En les carns vermelles, s’introdueix entre el 60% i el 80% d’oxigen i un 20% de CO₂. Aquesta barreja fa que la carn generi oximioglobina, una proteïna de color vermell intens que evita la proliferació de microbis que descomponen la carn.