Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Insectes, la proteïna del futur

Sostenibles en la producció I tan saludables com els aliments del rebost tradicional. S'especula que els insectes comestibles seran la solució al repte ambiental d'alimentar els més de 9.000 milions de persones que poblaran el món el 2030.

L'expert

L’expert: María José Beriain, catedràtica de nutrició i bromatologia de la Universitat Pública de Navarra: “El problema d’alimentar la població mundial s’ha de solucionar amb aliments nous i sistemes sostenibles”

/imgs/20181101/BN-3871506667587_XXL.jpg

Segons la FAO, menjar insectes pot ser una solució a la fam davant del desafiament de la sobrepoblació del planeta. Són els insectes l’aliment del futur?

Constitueixen una nova font proteica molt interessant, i urgeix buscar noves fonts per a l’alimentació de la població mundial. Tenim un gran problema global per a garantir una dieta equilibrada que solucioni la fam dels països deprimits i la sobrealimentació dels desenvolupats. Els insectes són un aliment del futur com a innovació que s’ha d’investigar per a substituir els sistemes de producció convencionals.

Per què els insectes entren en la nostra dieta de manera sofisticada, com ara farines o barretes energètiques?

Es tracta d’un nínxol nou de mercat, com els aliments confeccionats a partir de fongs, algues o microorganismes. La indústria alimentària cada vegada és més conscient i té més responsabilitat social sobre els seus productes, i respon a la necessitat de buscar fonts proteiques noves i al mateix temps d’oferir més varietat als consumidors.

Encara que constitueixen una opció barata, alguns experts consideren que és molt complicat que superin les bondats de la dieta mediterrània. Hi està d’acord?

Els insectes tenen el seu espai i es poden incorporar, pels nutrients, amb altres aliments que formen part de la nostra zona, malgrat que no estan vinculats a la nostra cultura. Com tots els aliments, la ingesta d’insectes presenta aspectes positius, però també algunes de les seves proteïnes poden produir intoxicacions i al·lèrgies, com passa amb el marisc.

Els insectes complementen la font tradicional dels pinsos per al bestiar. Entraran en la cadena d’alimentació humana de manera directa i indirecta?

No hi ha raó per a no incorporar els insectes com a matèria primera per a la producció ramadera sostenible. Cal solucionar el problema d’alimentar la població mundial desenvolupant aliments nous i sistemes productius sostenibles per a mantenir la cadena alimentària equilibrada. L’única manera que puguin ser assequibles és implementar sistemes eficients i rendibles per a una producció industrial semblant a la bovina, la porcina o l’aviària

Una producció més verda

/imgs/20181101/GettyImages-969310218.jpg

  • Per a obtenir un quilo de carn de cap de bestiar calen 25 quilos de pinso.
  • Aconseguir un quilo de grills comestibles només requereix 2,1 quilos d’aliments.
  • Per a produir la mateixa quantitat de carn en comparació amb la de boví, els grills necessiten 200 vegades menys terreny, 2.000 vegades menys aigua i produeixen 100 vegades menys gasos d’efecte d’hivernacle.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions