Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: PUBERTAT PRECOÇ: ADULTS ABANS D'HORA

El seu cos els diu que ha arribat el moment de créixer, però ells a penes han cursat un parell d'anys de Primària. No estan preparats. L'aparició primerenca de la pubertat augmenta als països desenvolupats i les conseqüències físiques i psicològiques en els nens podrien arribar a ser greus. És possible frenar-la?

/imgs/20181101/GettyImages-687101212.jpg

Fa res no era un nadó. Encara recordes quan et va dir “papa” o “mama” per primera vegada. Ara han deixat de ser les seves paraules preferides i el seu dormitori s’ha convertit en un refugi difícil de franquejar. Tot i que encara juga a coses de nens, aviat deixarà de ser-ho. El seu cos canvia molt de pressa, i encara no ha fet els 8 o 9 anys. El temps passa, de vegades, massa de pressa per als nostres fills, que poden entrar en la pubertat de manera precoç.

En aquest període de transició entre la infància i l’edat adulta, els nens experimenten una activació del sistema de les hormones sexuals que provoca que els seus ossos i músculs creixin ràpid, que la forma i la mida dels seus cossos es modifiqui i adquireixin la capacitat reproductiva. La veu canvia, el borrissol abunda, l’acne brolla i l’olor corporal es fa més perceptible. A més, pateixen canvis psíquics i de personalitat. Un conjunt de canvis que comencen entre els 8 i els 13 anys en les nenes i entre els 9 i els 14 anys en els nens.

Per tant, i segons afirmen els pediatres, el fet d’entrar en la pubertat a una edat tan primerenca (8 o 9 anys) està dins del que és normal, encara que en l’extrem. La pubertat avançada, sobretot en nenes, és molt freqüent (10-12%). Preocupa tant entre els pares que, per darrere de la talla baixa, és motiu de consulta habitual. Però no es considera una patologia mèdica, encara que hi ha especialistes que recomanen atendre-la, com aconsellen des de l’Institut Marquès a Barcelona.

DESENVOLUPAMENT ACCELERAT

/imgs/20181101/GettyImages-sb10067870i-001.jpg

És un fet que els nostres nens, com passa en la majoria dels països desenvolupats, es fan grans més de pressa que fa uns anys. L’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap) alertava d’aquest fet en els seus cursos d’actualització de 2013: “Fa una dècada, el començament de la pubertat en les nenes se solia situar en els 10,8 anys, mentre que, en l’actualitat, el principi del desenvolupament puberal té lloc als 9,8 anys”.

Una de les teories que expliquen aquest avançament al·ludeix al sobrepès, l’obesitat i el sedentarisme, una veritable epidèmia a Espanya: les xifres d’obesitat infantil es troben en el 15-20% i les de sobrepès, en el 24-25%. Aquesta hipòtesi, estudiada principalment en nenes, es fixa en la leptina, una hormona que produeixen les cèl·lules grasses i que està implicada en l’inici de la maduració puberal. Una recerca publicada en la revista Pediatrics demostraria que les petites que presenten un índex de massa corporal més alt (IMC) arriben a la pubertat a edats més primerenques.

Un altre motiu està relacionat amb les adopcions internacionals al nostre país. Segons diversos estudis, les nenes adoptades tenen un risc fins a 20 vegades més alt de presentar pubertat precoç, sobretot si van ser adoptades amb més de dos anys. “Pot existir un període crític denominat prepuberal en el qual l’organisme, després de recuperar el pes i la talla, genera, a més, una maduració de l’hipotàlem i altres mediadors implicats en el desenvolupament de la pubertat”, assenyalava el 2007 l’especialista Esteban Mayayo en un simposi sobre la qüestió.

Els últims anys, el factor ambiental també entra en joc. Hi ha substàncies naturals i químiques capaces de comportar-se com certes hormones i perjudicar el sistema endocrí. Els anomenats disruptors endocrins poden alterar l’inici de la pubertat, tant per a avançar-la com per a retardar-la. Pesticides, plàstics amb bisfenol A, ftalats en productes cosmètics i joguines i metalls pesants com el plom en són alguns.

No descartar l'ajuda psicològica

/imgs/20181101/GettyImages-591693023.jpg

“La maduresa física que pateixen aquests nens i nenes es produeix quan psicològicament encara els falta molt per adquirir”, relata Nadja Schlensong, psicòloga del Centre ITAE de Barcelona. No estan acostumats als canvis hormonals i de l’estat d’ànim propis de la preadolescència i tenen falta de recursos personals per a gestionar-los.

Si els sentiments de tristesa o ràbia pel rebuig social s’allarguen, l’especialista adverteix que poden portar a “episodis greus de depressió o conductes antisocials, com ara mentir, robar o desafiar l’autoritat, com una manera d’encaixar en altres grups socials amb nens de més edat amb els quals sí que comparteixen aquests canvis”.

Per aquest motiu, com a pares, hem d’estar alerta davant de conductes d’aïllament social recurrent (no sortir amb amics), canvis bruscos en el comportament (no voler fer activitats que abans li agradaven) o baix rendiment escolar, que es mantinguin durant alguns mesos. Els psicòlegs ajuden en aquests casos a normalitzar els sentiments i els doten d’habilitats socials per a fomentar l’autoestima i l’autoeficàcia personal.

A més, treballen per intentar que això no derivi en trastorns de la conducta alimentària o addiccions a substàncies. La feina dels progenitors consistirà a transmetre normalitat, donar suport al fill i reafirmar-li l’autoestima reforçant-lo positivament com a persona. “És imprescindible que els pares es comuniquin de manera fluida, calmada i oberta amb el seu fill i que li proporcionin espais segurs en el dia a dia perquè pugui obrir-se i explicar-los com està”, sosté l’especialista.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions