Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: EL MEU TERAPEUTA BORDA

Entrenats i dirigits convenientment per un expert, alguns animals poden contribuir a tractar problemes psicològics. Els sanitaris recorren cada vegada més a ajudants de quatre potes.

/imgs/20181101/GettyImages-883054316.jpg

Els terapeutes d’un nombre creixent d’hospitals, residències d’ancians i centres per a alumnes amb necessitats especials es diuen Laica, Tobi o Sam. I borden. Fins i tot renillen. La prova que la teràpia animal funciona es remunta als anys seixanta, quan el psiquiatre Boris M. Levinson va confirmar els efectes positius que produïen els animals en nens amb alteracions psíquiques i físiques.

Una eficàcia que confirma la psicopedagoga Ana Villalobos, de l’Associació Espanyola de Teràpies Assistides amb Animals i Naturalesa (Aetana): “Poden fer somriure els qui no ho fan i el pacient respon millor perquè l’animal no el jutja mai”. Aquests tractaments, presents als Estats Units des de fa 40 anys i a Espanya des d’en fa 25, són beneficiosos per a abordar problemes d’índole molt diferent.

En concret, poden ajudar ancians amb falta de comunicació; persones amb trastorns de l’espectre autista, síndrome de Down o patologies mentals (depressió, esquizofrènia, bipolaritat); individus en risc d’exclusió social, com víctimes de violència de gènere, sense casa i adolescents tutelats; o pacients amb addiccions (alcohol, drogues).

A més, segons un estudi elaborat per l’Hospital de Torrejón (Madrid), la teràpia assistida amb animals, especialment amb gossos, pot aconseguir que les persones amb depressió lleu o moderada, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH) o discapacitat psíquica lleu redueixin les dosis necessàries de medicaments.

TERÀPIA ASSISTIDA PER ANIMALS (TAA)

 • En què consisteix? La teràpia assistida amb animals (TAA) és un complement (i no una alternativa) per al treball de metges i terapeutes de qualsevol àmbit. Els animals motiven els malalts o participants i ajuden el psicòleg o terapeuta humà a fer millor la seva feina. Es tracta d’una intervenció orientada a un objectiu concret: un procés analític, documentat i avaluat.
 • Com funciona? Un expert coordina sessions d’exercicis en les quals intervenen animals d’assistència, entrenats per a interactuar amb el pacient. Es dissenyen a mesura i l’objectiu depèn del destinatari.
 • Per a què serveix? Les TAA afavoreixen l’autoestima, ja que els usuaris no se senten prejutjats per un animal i veuen que són capaços d’ocupar-se d’un ésser viu o d’aprendre a ensinistrar-lo, la qual cosa enforteix l’autoimatge i és beneficiós per a persones que han patit abusos, per exemple. També milloren la comunicació en pacients amb trastorn mental que tendeixen a tancar-se en ells mateixos. Treballar en equip amb un gos per a ensenyar-li que segui o que faci alguna pirueta afavoreix el diàleg, l’empatia i l’obertura, i a més propicia l’expressió d’emocions i sentiments que són difícils d’exterioritzar amb humans. A més, contribueixen a tolerar la frustració i a reduir l’agressivitat. Algú que ha d’esperar el torn per a interactuar pot aprendre a controlar l’ansietat o apreciar que la paciència té recompenses.
 • Quins tipus de tractaments n’hi ha? Els animals participen en dos grans tipus de teràpies: socials o sanitàries. Les primeres es fan servir normalment en residències de persones grans per a trencar la rutina en les activitats cognitives que fan diàriament, mentre que les segones aborden casos de depressió, conductes disruptives o de falta de comunicació, autisme, discapacitat intel·lectual, esquizofrènia, paràlisi cerebral o situacions psicosocials i educatives.
 • Quant dura una sessió? Els exercicis solen allargar-se durant 50 o 55 minuts, i es repeteixen un cop o dos a la setmana. El nombre de sessions, com en psicoteràpia, és flexible.
 • Qui la pot dirigir? Les activitats han d’estar monitoritzades per professionals sanitaris o de l’àmbit de la psicologia. A més, l’equip treballa juntament amb logopedes, educadors i el tècnic de TAA, expert en comportament animal. Els exercicis es transmeten a la família de l’usuari perquè continuï treballant els aspectes apresos.
 • Com sé que són bons professionals? Les teràpies estan dissenyades per metges, psicòlegs o pedagogs capacitats en l’àrea específica que necessiti el pacient. A l’hora de triar, convé fixar-se en l’experiència de l’equip i en els projectes en què ha treballat. També cal comprovar si té una assegurança de responsabilitat civil i la documentació dels seus animals en regla. L’empresa o l’associació que treballa amb els gossos ha d’estar, a més, donada d’alta i en posició de poder acreditar la seva experiència i la formació específica.
 • Com la podem trobar? El millor és parlar amb un psicòleg o psiquiatre i sol·licitar-li referències. Fins avui, tot el sector a Espanya és privat.
 • On es desenvolupa? Algunes vegades les teràpies són col·lectives, en residències de persones grans, hospitals, associacions, centres especials o escoles. També es poden rebre de manera individual a domicili, com en el cas d’ancians sols o nens amb necessitats especials.

ON ES FORMEN

A Espanya no hi ha una normativa que reguli el sector de les teràpies assistides amb animals, per la qual cosa cada institució pot ensenyar de la manera que consideri més apropiada. Fins avui, el Màster Universitari en Intervenció Assistida amb Animals (Universidad Nacional de Andalucía) és l’únic de caràcter oficial, però hi ha altres formacions, com el Màster en Intervenció Assistida amb Animals (Universitat de València), el Màster en Teràpia Assistida amb Animals (Institut Superior d’Estudis Psicològics), l’Expert en Intervenció Assistida amb Gossos (UDIMA), la Teràpia Assistida amb Animals (Complutense) o el Tècnic i/o Expert en Intervencions Assistides amb Animals (Fundació Bocalán).

ADRECES D'INTERÈS

 1. Centre de Teràpia Assistida amb gossos. www.ctac.cat
 2. Associació Espanyola de Teràpies Assistides amb Animals i Naturalesa (Aetana). facebook.com/asociacion. aetana
 3. Fundació Bocalán. www.bocalan.eu
 4. Associació Hydra. www.asociacionhydra.org
 5. Associació Yaracan. www.yaracan. com
 6. Associació Equican. www.asociacionequican.org
 7. Càtedra Fundació Affinity. www. fundacion-affinity.org
 8. International Association of Human-Animal Interaction Organizations. www.iahaio.org
 9. Assistance Dogs Internacional. www. assistancedogsinternational.org

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions