El nou iOS 10

El sistema operatiu d'Apple que s'acaba d'estrenar té notificacions i ginys més útils i desbloqueja el mòbil només agafant-lo, encara que també té alguns desavantatges
1 Novembre de 2016
Img internet listado 901

El nou iOS 10

/imgs/20161101/IOS_10_1.jpg

Apple va donar a conèixer al setembre i de manera oficial iOS 10, l’última versió del sistema operatiu per als seus dispositius mòbils: amb iPhone des del model 5, amb iPad des del model de quarta generació, amb iPad mini des del 4 i amb iPod Touch des del de sisena generació. Tot seguit en detallem les novetats principals:

  1. La pantalla s’encén en agafar el mòbil. Són moltes les persones que fan servir el mòbil en moments determinats només per mirar l’hora. Per a fer-ho, cal agafar el dispositiu, buscar el botó d’encesa i prémer-lo. En canvi, amb iOS 10 aquest procés ja no serà necessari. Si es disposa d’un iPhone 6s, 6s Plus, SE o els nous iPhone 7, n’hi haurà prou d’agafar el telèfon i aixecar-lo per a mirar-ne la pantalla. El dispositiu detectarà el moviment i s’activarà de forma automàtica, una prestació idònia per a veure l’hora i també per a comprovar alguna notificació.
  2. Notificacions més interactives. Encara que el nivell d’interacció en si depèn de cada aplicació, en general les notificacions del nou iOS 10 són més útils perquè permeten efectuar més tasques des de la mateixa finestra d’avís. Polsant el missatge amb força (si es disposa de 3D Touch) o bé fent lliscar l’avís cap a l’esquerra es podran veure totes les opcions disponibles. En aplicacions de missatgeria com Telegram, per exemple, és possible respondre el missatge des de la mateixa notificació.
  3. Els ginys aporten més informació. Els ginys són petites finestres informatives relacionades amb determinades apps que permeten accedir a algunes dades des de la pantalla d’inici de l’iPhone. És útil per a posar aquí les cites del calendari, l’aplicació per a saber la previsió del temps o els correus electrònics més recents. A iOS 10 els ginys han estat redissenyats i els han fet més clars, més fàcils d’utilitzar i més informatius.
  4. Ja no cal lliscar per a desbloquejar. Des del llançament del primer iPhone, la forma de desbloquejar la pantalla es feia lliscant el dit sobre una barra que apareixia en la part inferior. Ara, aquesta barra ha desaparegut i el telèfon d’Apple es desbloqueja prement el botó d’inici. Per a fer-ho encara més ràpid, es pot configurar perquè no sigui necessari ni tan sols prement-lo, sinó només deixant el dit sobre el sensor per a desbloquejar-lo amb Touch ID, el sistema de reconeixement d’empremtes d’Apple.
  5. Millores en l’àlbum de fotos. Una de les aplicacions que ha rebut més novetats amb aquesta nova actualització de iOS és l’àlbum de fotos de l’iPhone. Ara pot generar àlbums i fins i tot crear vídeos de forma automàtica reunint les instantànies fetes en un mateix dia o un mateix lloc (idoni per a les imatges d’esdeveniments o de viatges). També reconeix les cares de persones i alguns objectes. Això li permet classificar les imatges, alhora que es poden fer cerques per etiquetes com ara “matí”, “cotxe”, “menjar” o el que aparegui en les instantànies que s’hagin fet amb l’iPhone.
  6. Una renovada app de ” Missatges”. Una altra de les aplicacions que més ha canviat amb el nou iOS 10 és la de “Missatges”. Ha passat de ser gairebé un succedani dels SMS a posar-se a l’altura d’altres apps de missatgeria. Entre altres coses, ara és possible enviar GIF animats, adornar les converses amb stickers, contestar missatges amb “reaccions” de l’estil de les de Facebook o decorar les fotos amb dibuixos abans d’enviar-les.
  7. Les aplicacions d’Apple ja no són intocables. Una cosa que molestava bastant als usuaris de l’iPhone era la impossibilitat d’esborrar les aplicacions que la companyia incloïa de fàbrica en el seu telèfon, com la brúixola, les cotitzacions de borsa o la de podcasts, entre d’altres. Encara que mai es fessin servir, no es podien eliminar. Però el nou iOS 10 ha posat fi a aquesta limitació i, tot i que les aplicacions en si no desapareixen del tot, sí que es poden ocultar per complet de la pantalla, de manera que les seves icones ja no ocuparan més espai.
Els desavantatges

/imgs/20161101/IOS_10.jpg

Encara que l’iOS 10 és un sistema operatiu gratuït i Apple permet descarregar-lo sense cap cost si disposem del dispositiu permanent, hi ha alguns desavantatges o precaucions que val la pena considerar abans de triar-lo.

Com passa amb altres noves versions del sistema operatiu d’Apple, iOS 10 també marca una línia divisòria entre els mòbils i les tauletes que segueixen actius i els que queden ja oficialment obsolets al parer de la companyia. És a dir, aquells sense suport per a actualitzar-se a l’última versió.

En el cas d’iOS 10, per a instal·lar-lo cal disposar d’un iPhone 5, un iPad de quarta generació, un iPad mini 2 o un iPod Touch de sisena generació. Si tenim dispositius més antics, aquests quedaran ja per sempre desactualitzats.

D’altra banda, alguns usuaris de l’iOS 10 han reportat problemes amb la connectivitat del mòbil (Wi-fi i Bluetooth). I, sobretot, el fet que iOS 10 sembla consumir molta bateria. Mentre Apple soluciona aquests problemes, no serà sobrer recordar alguns trucs per a estalviar bateria en el mòbil, com ara reduir la brillantor de la pantalla, configurar les actualitzacions en segon pla i limitar les notificacions.

Finalment, un cop instal·lat iOS 10, no es pot tornar a una versió anterior de forma senzilla. Per això, no és recomanable actualitzar un dispositiu que ja tingui uns quants anys, encara que compti amb suport per a iOS 10. El motiu és que les versions més recents del sistema operatiu solen anar més lentes en aquests aparells.