Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: 25 passos per a estalviar en les factures

El seguiment d'unes senzilles pautes pot ajudar-nos a suportar les pujades del butà, del gas natural i de l'electricitat

/imgs/20111001/eco-domestica2-2.jpg
Al gener, al setembre, a l’octubre… Amb la situació econòmica actual moltes són les famílies del nostre país que cada mes s’enfronten a la seva particular “costa”. No ajuda el fet que els ciutadans espanyols ja paguin entre un 5,70% i un 1,50% més des de l’1 de juliol pel rebut del butà, del gas natural i de l’electricitat. L’únic consol és que el juny passat l’Índex de Preus al Consum (IPC) va baixar tres desenes per situar la taxa anual en el 3,2%. Encara així, més que mai cal estalviar i evitar ensurts en les factures domèstiques. Una sèrie de senzilles pautes ajudaran a suportar aquestes pujades. Per exemple, la tarifa elèctrica d’últim recurs (TUR) pujarà un 1,5% de mitjana, xifra que significa uns 0,50 euros més al mes per a un consumidor de tipus mitjà. És la segona pujada aquest any, després d’haver augmentat un altre 9,80% al gener. Això implica que ara s’haurà de pagar un 11,30% més que al final de l’any passat. En el cas del gas natural, l’increment és superior: els usuaris mitjans hauran de pagar 2,37 euros més al mes, encara que aquesta xifra serà superior a les llars on el gas no s’utilitzi només per a la cuina i per a escalfar aigua, sinó també per a la calefacció. Respecte al butà, la bombona mitjana costa ja 14,80 euros, la qual cosa significa que els consumidors d’aquest gas hauran d’abonar en la seva factura un 5,70% més (80 cèntims més) que en el trimestre anterior.

Hàbits senzills d’estalvi

Malgrat l’alleujament que signifiquen les dades de l’IPC, la situació econòmica fa que a moltes llars s’imposi estalviar. Si se segueixen unes pautes senzilles, en només 20 passos, és possible notar una reducció en la suma de les factures dels subministraments d’una casa:

Llum i aigua

 1. /imgs/20111001/eco-domestica2-1.jpg
  La il.luminació d’una casa representa entre la quarta i la cinquena part del rebut de la llum. Però si l’habitatge té una orientació interior o, malgrat ser exterior, es troba en una zona ombrívola, omplir-la de llum pot comportar fins a la meitat de la factura d’electricitat. Una bona forma de reduir aquesta despesa és optar per la il.luminació natural: mantenir obertes persianes i cortines mentre hi hagi clorar a l’exterior ajuda a aprofitar la llum del sol.
 2. Acostumar-se a encendre els llums només quan siguin necessaris i apagar-los quan no hi hagi ningú a les habitacions o a les zones de la casa suposa reduir la factura del mes següent.
 3. Triar colors clars per a la pintura de sostres i parets. La sensació de lluminositat és més gran i roman per més temps en fons blancs, cremes o de tons pastel.
 4. Substituir les bombetes tradicionals, incandescents, per les eficients, que proporcionen la mateixa llum, duren vuit vegades més que les convencionals i estalvien fins a un 80% d’energia. N’hi ha prou de canviar les tres bombetes de més consum de tota la casa perquè es redueixi a la meitat la despesa en il.luminació.
 5. Instal.lar tubs fluorescents als espais on es necessiti molta llum i on aquesta estigui encesa molt de temps: banys, cuina, rebost. Cal evitar encendre-les i apagar-les contínuament.
 6. Substituir el bany per la dutxa: es consumeix la quarta part d’aigua i d’energia. Regular el termòstat de l’aigua entre 50ºC i 60ºC. Per sobre d’aquesta temperatura, a més de malgastar energia, es redueix la vida útil de l’escalfador per l’acció corrosiva de l’aigua molt calenta.

A la cuina

  /imgs/20111001/eco-domestica2-3.jpg

 1. Cuinar amb recipients de fons igual o més gran que les dimensions del fogó.
 2. Tapar les cassoles i utilitzar, sempre que la recepta ho permeti, l’olla exprés.
 3. Per a acabar a cocció, aprofitar la calor residual emesa per la placa, que queda en apagar-la.
 4. Obrir la porta del forn només quan sigui imprescindible.
 5. Instal.lar el frigorífic en un lloc fresc, ventilat i lluny dels focus de calor.
 6. Mantenir la part posterior de la nevera neta i almenys a un parell de centímetres de les parets properes.
 7. Descongelar i netejar sovint el frigorífic, abans que la capa de gel augmenti. Instal.lat en males condicions pot consumir un 15% més d’energia.
 8. Mantenir el congelador entre -18ºC i -15ºC; la nevera, entre 3ºC i 5ºC.
 9. Obrir les portes del frigorífic només el temps que sigui necessari i no deixar-les obertes: uns pocs segons són suficients perquè es perdi bona part del fred acumulat. Per recuperar-lo, gastarà més energia.

Amb els electrodomèstics i la calefacció

  /imgs/20111001/eco-domestica2-5.jpg

 1. Apagar la televisió si no s’utilitza. No s’ha de fer de qualsevol manera: cal desconnectar-la a través dels interruptors dels mateixos aparells, perquè quan s’apaguen amb el comandament a distància, alguns dels seus components continuen activats i consumeixen energia.
 2. Comprar rentadores i rentaplats amb l’etiqueta energètica de categoria A. A més, han de comptar amb cicles econòmics i curts, i oferir la possibilitat de triar entre diferents temperatures de rentat. La despesa d’energia més gran, tant en la rentadora com en el rentaplats, es registra quan s’escalfa l’aigua, per la qual cosa seleccionar temperatures baixes equival a estalviar electricitat: el cicle de rentat a 60ºC consumeix el doble d’electricitat que el de 40ºC.
 3. Utilitzar la rentadora i el rentaplats al màxim de capacitat, però sense omplir-los en excés.
 4. Planxar la major quantitat possible de roba cada vegada. Evitar repassar peces soltes sovint, ja que això significa multiplicar el consum d’electricitat.
 5. Reduir les fuites de calor i aïllar la casa amb vidre doble i rivets en portes i finestres. Amb un bon aïllament tèrmic es pot estalviar entre un 20% i un 40% en calefacció.

Tallar-se amb el telèfon

“Horror, 95 euros en la factura del telèfon!” No cal arribar a aquest extrem per a aprendre a controlar la despesa que es fa amb el telèfon fix i amb el mòbil.

  /imgs/20111001/eco-domestica2-7.jpg

 • El primer pas és el de conèixer el pla de preus o la tarifa que tenim contractada. Moltes vegades es fa un ús indiscriminat d’aquests aparells sense tenir en compte que l’horari en què es fa la trucada i el número que la rep són els que fixen la tarifa. Una vegada identificada, s’ha de fer un esforç per trucar només en aquelles franges horàries que resultin més barates segons el pla de preus contractat.
 • Controlar les trucades de curta durada. Són les que més costen, ja que en el primer minut es cobra l’establiment de trucada més la facturació pròpia de la durada de la conversa. Per això, és convenient enviar un missatge de text en comptes de fer una trucada de curta durada o fer-ne una de llarga que diverses de curtes amb el mateix interlocutor al llarg del dia.
 • Si el mòbil és d’última generació i disposa d’una tarifa de dades, les aplicacions de missatgeria multimèdia (com per exemple Whatsapp, Ping Chat!v o Kik Messenger) són una solució rendible per a reduir el cost de la factura del mòbil: en comptes de parlar, s’escriuen missatges sense sobrecostos.
 • Internet també pot ser un bon aliat a l’hora de combatre les factures telefòniques a la llar. Gràcies a la tecnologia IP i a programes com Skype o el mateix Messenger, es poden fer trucades a mòbils, a fixos i a telèfons de l’estranger a preus molt competitius. Però allò realment atractiu és parlar gratis amb altres usuaris que també tinguin un compte habilitat en aquests sistemes.

Paginació dins d’aquest contingut

 •  No hi ha cap pàgina anterior
 • Ets a la pàgina: [Pàg.. 1 de 1]

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions