Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residus Sòlids Urbans (RSU): analitzats els sistemes de recollida i gestió de 18 ciutats espanyoles : Generem menys deixalles, encara que els ajuntaments faciliten poca informació sobre la seva gestió

La quantitat de residus s'ha abaixat un 4% des de 2008. La meitat de les ciutats analitzades no va voler facilitar el percentatge de recuperació de les deixalles recollides

/imgs/20111001/tema1.jpg
Llençar un paper o un plàstic a les escombraries sembla un acte de poca importància. No obstant això, implica un procés posterior de recollida, tractament i recuperació que comporta molt de temps i, sobretot, molts diners. Però abans de res representa un risc greu per al medi ambient. I més en un país com el nostre, que ocupa la sisena posició en el rànquing europeu dels països que generen més residus urbans. Per afrontar aquesta situació, les administracions europea, estatal, autonòmiques i municipals han elaborat una llarga sèrie de normes. A Espanya, destaquen la nova Llei de residus i sòls contaminats de l’11 de març de 2011, que pretén promoure la reutilització, el reciclatge o altres formes de valorització, i el II Pla Nacional Integrat de Residus Urbans, PNIR (continuació del Pla Nacional de Residus Urbans, PNRU), aplicable fins al 2015. Segons aquest document, el Ministeri de Medi Ambient es proposa reciclar, per a l’any que ve, el 80% del vidre, el 75% del paper i cartró, a més del 50% dels plàstics, entre altres objectius.

Per tractar de comprovar si aquests percentatges es compleixen, o almenys s’aspira a complir-los, EROSKI CONSUMER ha estudiat els sistemes de recollida i gestió dels residus urbans de 18 ciutats espanyoles: Alacant, Barcelona, Bilbao, la Corunya, Granada, Logronyo, Madrid, Múrcia, Màlaga, Oviedo, Pamplona, Sant Sebastià, Saragossa, Sevilla, València, Valladolid i Vitòria. Còrdova apareix en tots els quadres amb dades no facilitades, ja que, malgrat les reiterades peticions per part d’aquesta revista, no va proporcionar les dades per al reportatge.

Si el 2009, quan es va publicar un informe semblant, la tendència en la generació d’escombraries es mantenia a l’alça (es va produir un 4% més d’escombraries en relació amb les dades publicades per aquesta revista el 2004), ara ocorre just el contrari. A poc a poc ens apropem als objectius previstos en el Pla Nacional Integrat sobre Residus Urbans (PNIR), per bé que encara queda un llarg camí per recórrer. En comparació amb les dades facilitades el 2008, en l’actualitat la generació d’escombraries ha descendit un 4%.

Es va comprovar també que la majoria de les ciutats estudiades disposen del nombre mínim de contenidors de recollida selectiva exigit pel Pla Nacional Integrat de Residus Urbans: un recipient de vidre per cada 500 habitants, un de paper-cartró per cada 500 ciutadans i un d’envasos per cada 300 veïns.

Si per facilitar la informació del nombre de contenidors de què disposen els ajuntaments pràcticament no presenten reticències, no ocorre el mateix amb els percentatges de residus que recuperen del total recollit: malgrat la insistència d’aquesta revista, només la meitat de les ciutats va facilitar aquesta dada. És llavors quan un veí d’aquestes capitals pot preguntar-se si realment serveix l’esforç que fa a casa seva separant els tipus de residus si, finalment, desconeix quantes d’aquestes deixalles que genera es reciclen o es recuperen.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions